اخبار کوتاه از ۲۸ صفر در مشهدالرضا؛

حضور عاشقان اهل بیت در کعبه دلها و حج فقرا

مشهدالرضا در شب سالروز رحلت حضرت ختمی مرتبت محمدمصطفی (ص) و سالروز شهادت سبط اکبرش امام حسن مجتبی (ع) یکپارچه سیاهپوش و سوگوار است. به همین مناسبت بارگاهِ ملائک پاسبان امام رضا (ع) مملو از مسلمانان عزاداری است که از اقصی نقاط میهن اسلامی و جهان برای عرض تسلیت و سوگواری در این مکان قدسی گردآمده اند.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، مشهدالرضا در شب سالروز رحلت حضرت ختمي مرتبت محمدمصطفي (ص) و سالروز شهادت سبط اكبرش امام حسن مجتبي (ع) يكپارچه سياهپوش و سوگوار است. به همين مناسبت بارگاه ملائك پاسبان امام رضا (ع) مملو از مسلمانان عزاداري است كه از اقصي نقاط ميهن اسلامي و جهان براي عرض تسليت و سوگواري در اين مكان قدسي گردآمده اند.
مشهد در شب رحلت حضرت رسول اكرم (ص) و حضرت امام حسن مجتبي (ع) در ميانه انبوه عزاداران بي قرار است، آنچه مي‌درخشد گنبد طلاي آستان هشتمين خورشيد است كه سياهپوشان عزادار بر گردش طواف مي‌كنند و خيابانهاي اطراف مملو از دسته‌ها و هياتهاي عزاداري است.
صحن و سراهاي اين آستان مقدس مملو از جمعيت عزاداري است كه با اجتماع در صحنها و رواقهاي اين مكان قدسي خالصانه به پيامبر رحمت و سبط اكبرش ابراز ارادت مي‌كنند و در شب رحلت و شهادت دو نور الهي، اين مصيبت را به امام رئوف تسليت مي‌گويند.
پرده‌هاي عزا از در و ديوار مشهد آويخته شده و پرچمها و علمهاي عزاداران شانه‌هاي شهر را مي‌نوازد و شهر به قدوم عزاداران و ارادتهاي خالصانه آنها مي‌بالد.
سرزمين خورشيد همه ساله طبق سنتي ديرينه ميزبان هزاران عزاداري است كه از سراسر ايران اسلامي خود را به خطه توس مشهد الرضا (ع) مي‌رسانند تا در رثاي اربعين حسيني، رحلت خاتم پيامبران، كريم اهل بيت و عالم آل محمد (ص) اشك بر ديدگان روان كنند.
خيل عزاداران و ورود هياتهاي مذهبي از سراسر كشور در مشهد مقدس در كنار هزاران زائر پياده صحنه هايي از عشق و دلدادگي به پيامبر اعظم (ص) و خاندان مطهر آن حضرت را رقم مي‌زند كه به يقين تاريخ تشيع بر خود مي‌بالد.
به همين مناسبت ويژه برنامه‌هاي عزاداري امشب و فردا در حرم رضوي برپا است.
اين برنامه‌ها با عنوان «اشكواره» امشب از ساعت ۱۸ در رواق امام خميني حرم مطهر رضوي با سخنراني حجج الاسلام والمسلمين فرزانه و كازروني آغاز شده و و مرثيه خواني و عزاداري نيز از ديگر برنامه‌هاي اين آيين است.
قرائت زيارت ائمه بقيع، عاشورا، امين الله
قرائت زيارت ائمه بقيع، عاشورا، امين الله و دعاي صباح، مداحي و سوگواري، اقامه نماز جماعت، سينه زني و سخنراني از جمله برنامه‌هاي ويژه براي زائران عرب، اردو و آذري زبان بارگاه رضوي است.
صداي دسته‌جات عزاداري از جاي جاي مسيرهاي منتهي به مشهد و حرم رضوي به گوش مي‌رسد، اينجا لهجه و زبان با هم تفاوتي ندارد، اينجا يكصدا بودن دلها را مي‌توان به گوش جان شنيد.
زائراني كه خستگي راه را به پاي جان خريده‌اند و همسفر كعبه دل‌ها شده‌اند.
امروز آسمان مشهد در غم رحلت پيامبر مهرباني‌ها و شهادت سبط اكبرش به باران نشسته است.
امروز مي‌توان هر حاجتمندي را در كنج كنج اين حرم رضوي به نظاره نشست كه چشم دوخته است به بارگاه ضامن آهو.
حرم مطهر رضوي مملو از خيل عاشقان است
حرم مطهر رضوي مملو از خيل عاشقاني است كه از راه‌هاي دور و نزديك خود را به اين بارگاه ملكوتي رسانده‌اند تا حاجت روا شوند.
بي دليل نيست كه مشهد شده است كعبه دلها و حج فقرا، هستند كساني كه در اربعين حسين (ع) اشك ريختند و نتوانستند به زيارت مظلوم دشت كربلا بروند اما امروز آمده‌اند به پابوس غريب طوس.
حرم امام علي‌بن موسي‌الرضا (ع) امروز سرشار از دلدادگاني است كه گرداگرد پنجره فولاد تو اشك مي‌ريزند و حاجت مي‌خواهند، گرفتاري‌شان شايد بيشتر از مقداري باشد كه در ذهن من و تو مي‌گنجد، آما همانقدر كافي است بدانيم كه آمده‌اند تا نگاه علي‌بن موسي‌الرضا (ع) را به جان و دل بخرند و با او نجوا كنند.
امروز سراسر كشور، نه، سراسر دنيا چشم به شهر بهشت دوخته‌اند، هر كس با هر توان و نذري كه دارد در گوشه گوشه اين شهر به اطعام و نذري مي‌پردازد.
گازگرفتگي ۴۷ زائر پياده در مسجد بين‌راهي نيشابور
محسن عظيمي‌نژاد، سرپرست دانشكده علوم پزشكي نيشابور اظهار داشت: به علت نشت گاز دي اكسيد كربن در شهر خرو از توابع شهرستان نيشابور تعداد ۴۷ نفر از زائران پياده حضرت رضا (ع) دچار گازگرفتگي شدند.
وي با بيان اينكه علت اين گازگرفتگي استفاده از بخاري بدون دودكش بوده است، ادامه داد: به گفته مسئول اين گروه، حدود ساعت ۲ شب به علت سردرد، حالت تهوع و سرگيجه ايجاد شده براي اين افراد متوجه گازگرفتگي مي‌شوند كه بلافاصله با اورژانس تماس گرفته شد و تمام آنها به بيمارستان حكيم منتقل مي‌شوند.
وي عنوان كرد: حال همه زائران امام رضا (ع) رضايت‌بخش است و آنها پس از انجام اقدامات درماني به سمت مشهد حركت كردند.
ثبت اسكان ۶۴ هزار نفر از زائران حضرت رضا (ع) در سامانه اسكان زائران خراسان رضوي
سيد جواد حسيني مديركل آموزش و پرورش خراسان رضوي با اشاره به اسكان ۶۴ هزار زائر پياده حضرت علي بن موسي الرضا (ع) در مدارس اظهار كرد: به منظور تسهيل در اسكان زائران پياده و كاروان‌هاي زيارتي حضرت رضا (ع) بيش از ۳۲۳ مدرسه مشهد براي اسكان زائران آماده شده كه از اين تعداد تاكنون ۹۱ مدرسه براي اسكان زائران پياده تحت پوشش جمعيت خدمتگزاران و ۱۳ مدرسه نيز براي آستان قدس رضوي و ۱۰ مدرسه نيز در مسير براي ستاد بحران و ۱۵ مدرسه براي اسكان خانواده‌هاي فرهنگي و… در نظر گرفته شده است.
مديركل آموزش و پرورش خراسان رضوي عنوان كرد: ۱۷۶ هيئت مذهبي غير پياده نيز تاكنون پذيرش و اسكان يافته‌اند.
وي همچنين به افزايش ۳۵ درصدي ظرفيت آموزش و پرورش خراسان رضوي براي اسكان زائران امام رضا (ع) در دهه آخر صفر نسبت به سال گذشته اشاره كرد و افزود: بيشتر مدارس آماده شده براي اسكان زائران در فاصله نزديك به حرم مطهر رضوي قرار دارد تا رفت و آمد زائران تسهيل شود.
دو هزار زائر پياده از رشتخوار به مشهد عزيمت كردند
خالقداد عرب، فرماندار رشتخوار در جمع مسوولان اجرايي رشتخوار افزود: تاكنون ۳۸كاروان پياده زائرين عزادار از اين شهرستان عازم مشهد مقدس شده اند.
وي با بيان اينكه تدابير لازم براي رفع مشكلات احتمالي زائرين پياده در محور رشتخوار به تربت حيدريه و مشهد اتخاذ شده است، اظهار كرد: سالانه بيش از دو هزار نفر در قالب كاروان‌هاي پياده طي ايام مختلف سال به ويژه محرم و صفر از اين شهرستان عبور مي‌كنند ولي جايگاه استراحت و ميقات الرضا (ع) در جاده خواف - رشتخوار - تربت حيدريه وجود ندارد.
فرماندار رشتخوار همچنين از اعزام دو هزار و ۵۰۰ نفر از اين شهرستان به مشهد در قالب هيات‌هاي مذهبي براي عزاداري در دهه آخر ماه صفر خبر داد.
كاروان زائران پياده اهل سنت وارد مشهد شد
سخنگوي جمعيت خدمتگذاران زائران پياده رضوي، گفت: اين كاروان پس از سه روز پياده روي و براي شركت در مراسم رحلت رسول اكرم (ص) به مشهد رسيد.
حسين رضايي افزود: اين كاروان متشكل از ۸۰ نفر اهل تسنن از شهرستانهاي خواف و تايباد مي‌باشد كه در طول مسير با يكديگر و به صورت يك كاروان ادغام شدند.
بيش از ۴۰ هزار زائر پياده تنها در ۲۷ صفر وارد مشهد مقدس شدند
حسين رضايي سخنگوي جمعيت خدمت گذاران زائرين پياده امام رضا (ع) افزود: از اين تعداد ۲۸ هزار و ۸۵۲ نفر مرد و ۱۸ هزار و ۲۰۰ نفر زن بودند كه در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته ۵۰ درصد رشد دارد.
وي ادامه داد: با اين احتساب در مجموع بيش از ۷۰ هزار زائر پياده طي چند روز گذشته وارد مشهد شدند كه از اين تعداد حدود ۵۰ هزار نفر در ۱۲۶ محل اقامت تدارك ديده شده اسكان يافته و از امكانات بهداشتي و رفاهي مناسب برخوردار شدند.
رضايي اظهار داشت: پيش بيني مي‌شود يكصد هزار زائر پياده نيز طي سه روز آينده تا سالروز شهادت امام رضا (ع) وارد مشهد شوند.
سخنگوي جمعيت خدمات گذاران زائران پياده رضوي گفت: براي جمع آوري آمار دقيق از زائرين پياده ورودي به مشهد ۹۷ نيروي آمارگر در محورهاي ورودي به مشهد مستقر شده اند.
وي خاطر نشان كرد: هر چند مشكلي در اسكان وجود ندارد ولي كاروانها بيش از ظرفيت اوليه اعلام شده وارد مشهد مي‌شوند كه اين خود موجب بروز تنگناهايي مي‌شود.
سخنگوي جمعيت خدمتگذاران زائران پياده رضوي گفت: كاروان اهل سنت نيز شب گذشته متشكل از ۸۰ نفر اهل تسنن از شهرستانهاي خواف و تايباد پس از سه روز پياده روي و براي شركت در مراسم رحلت رسول اكرم (ص) به مشهد رسيد.
محدوديتهاي ترافيكي در محورهاي منتهي به مشهد اجرا مي‌شود
سرهنگ محمد صفايي رييس پليس راه خراسان رضوي گفت: با توجه به حجم سفر زائران و مسافران و از جمله زائرين پياده امام رضا (ع) در محورهاي قوچان، سبزوار و تربت حيدريه به سمت مشهد و بر عكس از ساعت هفت صبح لغايت ۲۰ روزهاي يكشنبه و دوشنبه سي ام آذرماه و اول ديماه و از هفت صبح روز سه شنبه دوم ديماه لغايت هفت صبح روز چهارشنبه محدوديتهاي ترافيكي اعمال مي‌شود.
وي ادامه داد: در اين مدت تردد خودروهاي سنگين و نيمه سنگين در محورهاي فوق به جز خودروهاي حمل كالاهاي فاسد شدني ممنوع است.
صفايي اظهار داشت: هم اكنون كليه محورهاي مواصلاتي منتهي به مشهد به خصوص جاده‌هاي سرخس، فريمان، تربت حيدريه و قوچان و نيشابور شاهد خيل كثير حضور كاروانهاي زائرين پياده امام رضا (ع) است.
سرهنگ صفايي از زائران پياده رضوي خواست كه براي جلوگيري از بروز سوانح احتمالي از كنار جاده‌ها و بر خلاف جهت حركت خودروها به سمت مشهد عزيمت كنند.
رييس پليس راه خراسان رضوي گفت: از روز جمعه گذشته تا پايان دهه آخر صفر براي سهولت در عزيمت كاروانهاي پياده در محور ملك آباد به سمت مشهد از تردد خودروها جلوگيري و تنها به منظور حركت اين كاروانهاي اختصاص يافت.
وي تصريح كرد: با توجه به افزايش سفر زائرين و مسافرين و زائران پياده به مشهد طي دهه آخر صفر، علاوه بر گشت‌هاي موجود پليس راه، يكصد نيرو ويژه در قالب طرح ويژه پليس راه در جاده‌هاي خراسان رضوي خدمات لازم را ارايه مي‌دهند.
سرهنگ صفايي گفت: براي كاهش تصادف و سوانح احتمالي، حركت كاورانهاي زائران پياده در جاده‌هاي اين استان توسط پليس راه نظارت مي‌شود. محورهاي مواصلاتي منتهي به مشهد در روز شنبه شاهد حجم ترافيك سنگين و نيمه سنگين بود ولي از صبح يكشنبه ترافيك رواني در آنها در جريان است.
رييس پليس راه خراسان رضوي با اشاره به بارش خفيف باران و لغزندگي سطح محورهاي مواصلاتي در جاده‌هاي سرخ و فريمان و تربت حيدريه در روز يكشنبه از رانندگان خواست كه با توجه به حجم تردد زائرين و كاروانهاي زائرين پياده در محورهاي استان با رعايت قوانين و مقررات از بروز سوانح احتمالي جلوگيري كنند.
آخرين ايستگاه استقبال از زائر توسط خدام رضوي در مشهد برپا شد
معاون اماكن متبركه و امور زائرين آستان قدس رضوي گفت: ۲۰ ايستگاه صلواتي در مشهد براي استقبال از زائران حضرت رضا (ع) همزمان با ايام دهه آخر صفر استقرار يافتند كه نخستين آنها با نام ايستگاه «جوادالائمه (ع) » در هنرستان زكرياي رازي از ۲۷ آذرماه برپا شد.
محمود ممتاز افزود: آخرين ايستگاه درون شهري استقبال از زائر نيز به نام سه مدرسه «تدين، صداقت و شهيد قاسمي» امروز در خيابان رسالت ۲۰ مشهد كار خود را آغاز كرد.
وي بيان كرد: ايستگاه‌هاي درون شهري استقبال از زائران رضوي در مشهد علاوه بر اماكن مزبور در خيابان‌هاي «امام خميني (ره)، بهجت، قائم، عنصري، كاشاني، ۱۷ شهريور، حر عاملي» و همچنين بلوارهاي فردوسي، شهيد رستمي، شهيد صادقي و خواجه ربيع مستقر شده اند.
وي گفت: در ايام پاياني صفر امسال ۳۵ ايستگاه براي پذيرايي صلواتي از زائران پياده بارگاه منور رضوي در نظر گرفته شد كه اين ايستگاه‌ها شامل ۱۲ ايستگاه برون شهري، ۲۰ ايستگاه درون شهري و سه واحد خدمات فني براي تجهيز روزانه و پشتيباني‌هاي فني به صورت سيار مي‌باشد.
وي اظهار كرد: علاوه بر خدمات رفاهي ويژه از قبيل اسكان، استحمام، خدمات بهداشتي و درماني كه به زائران پياده در اين ايستگاه‌ها ارائه مي‌شود، حدود ۳۰۰ هزار وعده غذايي شامل صبحانه، ناهار، شام و ميان وعده غذايي نيز به آنان عرضه مي‌گردد.
معاون اماكن متبركه و امور زائرين آستان قدس رضوي پيش بيني كرد كه پنج ميليون تشرف در سه روز پاياني دهه آخر صفر به حرم مطهر رضوي انجام گيرد.
ممتاز افزود: همه تمهيدات لازم براي تشرف و عزاداري زائران و مجاوران و هيئات مذهبي در روز رحلت پيامبر اكرم (ص)، شهادت امام حسن مجتبي (ع) و شب و روز شهادت حضرت رضا (ع) انديشيده شده است.
وي بيان كرد: اجتماع عظيم عزاداران رضوي فردا /دوشنبه/ يكم دي همزمان با اقامه نماز ظهر و عصر در صحن جامع رضوي با حضور هيئات مذهبي سراسر كشور و زائران و مجاوران حضرت رضا (ع) برگزار خواهد شد. برگزاري مراسم خطبه شب شهادت حضرت رضا (ع) نيز يكم دي پس از برگزاري نماز جماعت مغرب و عشا در صحن انقلاب اسلامي و مراسم شام غريبان حضرت رضا (ع) دوم دي همزمان با اقامه نماز جماعت مغرب و عشا برگزار خواهد شد.
ساماندهي حدود ۱۵ هزار تشرف هيئات مذهبي در دهه آخر صفر
ممتاز معاون اماكن متبركه و امور زائرين آستان قدس رضوي اظهار داشت: پيش‌بيني شده ۶ هزار هيئت مذهبي در روزهاي پاياني دهه آخر صفر به‌ويژه در شب و روز شهادت حضرت رضا (ع) به عزاداري در حوزه اماكن متبركه حرم مطهر رضوي بپردازند. رواق‌هاي مباركه شيخ حرعاملي، كوثر، غدير، طوسي، دارالحجه، دارالمرحمه و مقبره شيخ طبرسي براي عزاداري هيئت‌هاي مذهبي به حرم مطهر اختصاص يافته است.
ممتاز اضافه كرد: هيئت‌هاي مذهبي داراي پرونده براي اخذ مجوز عزاداري در حوزه اماكن متبركه حرم مطهر رضوي مي‌توانند همه روزه از ساعت ۷ تا ۲۱ با مراجعه به مقبره شيخ محمد عارف (پير پالاندوز) مراجعه كنند.
معاون اماكن متبركه و امور زائران آستان قدس رضوي دوري از حركات خرافه‌اي و وهن‌آميز، استفاده نكردن از وسايل اضافي مانند بلندگو و طبل را از جمله محدوديت‌هاي هيئات مذهبي براي عزاداري در حرم مطهر رضوي اعلام كرد و گفت: معيارهاي گزينش هيئت‌هاي نمونه در حرم مطهر رضوي رعايت نظم و انضباط، آراستگي ظاهري، استفاده از اشعار و متون معتبر و عزاداري اصيل سنتي است.
وي در ادامه با تاكيد بر تقويت گيت‌هاي بازرسي براي تشرف هيئات مذهبي در اين ايام خاص، بيان كرد: در دهه آخر صفر امسال رواق‌هاي مباركه دارالحجه و دارالمرحمه از ساعت ۲۴ تا ۴ بامداد براي عزاداري به هيئت‌هاي مذهبي اختصاص داده شده است.
تشرف ويژه ۲۵۰ معلول به حرم مطهر رضوي
محمود ممتاز اظهار داشت: اين اقدام بنا به سنت همه ساله، امسال نيز در آستانه سالروز رحلت رسول اكرم (ص)، شهادت امام حسن مجتبي (ع) و شهادت حضرت رضا (ع) انجام مي‌گيرد. معلولان مجتمع فياض‌بخش با همراهي ۳۰۰ نفر از خيران كه معلولان را در تردد و زيارت حرم مطهر رضوي و مساعدت كردند، راهي زيارت مضجع شريف حضرت رضا (ع) شدند.
ممتاز اضافه كرد: اين توان‌يابان با هشت دستگاه اتوبوس، چهار دستگاه ميني‌بوس، چهار دستگاه وانت نيسان براي حمل ويلچر و وسايل كمك توان‌پزشكي و يك دستگاه آمبولانس براي موارد اضطراري به حرم مطهر رضوي مشرف شدند.
وي با بيان اينكه معاونت اماكن متبركه و امور زائران آستان‌قدس رضوي طرح زيارتي «يا معين‌الضعفا» را در ايام خاص به شكل ويژه برگزار مي‌كند، گفت: سه‌شنبه هر هفته تعداد زيادي از معلولان و توان‌يابان مشهدي به شكل ويژه توسط خدمت‌گزاران حرم مطهر رضوي براي زيارت حضرت رضا (ع) مشرف مي‌شوند.
پيش‌بيني اسكان بيش از ۸۰ هزار زائر در مدارس مشهد
جواد حسيني مديركل آموزش و پرورش خراسان رضوي اظهار كرد: هيچ مشكل و كمبودي براي اسكان زائران پياده در مدارس مشهد وجود ندارد و در اين راستا ۳۰۰ مدرسه براي زائران آماده‌سازي شده است.
مديركل آموزش و پرورش خراسان رضوي ادامه داد: سال گذشته حدود ۶۵ تا ۷۰ هزار زائر در مدارس مشهد اسكان داده شدند و با توجه به اينكه امسال ۲۰۰ هزار زائر پياده به مشهد سفر كرده‌اند، پيش‌بيني مي‌كنيم بيش از ۷۰ تا ۸۰ هزار زائر در مدارس اسكان يابند.
وي تاكيد كرد: تمام تلاش آموزش و پرورش استان خدمت‌رساني مطلوب به زائران است و فردا نيز كه روز اول دي‌ماه است تمام مدارس استان تعطيل شده تا زائران به راحتي بتوانند تا پايان وفات امام رضا (ع) در مدارس اقامت داشته باشند.
به گفته وي فرهنگيان و مديران مدارس براي خدمت‌رساني بهتر به زائران از روزهاي گذشته به كمك آمده‌اند و اميدواريم مشكلي در زمينه اسكان بوجود نيايد.


| شناسه مطلب: 50135




مشهد امام رضا