برنامه‌های متنوع برای جان‌های تشنه برنامه‌های متنوع برای جان‌های تشنه برنامه‌های متنوع برای جان‌های تشنه بعثه مقام معظم رهبری در گپ بعثه مقام معظم رهبری در سروش بعثه مقام معظم رهبری در بله
برنامه‌های متنوع برای جان‌های تشنه برنامه‌های متنوع برای جان‌های تشنه برنامه‌های متنوع برای جان‌های تشنه برنامه‌های متنوع برای جان‌های تشنه برنامه‌های متنوع برای جان‌های تشنه

برنامه‌های متنوع برای جان‌های تشنه

حجت الاسلام و المسلمین عطاران از فعالیت‌های مدیریت اهل سنت بعثه می‌گوید

در سال جاری حدود ۶۰۰۰ زائر اهل سنت در قالب ۳۸ کاروان و با ۳۸ روحانی، ۲۶ معین و ۱۵ معینه به حج مشرف شده‌اند که برنامه‌های متنوعی را پیش از سفر و در طول سفر برای این کاروان‌ها در نظر گرفته‌ایم.
مدیریت اهل سنت بعثه مقام معظم رهبری در حج برای رفع نیازهای زائران اهل سنت ایران اسلامی فعالیت‌های گوناگوني را در دستور کار قرار داده است. مخاطبان این مجموعه که از بین برادران و خواهران اهل سنت استان‌های گلستان، کردستان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان به زیارت مدینه منوره و مکه مکرمه می‌آیند، مثل زوار شیعه حرم امن الهی، نیازمند انواع اطلاعات و آگاهی‌هایی اند که در این موسم مورد احتیاج و مبتلابه حجاج است. به این بهانه با حجت الاسلام و المسلمین عطاران درباره مجموعه فعالیت‌های این مدیریت به گفتگو نشستیم.
 
 در ابتدا قدری درباره مدیریت اهل سنت و سابقه فعالیت آن توضیح دهید؟
مدیریت اهل سنت، از گذشته‌ای دور با توجه به اهمیت امور مذهبی کاروان های اهل سنت در بعثه مقام معظم رهبری تشکیل شده است و در حوزه‌های مختلف فرهنگی، آموزشی و پژوهشی فعالیت دارد.

با توجه به انتخاب روحانیون کاروان های اهل سنت توسط این مدیریت، مهم‌ترین فعالیت‌های آموزشی شما چه بوده است؟
برنامه‌های آموزشی این مدیریت را می‌توان در دو محور خلاصه کرد؛ نخست دوره‌های آموزشی نظری که هر ساله توسط مدیریت اهل سنت بعثه مقام معظم رهبری، فراخوان داده می‌شود و طی آن تعدادی از روحانیون پس از حضور در نخستين دوره آموزشی تمهیدی به مدت ۲۰ روز با موضوع هايي از قبیل کلام مقارن، فقه مقارن، آشنا و پس از شرکت در آزمون و کسب حد نصاب لازم در موضوع هاي مذکور، ‌ پذیرش شده و سپس برای احراز صلاحیت‌های علمی، اخلاقی و اجتماعی با آنان مصاحبه‌هایی صورت می‌گیرد. برای کسانی که در مصاحبه پذیرفته می‌شوند، در مرحله دوم دوره‌های آموزشی برگزار می‌شوند.
در دوره تکمیلی، اعمال و مناسک و مسایل مربوط به حج به صورت تخصصی‌تر آموزش داده می‌شود.
دوم، دوره‌های آموزش عملی که روحانیون در قالب کارآموز در دوران عمره به مکه مکرمه و مدینه منوره اعزام و کارآموزان علاوه برآشنایی با اماکن مقدسه از نزدیک، با تجارب مفید استادان و افراد کارآزموده آشنا می‌شوند.
سپس روحانیون، آماده خدمت به زائران و میهمانان خانه خدا می‌شوند و پس از چند بار تشرف به عنوان روحانی کاروان‌های عمره اهل سنت و به دست آوردن تجارب کافی، ابتدا در کسوت معین و سپس روحانی ، به حج مشرف می‌شوند. البته قبل از مراسم حج نیز برای این گروه آموزش‌های تکمیلی به صورت مجازی ارایه می‌شود.
همچنین به زیارت دوره ویژه مي روند که در این برنامه تلاش می‌شود تا اماکن زیارتی مهم مکه و مدینه که تخریب شده  یا ممنوعیت بازدید دارند برای مخاطبان تشریح شده و از نزدیک مشاهده كنند. 

آیا این مدیریت برنامه‌های پژوهشی هم برای اهل سنت دارد؟
با توجه به اینکه در ایران دو مذهب حنفی و شافعی وجود دارند، تاکنون مناسک بر مبنای فقه این دو مذهب منتشر شده است. همچنین این مدیریت چند لوح فشرده در موضوع ‌اماکن (ويژه اهل سنت)، مسافر قبله (متناسب با اهل سنت) و آشنایی با مناسک تهیه کرده است که برای روحانیون کاروان‌ها و زائران بسیار مفید است. کتاب‌های این مجموعه عبارتند از مناسک ویژه اهل سنت (با توجه به مذهب فقهی) کتابچه باید‌ها و نباید‌ها، که آنان را با وضعیت و شرایط عربستان سعودی آشنا می‌کند. مناسک بانوان که با توجه به فقه اهل سنت نگاشته شده است، مجموعه‌ای از جزوات توجیهی زائران (مشترک بین شیعه و سنی) و سه عدد لوح فشرده شامل اماکن، مناسک و مسافر قبله که با توجه به ویژگی‌های اهل سنت، تهیه و ویرایش شده است.

برنامه‌های شما در حج سال جاری چیست؟
در سال جاری حدود ۶۰۰۰ زائر اهل سنت در قالب ۳۸ کاروان و با ۳۸ روحانی، ۲۶ معین و ۱۵ معینه به حج مشرف شده‌اند که برنامه‌های متنوعی را پیش از سفر و در طول سفر برای این کاروان‌ها در نظر گرفته‌ایم. همایش روحانیون اهل‌سنت در ایران (پیش از سفر)، اهداي بسته‌های فرهنگی شامل کتاب و لوح‌های فشرده، برپايي همایش‌های اهل سنت در حرمین شریفین، همایش‌های زائران در مدینه منوره (قبل و بعد) با عنوان «پیامبر اسلام (ص) محبوب قلب‌ها»، همایش سراسری در مکه مکرمه با عنوان «لبیک یا رسول الله (ص)»، هم اندیشی علمی نخبگان اهل سنت و گردهمایی روحانیون در مکه، از جمله این برنامه هاست. از دیگر برنامه‌های تدوین شده برای زائران اهل سنت، برگزاری محافل انس و معرفت، شورای افتاء برای پاسخگویی به مسائل شرعی حجاج، انتشار ویژه نامه نشریه زائر با توجه به مخاطب اهل سنت و نیز اجرای مسابقات فرهنگی از آن جمله است.
 یکی از برنامه‌های مهم، هم اندیشی نخبگان اهل سنت است که برای بهره‌مندی بیشتر از ظرفیت علمی روحانیون اهل سنت و همچنین ترغیب و تشویق روحانیون و تحصیلکردگان کاروان‌ها به تحقیق و مطالعه در موضوع هاي روز، امسال نیز این هم‌اندیشی چون سنوات گذشته با موضوع «حج فرصتی برای تعارف و گفتگوی امت اسلامی» در مکه مکرمه برگزار خواهد شد. موضوع هاي این هم‌اندیشی حول محورهای پیامبر گرامی اسلام(ص) و ظرفیت‌های حج در اتحاد و همبستگی امت اسلامی تعیین شده است.

میهمانان اهل سنت در حج سال جاری متشکل از چه افرادی اند؟
هر ساله تعدادی از چهره‌های شناخته شده اهل سنت و از کسانی که دارای ویژگی علمی، اجتماعی یا سیاسی برجسته‌ای باشند، به عنوان ميهمان بعثه، به حج دعوت می‌شوند که در تکریم و همگرایی بین مذاهب و اقوام نقش مهمی ایفا می‌کنند. در ایام حج از حضور میهمانان بعثه به عنوان سخنران در محافل انس و معرفت کاروان‌ها و همایش‌های مدیریت اهل سنت و نیز دیدارهای نماینده محترم ولی فقیه با هیأت‌های غیر ایرانی، دعوت و بهره‌گیری می‌شود. 


| شناسه مطلب: 65







نظرات کاربران