گزارشی از کتابخانه حرم نبوی (ص)

حجت الاسلام والمسلمین استاد رسول جعفریان.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبری، کتابخانه حرم نبوی (ص) بر اساس برخی از نقلها از پیش از آتش سوزی سال 886 وجود داشته و چنان که در این اخبار آمده، حاوی کتابهای نفیسی بوده که در آن آتش سوزی از میان رفته است.

این کتابخانه بعدها دوباره ساخته شده و توسط سلاطین عثمانی و دیگران تقویت شده است.

شکل جدید کتابخانه که در قسمت انتهایی توسعه اول سعودی یعنی شمال مسجد بوده در سال 1352 ق تاسیس شده است. این اقدام توسط السید عبید المدنی بوده که در آن وقت مدیریت اوقاف مدینه را داشته است. نخستین مدیر کتابخانه احمد یاسین الخیاری است که نویسنده کتابی در باره آثار مدینه منوره است. چندین کتابخانه شخصی که وقف مسجد شده بوده، به این کتابخانه منتقل شده است. از جمله کتابخانه شیخ محمد العزیز الوزیر که در سال 1320 وقف شده بوده است.

ساختمان جدید کتابخانه به قسمت فوقانی مسجد در دیواره غربی منتقل شده و محل ورود به آن باب دوازدهم مسجد است که از همانجا باید با پله های برقی بالا رفت. البته اگر کسی از هر مدخلی به طبقه دوم برود از همان جا می تواند به سمت کتابخانه که روی دیوار غربی است وارد شود.

در این کتابخانه بیش از یک صد هزار جلد کتاب وجود دارد. تمامی کتابها صحافی شده و هیچ کتابی بدون جلد شدن وارد کتابخانه نمی شود. این کتابخانه به صورت قفسه باز است و بیشتر مشتریان آن زائران هستند اما با توجه به قدمت و اهمیت کتابها و به روز بودن، علی القاعده بسیاری از دانشجویان و طلاب علوم دینی نیز از آن استفاده می‌کنند.

کتابهای موجود در بیش از 370 قفسه هفت طبقه ای نگهداری شده و به صورت موضوعی قرار داده شده است.

فهرست کتابها را می توان در سایت mktaba.org ملاحظه کرد .کتابخانه بخش نشریات وکتب کمیاب هم دارد. به علاوه بخش خطی که در همان ساختمان قدیم که اکنون در وسط مسجد قرار گرفته نگهداری می شود.

صبح روز چهار شنبه 26 مهرماه (اول ذی حجه 1433) فرصتی شد تا برای بار دوم از این کتابخانه دیدار کنم. در این دیدار توانستم آقای عبید بن صالح رئیس کتابخانه دیدار کنم. دو کتاب از آثار خودم یعنی کتاب الاخبار و سیرة النبی الاعظم (ص) را به کتابخانه اهدا کردم. سپس از وی خواهش کردم تصویری از کتاب تاریخ جده از عبدالقدوس انصاری را به بنده بدهد. وی به بخش مربوطه دستور داد. به آن قسمت رفتم، با جستجویی اعلام کرد که پی دی اف آن موجود است. همانجا و به سرعت یک سی دی از این کتاب به بنده داد. دکتر عبید فهرست نسخه های خطی کتابخانه را هم که روی یک سی دی بود به بنده لطف کرد. به علاوه سی دی المکتبة الشامله را نیز اهداء نمود.

کتابخانه عصرها وهمین طور بعد از مغرب و نیز عشاء بسیار شلوغ و پر رفت و آمد. بود. طبعا یک دلیل آن همین چینش موضوعی و قفسه باز بودن آن بود. این کتابخانه به دلیل قدمت آثار بسیار نفیسی دارد. علاوه بر آن کتابهای زیادی به آن اهداء شده که این هم بر غنای آن افزوده شده است. علی القاعده باید کتابخانه های خانگی زیادی هم وقف آن شده باشد. در هر حال یک نگاه ساده کافی بود که نشان دهد کتابخانه حرم نبوی (ص) تا چه اندازه غنی است.

 

01

02

04


| شناسه مطلب: 99