محوریت کعبه در مراسم معنوی حج

آیه 33 سوره حج بر محوریت کعبه در مراسم معنوی حج تأکید می‌کند و حاوی این پیام است که در سایه تعظیم شعائر، منابع مادی زائران نیز تأمین می‌شود.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی حج، قرآن کریم در موضوع حج، تقریبا به همه مباحث و مسایل مرتبط به آن پرداخته و از مجموع یکصد و چهارده سوره، در بیست و پنج سوره به اجمال یا تفصیل به مسایل حج اشاره می کند و از شش هزار و دویست و سی و شش آیه قرآن، بیش از یکصد و بیست آیه به عنوان «آیات الحج» لقب گرفته است.


پایگاه اطلاع‌رسانی حج برای آگاهی از مقام رفیع حج در قرآن و جایگاه بلند و عظیم حاجیان در این کتاب آسمانی، به ارائه نکات ناب و پیام‌های زیبای آیات بیان‌گر احکام و تشریع‌گر مناسک حج براساس تفسیر نور حجت‌الاسلام والمسلمین قرائتی و دیگر منابع پرداخته که در این شماره، آیه 33 سوره حج بررسی می شود.


 


آیه


«لَکُمْ فِیهَا مَنَفِعُ إِلَى‏ أَجَلٍ مُّسَمّىً ثُمَّ مَحِلُّهَآ إِلَى الْبَیْتِ الْعَتِیقِ‏‏‏».


 


ترجمه


در آن (حیوانات قربانى) براى شما تا رسیدن زمان معیّن (عید قربان) منافعى است، سپس جایگاه آن (قربانى) به سوى آن خانه قدیمى و آزاد (کعبه) است.


 


معانی کلمات آیه


«لَکُمْ فِیهَا مَنَافِعُ ...»: مراد این است که استفاده از فرآورده‌های حیوانات قربانی آزاد است. یا این که: در مراسم و مناسک، سود شما است. «اَجَلٍ مُّسَمّیً»: وقت مشخّص. مراد روز ذبح است. «مَحِلُّهَا»: حلال بودن ذبح، یا محلّ و یا زمان حلال بودن ذبح حیوان قربانی. یا این که: محلّ مردم از احرامشان تا کعبه است. یعنی پس از مناسک، کعبه را طواف می‌کنند. «إِلَی الْبَیْتِ»: حرف (إِلی) به معنی (عِندَ) یعنی نزد، و مراد از بیت، کلّ حرم است.


 


نکته‌ها


بعضى گمان مى‏ کردند همین که شتر یا حیوان دیگرى را براى قربانى معیّن کردند، حقّ سوار شدن برآن و شیر دوشیدن از آن را ندارند. این آیه این تفکّر را رد مى‏ کند.


 


پیام ها


1ـ در سایه‏ تعظیم شعائر، منافع مادّى شما نیز تأمین مى‏ شود. «و لکم فیها منافع»
2ـ  در مراسم حج محوریّت با کعبه است. «ولیَطّوفّوا بالبیت... مَحِلّها الى البیت ‏العتیق»


| شناسه مطلب: 101479




کعبه قرآن