به مناسبت آغاز مناسک حج

"یوم الترویه" چه روزی است؟

امروز هشتم ذی الحجه روز ترویه است، "ترویه" به معنای ذخیره کردن آب است و چون در قدیم، این روز حجاج باید برای توقف در عرفات و بیتوته در مشعرالحرام، به فکر ذخیره آب می‌ بودند، به آن (یوم الترویه) گفته می‌ شود.

تعداد اندک زائران امسال امروز چهارشنبه هشتم ذی‌ الحجه برای وقوف در مشاعر مقدس و انجام مناسک حج آماده می شوند.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، هرساله مانند امروز کاروان‌ های ایرانی همگام با سایر زائران جهان اسلام از مکه به سمت عرفات حرکت می‌کردند تا بتوانند از ظهر فردا ( عرفه) تا غروب شرعی آن روز، وقوف در سرزمین عرفات را درک کنند بخشی از حجاج اهل تسنن نیز همچون صبح امروز هشتم ذی‌الحجه ابتدا به منا رفته و فردا صبح از منا خود را به عرفات می‌ رساندند. بنابر مناسک حج ابراهیمی، تمام حجاج باید از ظهر شرعی فردا تا غروب در سرزمین عرفات وقوف داشته باشند و سپس منطقه را به سمت مزدلفه یا همان مشعرالحرام ترک کنند.



هرساله مانند امروز هزاران زائر سپیدپوش از طریق شارع مسجدالحرام و دیگر خیابان‌ های اطراف پیاده و سواره برای استقرار در مشاعر در حرکت بودند ولی برابر تصاویر و فیلم های مخابره شده از مکه مکرمه، هم اکنون رفت و آمد در خیابان های مکه به ندرت انجام می پذیرد و بسیاری از مردم ترجیح داده اند در منازل قرنطینه خانگی باشند.



بنابراین گزارش، امروز هشتم ذی الحجه روز ترویه است، ترویه به معنای ذخیره کردن آب است و چون در قدیم، این روز حجاج باید برای توقف در عرفات و بیتوته در مشعرالحرام، به فکر ذخیره آب می‌بودند، به آن(یوم الترویه) گفته می‌شود.در گذشته در صحرای عرفات آب نبود و در این روز برای آب دادن به حجاج از مکه آب می‌ بردند، از این رو به این روز روز " آب رسانی " می‌گویند. این نام از حج ابراهیم(ع) و اسماعیل(ع) به یادگار مانده است، چرا که جبرئیل به آنها توصیه کرد برای عرفات، مشعر و منا با خود آب بردارند. همچنین در این روز کاروان پیامبر اکرم(ص) در حجة الوداع از مکه خارج و از راه منا به سوی عرفات رهسپار شدند. این روز، از روزهای مهم ذی‌الحجه است و بر اساس روایتی از امام جعفر صادق(ع)، روزه گرفتن در آن، کفاره شصت سال آدمی است.


شرح تقویم اعمال زائران بیت الله الحرام به شرح ذیل است:


امروز چهارشنبه 8 مرداد- حرکت به سوی مشاعر (عرفات یا منا).
فردا پنجشنبه 9 مرداد - (روز عرفه) - وقوف در عرفات از ظهر تا غروب.
جمعه 10 مرداد- (روز عید قربان) - وقوف در مشعرالحرام تا طلوع آفتاب ؛ حرکت به منا و انجام رمی، قربانی و تراشیدن سر؛ بیتوته در منا.
شنبه11 مرداد - بیتوته در منا ؛ رمی جمرات (پرتاب سنگ به شیطان سه گانه).


یکشنبه 12 مرداد - بیتوته در منا ؛ رمی جمرات ( پرتاب سنگ به شیطان سه گانه).


 


طبق اعلام کشور عربستان حج امسال بدون حضور حجاج خارجی برگزار خواهد شد، علاوه بر این کشور عربستان محدودیت‌هایی همچون زدن ماسک در حین اجرای مناسک حج و نبوسیدن کعبه و حجر الاسود را ایجاد کرده است که حجاج ملزم به رعایت آن هستند.


علاوه بر این عملیات ضدعفونی کننده اماکن مقدسه به صورت مرتب هر شب در حال انجام است و برای اهمیت سلامت زائران عربستان دستبند سلامتی را برا‌ی حجاج در نظر گرفته و آن‌ها را در چند روز اخیر به مدت یک هفته قرنطینه کرده است و بعد از مناسک حج نیز سلامت آنان مورد سنجش قرار خواهد گرفت.


گفتنی است اولین بار نیست که حج تمتع به صورت محدود برگزار می‌شود و در طول تاریخ ۱۴۰۰ ساله اسلام حج تمتع به دلایلی متوقف شده است، در قرن‌های ابتدایی اسلام مهم‌ترین دلیل تعطیلی حج جنگ و نا امنی بود هرچند که سیل، قحطی و خشکسالی نیز مانع برگزاری حج شده است.


برخلاف تصورات تا به امروز ۴۰ مرتبه مراسم حج کاملا تعطیل شده است، در سال ۹۳۰ میلادی حج به مدت ۱۰ سال تعطیل شد که طولانی‌ترین تعطیلی حج بوده است در آن زمان قرامطه به مکه حمله کردند و به بهانه شرک بودن حج ۳۰ هزار حاجی را کشتند.


از ۱۱۸۴ تا ۱۱۹۵ میلادی هشت بار حج به دلیل شیوع بیماری‌های کشنده تعطیل شد، از وبا، حصبه و دیستانتری تا بیماری‌های ناشناخته دلیل این تعطیلی‌ها بود و آخرین تعطیلی حج در سال ۱۹۱۸ میلادی به دلیل شیوع آنفولانزای اسپانیایی بوده است.