نمایش مجازی نفیس‌ترین قرآن‌های جهان اسلام نمایش مجازی نفیس‌ترین قرآن‌های جهان اسلام نمایش مجازی نفیس‌ترین قرآن‌های جهان اسلام بعثه مقام معظم رهبری در گپ بعثه مقام معظم رهبری در سروش بعثه مقام معظم رهبری در بله
نمایش مجازی نفیس‌ترین قرآن‌های جهان اسلام نمایش مجازی نفیس‌ترین قرآن‌های جهان اسلام نمایش مجازی نفیس‌ترین قرآن‌های جهان اسلام نمایش مجازی نفیس‌ترین قرآن‌های جهان اسلام نمایش مجازی نفیس‌ترین قرآن‌های جهان اسلام

نمایش مجازی نفیس‌ترین قرآن‌های جهان اسلام

سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نفیس‌ترین قرآن‌های جهان اسلام از جمله قرآن قزوینی را در نمایشگاه مجازی عرضه کرده است.

گنجینه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دارای نسخ خطی ارزشمند و ممتازی است که در کمتر موزه‌ای می‌توان نظایر آن‌ها را یافت. یکی از این نسخ مربوط به نفیس‌ترین قرآن جهان اسلام معروف به قرآن قزوینی است. این سازمان برای به نمایش گذاشتن این نسخ برای عموم، این نسخه خطی و تعدادی از نسخ دیگر را در قالب نمایشگاه مجازی در معرض دید عموم قرار داده است.


این قرآن در سال ۱۲۱۹ قمری کتابت شده و مربوط به دوره فتحعلی شاه قاجار است و اواخر دوره پهلوی در خاندان قاجار دست به دست می‌چرخد و به دست فردی می‌افتد که تلاش داشته آن را در ایران نگهداری کند و با وجود درخواست‌های فراوان در خارج از کشور، آن هم به قیمت‌های گزاف، باز هم این فرد راضی نمی‌شود آن را از ایران خارج کند و این قرآن نفیس را به قیمت ۶۶۰ میلیون تومان در سال ۱۳۸۷ به کتابخانه ملی فروخته و واگذار می‌کند.


فتحعلی‌شاه پیش از مرگش، این نسخه را به یکی از نوادگان دختری خود می‌بخشد و در سال ۱۲۵۰ یا ۱۲۵۱ قمری ادیب برومند آن را از نوادگان فتحعلی شاه، خریداری می‌کند که بعد‌ها این قرآن شهرت جهانی یافت.


کتابت این قرآن نفیس در شهر یزد انجام شده و ۳۵ استاد هنرمند و نگارگر در مدت ۸ تا ۱۰ سال بر روی آن کار کرده‌اند. این اثر هنری بسیار نفیس دارای ۵۴۷ صفحه است که هر صفحه دارای تذهیب بوده و ۶۰۰ تذهیب و تشعیر دارد، یعنی در هر صفحه یک تذهیب مجزا به کار رفته و هر مکتب تذهیبی که در ایران وجود داشته در این قرآن به کار رفته و آن را تبدیل به اثری منحصر به فرد کرده است.


 در تذهیب این قرآن نفیس قزوینی از ۴ کیلو طلای ناب و سنگ‌های قیمتی و کانی استفاده شده است، همچنین مروارید و اشرفی نیز در این اثر به کار رفته است و آنچه از طلای ناب و سنگ‌های قیمتی در این قرآن استفاده شده، صفحه‌ای نیست که از طلا و سنگ‌های ارزشمند نباشد و نحوه کار این گونه بوده که سنگ‌های کانی را تبدیل به پودر کرده و آن را با رنگ مخلوط می‌کردند و سپس طی مراحل بعدی از آن در تذهیب بهره می‌گرفتند و این امر سبب شده با وجود گذشت دو سده از نگارش این کار، هنوز همان درخشندگی در رنگ‌ها به چشم می‌خورد.


همانند این قرآن نفیس در تاریخ نوشته نشده و به دلیل همین ویژگی‌های مهم است که آوازه جهانی دارد و قبل از خریداری کتابخانه ملی، از کشور‌های عربستان و انگلستان مشتریانی داشته است.


براساس این گزارش، در نمایشگاه مجازی کتابخانه ملی، نسخه‌های دیگری نظیر کهن‌ترین نسخه خطی با عنوان مجموعه رسائل شامل عجایب احکام امیرالمومنین(ع)، نسخه شرح‌الاشارات و التنبیهات به خط خواجه نصیرالدین طوسی، کهن‌ترین کلیات سعدی شیرازی تاریخ‌دار و ثبت‌شده در حافظه جهانی یونسکو، دیوان حافظ شیرازی به دستخط سلطان‌الخطاطین نیز دیده می‌شود که چشم‌نواز است.




مطالب مرتبط

نظرات کاربران