انسجام و همگرایی مسلمانان، شاه‌کلید حل مسائل جهان اسلام

حضور سیاسی ـ عبادی مسلمانان از سراسر جهان در کنگره جهانی حج آن را به نماد وحدت و هم‌گرایی و انسجام مسلمانان بدل کرده است که می‌تواند گره‌گشای بسیاری از مسائل جهان اسلام باشد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی حج، به روشنی می‌توان گفت این مراسم، وحدت مسلمانان را نشان می‌دهد که در حوزه‌ کلان باعث افزایش قدرت نرم ملت‌های مسلمان در تقابل با سیاست‌های تمامیت‌خواه استکبار و قدرت‌های سلطه‌جو می‌شود.


 انسجام مسلمین در حج می‌تواند عامل پیدایش قدرت بازدارنده جدیدی در روابط بین‌الملل ‌شود و پرستیژ جهان اسلام را نشان دهد. در اصطلاح متفکران رئالیست و نئورئالیست روابط بین‌الملل، نشان دادن پرستیژ عبارت است از نشان دادن قدرت واحدها، مردم و کشورها به قدرت مقابل برای ایجاد بازدارندگی.


 این مراسم می‌تواند به اجتماع عظیم ملت‌های مسلمان به‌ عنوان یک مؤلفه‌ فرهنگی تأثیرگذار در دفاع از مرزهای اسلام سیاسی به لحاظ سخت‌افزاری و نرم‌افزاری کمک کند و مرزبندی‌های سیاسی و ایدئولوژیک و توطئه‌های غرب در جهان اسلام را خنثا سازد.


 در حج، مسلمانان می‌توانند هم نیروی ایمان خود را به رخ جهانیان کشند و هم سایر برتری‌های خود را نشان دهند. قرآن کریم کعبه را عامل قیام مردم (ناس) خوانده است: ‏جعلَ اللَّهُ الکعبةَ البیتَ الحرامَ قیاماً للناسِ (مائده: 96). لغویین در تعریف قیام گفته‌اند: «القِیامُ ما یَقومُ به الشی‏ءُ کالعماد والسنادِ لِمَا یُعمدُ به و یُسندُ إلیه»؛ «قیام چیزى را گویند که چیز دیگرى بدان قوام گیرد و به اتکاى آن بایستد...» (راغب اصفهانی، 1412ق، ص691).


 قیام بودن حج برای مسلمین بدین معناست که پابرجایی مسلمانان به پابرجایی حج بستگی دارد. هر چه حج به حقیقت خود نزدیک‌تر باشد، امت اسلام منسجم‌تر ‌و پابرجاتر خواهد بود.


 امیرالمؤمنینحج ‏را رمز «اقتدار دین» (والحجَّ تقویة للدینِ) (تمیمی آمدی، 1410ق، ص488؛ ابن ابی‌الحدید، 1404ق، ج19، ص87) و «عَلَم اسلام» نامیده است: «جعلَهُ اللَّهُ سبحانَه و تعالى للإسلام عَلَماً» (همان، ج1، ص123). همان‌طور که «پرچم» نماد بقاى یک کشور و استقرار و پایدارى یک سپاه، و فروافتادنش نشانه سقوط است، حج هم نشانه انسجام اسلام و مسلمین است. امام صادققوام دین را به قیام کعبه پیوند زده و می‌فرماید: «لایزال الدینُ قائماً ما قامت الکعبةُ» (حر عاملی، 140ق، ج8، ص14). حضرت زهرادر خطبه معروف خود می‌فرماید: «والحجّ تَشْییداً للدّینِ»؛ «خداوند حج را پشتوانه استوارى براى تحکیم دین قرار داد»(طبری، 1413ق، ص113؛ طبرسی، 1403ق، ج1، ص99).


 ازاین‌روست که دشمنان اسلام تلاش می‌کنند حج را از حقیقت خود تهی سازند تا انسجام امت اسلام را در هم ریزند و حجى بى‏اثر و مرده را جایگزین حج عزت‌آفرین رسول‌اللهکه عامل شکوه اسلام بود، کنند و آن را عامل و وسیله تأمین اهداف شوم خویش سازند و خطر را به وسیله تبدیل کنند. آنها در اجراى این نقشه‏ شوم خود علیه اسلام و مسلمانان، نه به سبب قدرت خویش، بلکه به دلیل غفلت و ناآگاهى برخى مسلمانان تا حدودى موفق بوده‌اند.


 با وجود چنین ترفندى، احمقانه است که طاغوت‏ها و دشمنان‏ اسلام براى براندازى حج مانع برگزارى مراسم آن شوند؛ زیرا این نقشه نه عملى است و نه براى آنان مفید خواهد بود. آنان با استفاده از عده‏اى جاهل و غافل از نقش حج در عظمت‌بخشى و انسجام‌آفرینی به امت اسلامى، حج را نابود مى‏کنند. مقام معظم رهبرى با هشدار به مسلمانان درباره آسیبى که از این ناحیه به اسلام و مسلمین وارد مى‏شود، مى‏فرماید:


هر چه مى‏توانید، در ایام حج از این ذخیره استفاده کنید... . مثل همه ذخایر دیگر ما، این ذخیره هم مورد تهاجم است. اینهایى که مى‏بینید در مراسم حج دنبال اختلاف‌افکنى، فتنه‌انگیزی و ترویج افکار موهوم و خرافى و متحجر خود هستند، همان سرانگشت‏هاى دانسته یا نادانسته‏اى هستند که دارند این ذخیره را نابود مى‏کنند و از بین مى‏برند. کسانى که نمى‏گذارند شوکت و شکوه و عزت و عظمت این وحدت به چشم امت بزرگ اسلامى منعکس شود و بازتاب پیدا کند، جزو کسانى هستند که دارند این ذخیره را نابود و ضایع مى‏کنند. کسانى که نمى‏گذارند وحدت و شکوه عظیم امت اسلامى... به دنیاى اسلام منعکس شود (خامنه‌ای، 1399، ج2، ص210، 25/10/1381).


در حال حاضر، جهان اسلام با خوش‌خدمتی برخی متحدان مرتجع نظام سلطه در بازی طراحی‌شده غرب گرفتار آمده و ظرفیت عظیم حج قربانی درگیری‌های داخلی شده است. همین امر باعث شده است جهان اسلام در برابر فشارهای استکبار به ملل مسلمان منفعلانه عمل کند. انفعال دنیای اسلام در قبال مسئله یمن، لبنان و فلسطین در زمینه‌هایی همچون حملات گاه‌وبی‌گاه رژیم صهیونیستی به نوار غزه و لبنان و شهرک‌سازی‌های رژیم صهیونیستی در کرانه باختری و عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت برخی کشورها به‌ویژه ایالات متحده امریکا به بیت‌المقدس شاهدی بر این مدعاست.


 در شعار حج سال 1401 به انسجام و پیوستگی امت اسلامی توجه شده است تا مسلمانان از ذخیره الهی حج استفاده کنند و هم‌بستگی اسلامی خود را در معرض دید جهانیان قرار دهند و توطئه‌های شوم دشمنان را در ایجاد تفرقه و دودستگی میان مسلمانان خنثا سازند.