حجتالاسلام والمسلمین نواب: رویکرد حج ابراهیمی در زمان امام راحل رقم خورد
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت گفت: حج ابراهیمی عنوان جدیدی بود که امام امت (قدس سره) در فرهنگنامه عبادات وارد کردند و اساس آن حرکت را حضرت امام رقم زدند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، در آستانه اعزام زائران ایرانی به سرزمین وحی؛ حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی به اتفاق رئیس سازمان حج و زیارت و جمعی از معاونان، مدیران، کارکنان و کارگزاران این حوزه امروز(چهارشنبه) با حضور در حرم مطهر امام خمینی(رض) با آرمانهای والای رهبر کبیر انقلاب اسلامی تجدید میثاق کردند.
حجت الاسلام والمسلمین نواب دراجتماع دست اندرکاران حج 1401 و مردم حاضر در مرقد امام خمینی(ره) گفت: خدا را شاکریم این توفیق را پیدا کردیم که در سی و سومین سال ارتحال امام راحل عظیم الشأن، رهبر کبیر انقلاب اسلامی در کنار تربت پاک ایشان حضور یافتیم و قدردان تلاش ها، فداکاری ها و ایثارهایی باشیم که برای همه انسانها عملی کردند.
وی افزود: یکی از موضوعاتی که حضرت امام (رضوان الله تعالی علیه) در برنامه های عبادی نسبت به آن اهمیت ویژهای قائل بودند، موضوع حج بود. در زمان حیات حضرت امام، برای مسأله جهاد و دفاع از اسلام که یکی از فرایض است و همچنین مسأله نماز و برنامه های تبلیغی و امر به معروف و نهی از منکر، موسسه هایی ایجاد شد.
به گفته حجتالاسلام والمسلمین نواب، در رابطه با حج باید یک بازنگری انجام میشد که در زمان حضرت امام (رضوانالله تعالی علیه) به رغم وجود برنامهها و فشارهای دوران دفاع مقدس، ایشان اقداماتی انجام دادند که این اقدامات در دورههای بعد کاملتر شد اما اساس حرکتی را که از آن به عنوان حج ابراهیمی یاد شد، امام رقم زدند.
وی ادامه داد: حج ابراهیمی عنوان جدیدی بود که امام (رض) در فرهنگ و برنامههای دینی ایجاد و وارد کردند. تا قبل از آن، افراد عنوان حج را به کار می بردند اما عنوان ابراهیمی به آن نمی دادند؛ این که انسان با همان نگاه و حرکت حضرت ابراهیم به حج توجه داشته باشد، در زمان امام (رض) رقم خورد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت اظهار کرد: اگر به نوشته های امام امت مراجعه کنیم، مؤلفه های حج ابراهیمی را ایشان در تمام جزء جزء مناسک می دانند؛ یعنی مناسکی که امام بیان می کنند و امروز هم مقام معظم رهبری (حفظه الله) در سخنان خود در رابطه با مسائل حج و آثار تربیتی و سبک زندگی حجی، نکاتی را بیان کردند، امام هم در رابطه با حج ابراهیمی همین نکات را بیان فرمودند.
وی افزود: امام در رابطه با آداب حضور می فرمایند که در میقاتهای الهی و مقام های مقدس در جوار خانه پر برکت خداوند تعالی، آداب حضور در محضر مقدس خداوند عظیم، مراعات شود و قلوب حجاج عزیز از تمام وابستگیها به غیر حق، آزاد و از آنچه غیر دوست هست، تهی و با انوار تجلیات الهی منور گردد تا اعمال و مناسک، این سیر الیالله با محتوای حج ابراهیمی و پس از آن حج محمدی(ص) آراسته گردد و با سبکباری از افعال طبیعت، همگان سالم از وزرهای منی و منیت، با کولهباری از معرفت حق و عشق محبوب به اوطان خود بازگردند. شما می بینید وقتی که زائر در میقات، با نگاه حج ابراهیمی مُحرِم شود، یک نگاه جدیدی به زائر می دهد.
حجتالاسلام والمسلمین نواب اضافه کرد: امام امت همچنین می فرمایند که از جمله وظایف در این اجتماع عظیم، دعوت مردم و جوامع اسلامی به وحدت کلمه و رفع اختلافات بین طبقات مسلمین است که خطبا و گویندگان و نویسندگان بر این امر حیاتی اقدام نمایند و کوشش کنند در به وجود آوردن جبهه مستضعفین که با وحدت کلمه و شعار لااله الا الله از تحت اسارت قدرتهای شیطانی و اجانب و استعمارگران و استثمارگران بیرون آیند و با اخوت اسلامی بر مشکلات غلبه پیدا کنند.
به گفته وی، خود این وحدت، یکی از رمزهایی است که حضرت امام (رض) در رابطه با حج بیان کردند و امروز هم مقام معظم رهبری اشارهای به این امر داشتند مبنی بر این که «تجلی حج در وحدت است».
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت به سخنان امام راحل در رابطه با امور مسلمانان اشاره و اهتمام به امر مسلمین را از فرائض مهم اسلامی عنوان کرد.
حجت الاسلام والمسلمین نواب ادامه داد: عبارات درباره حج را شما از شخصیتی می شنوید که قبل از آن که رهبری انقلاب را به عهده داشته باشند، یک استاد بزرگ و مرجع تقلید بودند و در رابطه با نحوه اداره کشور و یا نحوه هدایت مسلمانان جهان، پیشمطالعه یا دورهای را نگذرانده بودند اما میبینید دقیقاً تمام نیازها را شناسایی کرده و در جای جای میقات، طواف، عرفات و منا، ایشان مطلب دارند تا آنجایی که حرف آخر را امام اینطور بیان میکنند؛ «امروز قبله اول مسلمین به دست اسرائیل، این غده سرطانی خاورمیانه افتاده است.»
وی اضافه کرد: آنچه که الان در رابطه با مسجد الاقصی اتفاق افتاده، امام آن روز می دیدند؛ اگر مسلمانان جهان آن روز به حرف امام توجه می کردند، امروز اینطور نبود که خادمین مسجد الاقصی را با افشانه فلفل مورد تعرض قرار دهند یا این همه در منطقه قدس شرقی و یا منطقه بیت المقدس شهید شوند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت به نقل از امام گفت: امروز که برادران فلسطینی و لبنانی عزیز ما به خاک و خون میکشند و اسرائیل با تمام وسایل شیطانی تفرقه افکنی میکند ؛ بر هر مسلمانی لازم است که خود را علیه اسرائیل مجهز کند.
وی با بیان اینکه امروز کشورهای مسلمان آفریقایی زیر یوغ آمریکا و سایر اجانب و سرسپردگان آنان دست و پا میزنند، افزود: امروز آفریقایی مسلمان صدای فریاد مظلومانه خود را بلند کرده است و فلسفه حج باید جوابگوی این فریادهای مظلومانه باشد.
وی با تاکید بر اینکه برای آزادی سرزمین فلسطین از چنگال صهیونیسم، این دشمن سرسخت اسلام و انسانیت باید چارهاندیشی کنیم، گفت: امام امت به زائر خانه خدا این دید را می دهد که شما برای زیارت خانه خدا آمدهاید ولی فقط دین این نیست که این اعمال را انجام دهید، دین آن است که توجه به متدینین و سایر مظلومین هم داشته باشیم و در راه نجات آنها که خواسته دین است، اقدام و تلاش کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین نواب اظهار کرد: با آنکه ۳۳ سال است که فروغ پرنورامام را از دست داده ایم و حضور فیزیکی امام به عنوان حیات دنیایی را نداریم اما همچنان روح امام، این روان پاک و این کلمات ناب در تمام افکار و تمام اذهان، حاکم و تجلی بخش است.
وی تصریح کرد: سخنانی که مقام معظم رهبری در سالروز رحلت امام در مرقد بیان فرمودند و همینطور صحبت های حضرت امام را هر زمان که انسان به آن مراجعه میکند، میبیند که تازه و نو هست؛ بخشی از پیامهای حضرت امام که امروز خدمت شما خواندم، گویا همین امروز از خامه این مرد خدا صادر شده است.
وی با بیان اینکه حضرت امام، امام دیروز نبود؛ امام، امام امروز و فرداهاست؛گفت: کسی که برای خدا گام بردارد و در راه خدا حرکت کند و آیینه تمام نمای حضرت ربالارباب شود، همانگونه که خداوند به زمان محصور نمی شود، کلام او نیز به زمان محصور نخواهد شد.
بر پایه این گزارش، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در پایان سخنان خود یاد و خاطره امام راحل عظیم الشأن و یادگارهای امام، شاگردان و شهدای راه امام و ایثارگران طریق ایشان را گرامی داشت.