حجتالاسلام نواب: خواسته ما همواره افزایش همگراییها در جهان اسلام و تقلیل واگراییهاست
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی گفت: مسائل مختلفی میتواند ایجاد همگرایی یا ایجاد واگرایی کند؛ یکی از خواسته هایم در سفر حج از خدای بزرگ این است که همگرایی های جهان اسلام را حداکثر و واگرایی ها را حداقل کند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی حج، حجت الاسلام و المسلمین سیدعبدالفتاح نواب عصر پنجشنبه 16 تیرماه هنگام عزیمت به سرزمین وحی در گفت وگو با خبرنگاران افزود: من بارها از مسؤولان فرهنگی کشور عربستان به ویژه در مکه مکرمه شنیدهام که که از حضور زائران ایرانی و رعایت موازینی که آنها در کشور عربستان به عنوان میزبان دارند، اظهار رضایت می کنند.
وی خاطرنشان ساخت: انصافاً زائران ایرانی زائران فرهیختهای هستند که در چارچوب هایی که تعیین میشود برنامه های خود را انجام داده و رعایت میکنند.
به گفته سرپرست حجاج ایرانی، بسیاری از افراد که در آن کشور اماکنی همچون هتل داشته و اجاره میدهند، علاقهمند هستند که هتل های خود را در اختیار زائران ایرانی قرار دهند؛ زیرا ایرانیان به حق دیگران توجه داشته و بدان عمل می کنند.
وی ضمن شکرگزاری از اینکه امسال نیز توفیق خدمت به زائران بزرگوار و عزیز ایرانی را یافته، اظهار کرد: هرچند که روادید عزیمت به کشور عربستان دیرهنگام آمده است اما برنامه حج در شرایط فعلی هنوز شروع نشده و از امشب انشاالله انجام می گیرد و فردا در خدمت زائران محترم خواهیم بود و پیام مقام معظم رهبری را خدمت شان قرائت خواهیم کرد.
حجت الاسلام نواب با اشاره به دیداری که امسال کارگزاران و خادمین ضیوف الرحمان در خدمت مقام معظم رهبری بودند، گفت: معظم له درسهای خیلی ارزشمندی از حج بیان کردند که اینها برای همه مسلمانان و زائران خانه خدا می تواند درسآموز باشد. ایشان فرمودند که حج مظهر وحدت جهان اسلام است؛ اگر شما در فریضه ها و آموزههای دینی همه ادیان نگاه بکنید، می بینید که هیچیک از آنها برنامه ای همانند حج با این سبک و سیاق ندارند.
وی با تأکید بر اینکه در حج همه باید ساده زیست باشند، اضافه کرد: ایشان اشاره فرمودند که حداقل لباس حاجی همان یک حوله و یک لُنگ است که قسمت پایین و بالای بدن را می پوشاند و همه هم باید یکسان باشند. آنجا کسی حق ندارد از لباس های فاخر استفاده کند؛ ساده زیستی درس بسیار مهمی است؛ چنین رویه ای اگر در جهان اتفاق بیفتد، دیگر این همه گرسنه در دنیا نخواهیم داشت.
سرپرست حجاج ایرانی ادامه داد: علت اینکه انبوهی از گرسنگان از دنیا میروند، به خاطر آن است که ساده زیستی در جهان نیست و حج یکی از درس هایش، همین ساده زیستی است.
وی اظهار کرد: یکی از درس های مهم حج، همسان سازی انسانها با یکدیگر است؛ آنجا کسی اجازه ندارد تفاخر کند بر دیگری و احدی اجازه ندارد در حج، کار خلاف انجام دهد.
به گفته نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، مقام معظم رهبری فرمودند که یکی از درسهایی که حج به انسان میدهد، آن است که انسان اگر امکاناتی در اختیار دارد، باید چارچوب ها را رعایت کند و نگوید حالا که این امکانات در اختیارم هست از آن سوء استفاده کنم؛ چنین اجازه ای ندارد.
وی خاطرنشان ساخت: حج، درس های فراوانی دارد که وحدت جهان اسلام یکی از مهمترین درس های آن به شمار می رود.
حجت الاسلام نواب گفت: امیدوارم انشالله روزی برسد که در قالب واقعی خودش و با هوشیاری تمامی امت اسلام انجام بگیرد؛ چراکه در آن صورت است که جهان اسلام به کانون محبت تبدیل می شود و تفاوت میان انسانها اعم از مکان و رنگ انسان ها همه کنار میرود و انسان ها همه امت واحد می شوند؛ امت واحده ای که می تواند تاثیر گذار باشد برای باقی انسانها در جهان.
سرپرست حجاج ایرانی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص عمره اظهار کرد: مسأله عمره یکی از مسائلی است که انشاءالله دولتمردان، خودشان زمینه های آن را فراهم می کنند.
به گفته وی، به جز امسال، تقریباً هر سال جمعیتی بالغ بر ۸۰ هزار نفر به حج تمتع مشرف می شوند اما در مورد عمره، گاهی این رقم به ۱۰ برابر حج تمتع می رسد. وقتی چنین جمعیتی در سرزمین وحی حضور پیدا میکنند، چنین اقتضا میکند که ما سامانه ها و سازمانهای حامی زائران را داشته باشیم؛ سازمان هایی از قبیل همین سفارت خانه ها و کنسولگری ها و اینها باید باشند و کارهای کنسولی زائران را انجام دهند تا زائر در آن کشور، بی پناه نباشد و از خدمات حمایتی آنان بهرهمند گردد.
حجت الاسلام نواب ابراز امیدواری کرد؛ گفت وگوهایی که در جریان است و تاکنون چند نوبت انجام گرفته، به این سمت پیش برود که انشالله عمره باز شود؛ چرا که هم جمعی از مردم شریف عربستان علاقه مند هستند که به ایران آمده و به زیارت اماکن زیارتی بروند و همچنین جمع فراوانتری در این سرزمین هستند که علاقه مند هستند به عمره مشرف شده و توفیق زیارت داشته باشند.
وی تأکید کرد که دو کشور باید این موانع را از سر راه علاقهمندان بردارند؛ چرا که در واقع یکی از مصداقهای تعاونوا علی البر و تقوا این است که زمینه همین زیارت ها فراهم شود.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت ادامه داد: در شرایط کنونی بیش از ۵ میلیون نفر از هموطنان عزیزمان فیش عمره در اختیار دارند. از آن سوی مرز نیز اطلاع داریم که افراد بسیار زیادی هستند که تمایل دارند به ایران بیایند و این روابط و ارتباطات برقرار باشد.
وی تصریح کرد: ایران و عربستان دو کشور مسلمان هستند و هر دو متعهد به برنامه های پیامبر گرامی اسلام. انشاءالله باید عزیزان کمک کنند و مردم دو کشور از بهره های این ارتباطات استفاده کنند.
حجت الاسلام نواب در خصوص سفر زائران ایرانی به عتبات نیز اظهار کرد: سازمان حج و زیارت با ایجاد سامانه سماح، چنین برنامهریزی کرده که در کار مردم مشکلی پیش نیاید و تحت هر شرایطی در چارچوب آن باشد. وی افزود: زائرانی که اکنون از مرزها تردد می کنند، برای عَرَفه رفته اند. اگر گاهی اوقات شنیده میشود که بعضی از این عزیزان شاید آنجا اذیت شده باشند و یا کارشان سریع انجام نشده باشد، به این دلیل است که آنها از این سامانه اقدام نکردهاند. آنان میتوانند از این سامانه اقدام کرده و حتی مسائل دیگری همچون پرداخت عوارض را خیلی سریع انجام داده و براحتی و در کمترین زمان ممکن از مرز عبور کنند و مانعی مقابل شان نباشد.
به گفته نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، در شرایط کنونی دلیل آن که سازمان حج و زیارت برای اربعین در سامانه سماح ثبت نام میکند، در واقع می خواهد برآورد کلی از میزان متقاضیان را داشته باشد. چنانچه این برآورد کلی نباشد، نمیتوان برنامهریزی دقیقی برای این کار داشت. این سرشماری با این هدف انجام میشود تا مشخص سازد چه میزان علاقه مند در این سال ها برای عزیمت به اربعین وجود دارد و چه برنامه ریزی باید برای آن انجام داد و بعد از آن، ثبت نام قطعی انجام شود.
وی ادامه داد: توصیه بنده به زائران اربعین این است که سه کار را حتماً برنامهریزی بکنند. اول اینکه سفر را کوتاه کنند. ما در روایت داریم که «زیارت کن و برگرد». برخی از بزرگان و علما وقتی که به زیارت معصوم می رفتند، زیارت کرده و باز میگشتند؛ زیرا هدف از زیارت، این است که انسان برود و استفاده بکند.
حجت الاسلام نواب ادامه داد: بسیاری برای بار اول که به حرم مشرف می شوند، حال خاصی پیدا می کنند؛ هرچه به دفعات بیشتری مراجعه میکنند از آن حال اولیه کم می شود و به جایی می رسد که به عنوان مثال بین رفتن بازار و یا زیارت، دچار تردید می شوند و این بسیار ناشایست است که انسان بین بازار رفتن و حرم رفتن، ترجیح را به بازار بدهد.
وی اضافه کرد: رسیدن خدمت یک امام معصوم ارزشمند است و گرنه بازار که در همه کشورها و در همه شهرها هست. این است که برای کشوری همچون عراق، باید اول برنامه سفرشان را کوتاه کنند. ضمن آنکه باتوجه به وجود مسائل و مشکلاتی که همه کشورها با آن روبرو هستند، اعم از خشکسالی، گردوغبار و مسائل مشابه، به صلاح است که سفر را کوتاه کنند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت افزود: برخی خانواده های عراقی از زائران ایرانی پذیرایی می کنند و زائران ایرانی هستند که ده روز آنجا می مانند. حال اگر سفر خود را کوتاه کرده و تنها سه روز آنجا بمانند، آن خانواده عراقی می تواند از سه گروه از زائران پذیرایی و به آنان خدمتگزاری کند. بنابر این سفر را کوتاه کنند.
وی ادامه داد: دوم آنکه آموزههای لازم برای سفر را داشته باشند و معارفی که برای سفر نیاز هست را حتماً باید بلد باشند. در غیر این صورت، سفری که میروند طَرفی از آن نمی بندند. خیلی مهم است که انسان به سفری که میرود در خودسازی آن اثرگذار باشد.
به گفته حجت الاسلام نواب، سومین نکته ای که باید برای این سفر عرض کنیم، این است که برخی اوقات، زائر انتظار دارد سفر اربعین برایش سفری رایگان باشد که انتظار درستی نیست. آنجا همه دارند کمک می کنند؛ برخی شهروندان عراقی هستند که تمام وجوه خود را در طول سال ذخیره می کنند تا در اربعین خادم زائران اباعبدالله باشند.
وی توصیه کرد: به هر حال زائران در اربعین با توانایی مالی تشریف ببرند و آنجا اگر نیازی هم شد خودشان هزینه کنند. به بسط و گسترش این فرهنگ کمک کنند تا فرهنگی بالنده شود و تاثیرگذار برای کشورهای دیگر تا ان شاءالله افراد بیشتری مورد پذیرایی در آن سرزمین قرار بگیرند؛ و ان شاءالله هم پذیرایی معنوی داشته باشند و هم پذیرایی مادی.
حجت الاسلام والمسلمین نواب سرپرست حجاج ایرانی با بدرقه آیت الله محسن قمی معاون ارتباطات بین الملل دفتر مقام معظم رهبری، دکتر علیرضا رشیدیان مشاور نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، دکتر سعید چلندری مدیرعامل شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) و تنی چند از مسؤولان کشور عصر پنجشنبه شانزدهم تیرماه در رأس هیأتی به منظور همراهی زائران ایرانی در سرزمین وحی عازم کشور عربستان شد.