تبیین نقش تفسیری و زمامتی جامعه امام حسین(ع)

مدیر حوزه علمیه خراسان، نقش امام حسین(ع) را یک نقش تفسیر تطبیقی اسلام منطبق با اقتضائات زمان دانست و گفت: امام حسین(ع) با نقش خود بنا داشت که اجازه ندهد مردم احساس کهنگی کنند و همیشه برنامه‌های نو و خلاقانه‌ای را در اختیار جامعه قرار دهد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج به نق از ایکنا، آیت‌الله سیدمصباح عاملی، مدیر حوزه علمیه خراسان، امروز)9 شهریورماه( در مراسم افتتاحیه همایش «سلسله نشست‌های اربعین‌شناسی» که در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد در سخنانی اربعین‌شناسی را برابر با عاشوراشناسی دانست و اظهار کرد: واژه شهادت دو معنا دارد؛ یکی خون و دیگری پیام است و در حقیقت عاشورا به شهادت رسیدن شهیدی با یک پیام مشخص و روشن است. در حماسه تاریخی و بی‌نظیر عاشورا دو رکن باید به خوبی مورد توجه قرار گرفته و برای احیای مکتب عاشورایی به سمت یک حرکت عقلانی سوق داده شوند تا آرمان‌هایی که امام حسین(ع) در قیام خود دنبال می‌کردند، تحقق پیدا کند.


وی گفت: رکن اول این حماسه تاریخی، خود حماسه عاشورایی است که خوشبختانه در این زمینه فعالیت‌های فراوان علمی، آموزشی و پژوهشی انجام شده که گرچه باز هم می‌توان کارهای دیگری انجام داد.


مدیر حوزه علمیه خراسان با اشاره به رکن دوم حماسه عاشورا اضافه کرد: رکن دوم این حماسه، پیام است که تجلی آن را می‌توان در اربعین شاهد بود، بنابراین مرور بر مسئله اربعین و یا همان اربعین‌شناسی یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است تا بتوانیم این عقلانیت را در هر دو رکن تکمیل کنیم.


آیت‌الله عاملی در ادامه تصریح کرد: ماهیت‌شناسی و شناخت اربعین منهای رکن اول که اصل حماسه عاشوراست امکان پذیر نیست. در حقیقت هویت، ماهیت، هدف و پیام در رکن اول در روز عاشورا تجلی پیدا کرد و در قالب یک پیام با پرچم‌داری امام سجاد(ع) و حضرت زینب(س) به سمت جامعه‌ روانه و در اربعین از یک تجلی کامل برخوردار شد.


وی اظهار کرد: در واقع رکن اول با شناخت ماهیت حماسه عاشورا مبتنی بر شناخت ماهیت جریان امامت در ادامه رسالت است. این در حالی است که برخی افراد برداشت درستی از این حماسه ندارند همچنین در جریان امامت در ادامه حرکت رسالت، تفسیر و برداشت درست تطبیقی برای آن وجود ندارد. متأسفانه افراد مختلف، متضاد و مغرض، تفاسیری متناسب با خواسته اربابان خود از اسلام داشته‌اند.


عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان با بیان اینکه ماهیت‌شناسی جریان امام که مقام رهبری در این خصوص نقش امامت را در حول تاریخ زندگی ائمه(ع) در ادامه حرکت بعثت، در بیاناتی ارائه فرموده‌اند، گفت: ائمه(ع) از جمله امام حسین(ع) همگی در جریان امامت نقش‌هایی چون تفسیر، تطبیق و زمامت جامعه را که از اهمیت بسزایی برخوردار است، داشته‌اند.


نقش تفسیری، تطبیقی و زمامتی جامعه امام حسین(ع)


آیت الله عاملی نقش امام حسین(ع) را تفسیر اصیل و ناب منطبق با وحی خداوند دانست و افزود: در طول تاریخ در قالب‌های مختلف و متضاد برداشت‌های تحریف‌گونه‌ای از اسلام شده است، اما در خصوص نقش تطبیقی امام حسین(ع) نیز باید گفت که اسلام یک دین جهانی و ابدی است و این استعداد را دارد که در هر شرایط و زمانی منطبق با آن شرایط و آن زمان، برنامه خاصی را به جامعه ارائه دهد.


وی اظهار کرد: در حقیقت نقش امام حسین(ع) این بود که اسلام را تفسیر تطبیقی منطبق با اقتضائات زمان کند و اجازه ندهند که مردم احساس کهنگی کنند و همیشه برنامه‌های نو و خلاقانه‌ای را در اختیار جامعه قرار دهند. به تعبیر مقام معظم رهبری امام حسین(ع) در یک دست قرآن و در دست دیگر نیز زمام جامعه را دارند.