کعبه محرم شد و جامه سپید پوشید + فیلم

با نزدیک شدن به ایام تشریق و انجام مناسک حج تمتع، کعبه مشرفه هم طبق یک سنت هر ساله لباس احرام پوشید تا خانه خدا برای برپایی مناسک حج تمتع سال جاری با حضور میلیونی زائران کشورهای مختلف آماده شود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، ایام تشریق از هشتم ذی الحجه (ششم تیر) با انتقال حجاج کشورهای مختلف به مشاعره مقدسه (عرفات، مشعر و منا) آغاز می شود اما زائران پیش از حضور در مشاعر بایستی با لباس احرام، عمره تمتع و زیارت خانه خدا را انجام داده باشند.


به همین دلیل، در آستانه حج تمتع، متولیان مسجدالحرام شب گذشته طبق رسم هر ساله سه متر از پرده کعبه را بالا کشیدند و پارچه سفید دور خانه خدا دوختند.


به این عمل، یعنی نمایان شدن پوشش سفید کعبه بر اثر بالا رفتن پرده آن، «احرام کعبه» می گویند.



این مراسم مطابق یک سنت هر ساله پس از نماز مغرب برگزار شد. در این مراسم، متولیان خانه خدا دور کعبه را بستند و پس از بالا کشیدن پرده کعبه، با سوزن‌های مخصوص اقدام به دوختن آن کردند و در ادامه، پارچه کتان سفیدی را در هر چهار طرف کعبه دوختند تا خانه خدا هم برای برپایی مناسک حج تمتع 1444 قمری با حضور دو میلیون و 500 هزار زائر از کشورهای مختلف از جمله 87 هزار و 550 زائر ایرانی آماده شود.


بر پایه سنتی تاریخی، در اواخر ذی القعده پرده خانه خدا از چهار سو حدود یک قامت و نیم بالا زده می‌شود. در این حال، لایه زیرین و سفید پوشش کعبه نمایان می‌گردد و حالتی همانند حج گزاران احرام بسته می‌یابد که در اصطلاح به آن «احرام کعبه» می‌گویند.  از این حالت به تشمیر کعبه نیز تعبیر می‌شود. 


برخی از زائران حاضر در مسجدالحرام که شب گذشته نظاره‌گر لباس احرام پوشیدن کعبه بودند، با ذکر صلوات و لبیک گویان دور خانه خدا طواف می‌کردند.


پاسداشت این سنت به دلیل آن است که قداست پرده کعبه حفظ شود و با هجوم زائران مشتاق آسیب نبیند. 



در این روز، به رسم جشن هر ساله، در کعبه به روی همگان گشوده می‌شد و با نصب پرده جدید در روز عید سعید قربان، کعبه از احرام خارج می‌گشت اما دو سال است که مقام های سعودی تصمیم گرفته اند پرده جدید کعبه را به جای عید قربان - که زمان پایان رسمی مناسک حج تمتع است-، اول ماه محرم - که آغاز سال قمری است-، تعویض کنند.


به نوشته ابن جبیر نویسنده قرن ششم، احرام کعبه در گذشته در روز 27 ذی القعده همزمان با روز فتح مکه برگزار می شد، اما مورخان دیگری نظیر فاسی گفته اند که پرده کعبه روز 25 ذی القعده بالا می‌رود و در روز 27 ذی القعده کارگزاران کعبه قسمتی از پرده کعبه را که بالا برده‌اند، همراه با بخش‌هایی دیگر تا روی در کعبه را قطع می‌کنند و در روز عید قربان نیمه بالای پرده را عوض می‌کنند. 


فاسی احتمال داده است که دلیل بریدن نیمی از پرده کعبه به دست کارگزاران کعبه، فروش زود هنگام آن به حاجیان مصری و شامی بود که معمولا در روزهای نخست ذی الحجه وارد مکه می شدند. در گذشته شماری از حاجیان دیرتر به مکه می‌رسیدند و بی درنگ رهسپار عرفات  می‌شدند و خرید بخش‌هایی از پرده کعبه را به روزهای پس از اعمال حج وا می‌گذاشتند و با توجه به این که پرده در روز عید قربان عوض می‌شد، آن را خریداری می‌کردند.