جزییات انتقال زائران ایرانی به مشاعر مقدسه اعلام شد

شمارش معکوس برای آغاز مهمترین مرحله مناسک حج تمتع

مسئول حمل و نقل ترددی عملیات حج تمتع 1403 با اعلام جزییات مهمترین مرحله مناسک حج تمتع سال جاری که شنبه آینده آغاز می شود، اعلام کرد: تمامی زائران ایرانی حج تمتع در ایام تشریق با بهره گیری از 612 دستگاه اتوبوس مطابق یک برنامه دقیق زمان بندی شده به صحرای عرفات، مشعرالحرام و سرزمین منا منتقل می شوند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، آقای «اکبر رضایی» در گفت وگو با خبرنگاران حج افزود: در مرحله انتقال حجاج اهل سنت به منا برای یوم الترویه 81 دستگاه اتوبوس و برای انتقال سایر حجاج از مکه به عرفات 531 دستگاه اتوبوس در نظر گرفته شده است که این اتوبوس ها در 3 رد(سه مرحله رفت و برگشت) به کار انتقال حجاج می پردازند .


یوم الترویه (روز ترویه) به روز هشتم ماه ذی‌ الحجه گفته می شود که در آن، حجاج نیت حج تمتع می‌ کنند و محرم می شوند. حجاج اهل سنت در این روز  از مکه به سمت منا حرکت کرده و شب را در آنجا بیتوته می‌کنند و صبح عرفه به جانب عرفات رهسپار می شوند.


این در حالی است که حجاج شیعه همان روز پس از احرام در مکه مکرمه، راهی صحرای عرفات در حدود 20 کیلومتری جنوب شرقی مکه می شوند. این دشت در بیشتر سال غیرمسکونی است و روز نهم  ذی‌الحجه معروف به روز عرفه، میزبان برگزاری مهم‌ترین بخش از آیین‌های حج با حضور همه حاجیان است. در این روز، خطبه حج و لبیک و دعا و نمازهای ظهر و عصر در عرفات خوانده می‌شود. شامگاه، حج‌گزاران به مشعرالحرام (مزدلفه) می روند و بامداد روز بعد، (دهم ذی الحجه) از آنجا با پای پیاده به سرزمین منا می روند تا ضمن سه روز بیتوته، مناسکی چون رمی جمرات (سنگ زدن به شیطان)، قربانی کردن (گوسفند یا شتر) و حلق یا تقصیر (تراشیدن یا کوتاه کردن موی سر) را انجام دهند.


حاجیانی که امکان وقوف در مشعرالحرام را نداشته باشند، عصر روز نهم ذی الحجه به مدت چند دقیقه در آنجا وقوف اضطراری کرده و با اتوبوس به سرزمین منا منتقل می شوند.
آقای رضایی گفت: در هر اتوبوس حدود 54 حاجی حضور خواهند داشت. علاوه بر این، در هر اتوبوس یک نفر راهنمای آموزش دیده حضور دارد و در کنار زایران در تمامی طول مسیر خواهد بود تا عملیات انتقال حاجیان به خوبی انجام شود.
رضایی گفت: امسال سامانه اپ موبایلی حج و زیارت در زمینه ترددی هم بسیار فعال است و تمامی اتوبوس ها با استفاده از این سامانه کنترل می شوند تا اختلالی در برنامه و مسیر حرکت آنها رخ ندهد. 


مسئول حمل و نقل ترددی عملیات حج تمتع 1403 تاکید کرد: حمل و نقل ترددی یکی از مراحل و فرایندهای مهم در عملیات حج تمتع محسوب می شود که وظیفه انتقال حجاج به مشاعر مقدسه عرفات، مزدلفه، منا و بازگشت حجاج بدین طریق انجام می گیرد.
وی افزود: با توجه به اینکه نظام انتقال حجاج ایران همانند برخی کشورهای دیگر، نظام ترددی است، خدمت شایسته ای به حجاج در این بخش ارایه می شود.
رضایی با بیان اینکه نظام ترددی از حساسیت بالایی برخوردار است، تصریح کرد: این حساسیت به این دلیل است که می بایست همه دست اندرکاران اجرایی از جمله مدیران مجموعه و مدیران کاروان باید پایبند به زمانبندی های اعلام شده و دستورالعمل های ابلاغی نقل ترددی باشند.


این مقام مسئول در عملیات حج تاکید کرد: نظم،انضباط،آماده سازی های بموقع ، رعایت زمانبندی و حرکت به موقع کاروان ها، به سهولت انتقال حجاج به مشاعر مقدسه کمک می کند و موجب می شود که آنان در زمان کوتاهتر و سریع تری به مقصد منتقل شوند.
رضایی به همین دلیل از همه دست اندرکاران حج در  حوزه های مختلف خواست زمان بندی های اعلامی را مورد توجه قرار دهند و به روان بودن عملیات انتقال کمک کنند .
وی گفت: زمان بندی انتقال حجاج اهل سنت به منا (یوم االترویه) و خروج حجاج شیعه از هتل ها از مکه به عرفات در روز نخست، بسیار مهم است و دقت در این مرحله و رعایت نظم، به متولیان امر حمل و نقل کمک می کند تا در کوتاهترین زمان ، حجاج را به عرفات و منا منتقل کنند.
مسئول عملیات حمل و نقل ترددی از مقاطع حساس دیگر در این عملیات را انتقال حجاج از عرفات به مزدلفه و منا بیان کرد و اظهارداشت: با توجه به توافقات انجام شده، الزاما باید ابتدا زایران که وقوف اضطراری دارند، به منا منتقل شوند و پس از اتمام این مرحله، انتقال حجاج وقوف اختیاری به مزدلفه آغاز می شود .
رضایی تاکید کرد: رعایت دقیق این زمانبندی در مرحله انتقال از عرفات مورد انتظار  است چون این موضوع هم به سهولت انتقال حجاج کمک می کند.


وی در این راستا از حجاج وقوف اختیاری خواست با استفاده از فضای معنوی عرفات و با آرامش، منتظر فرارسیدن مرحله انتقال به مزدلفه بمانند و به هیچ عنوان اقدام به انتقال به مزدلفه نکنند .
این مقام مسئول با بیان این نکته که هدف همکاران در حوزه نقل ترددی، ارایه خدمات شایسته و بدون نقص و در خور شان زایران کشورمان است، گفت: برای تحقق این هدف، ما دست یاری به سوی همکاران حوزه اجرایی ، عوامل کاروان ها، کارگزاران و همچنین حجاج دراز می کنیم و انتظار داریم در اجرای برنامه ها نهایت همکاری را به عمل آورند.


رضایی یادآور شد: تمامی تلاش ما این است حجاج به سلامت در این مرحله که مهمترین مرحله مناسک حج تمتع است، به مشاعر مقدسه منتقل شوند و به سلامت بازگردند.


امسال 87 هزار و 550 زائر ایرانی برای انجام مناسک حج تمتع به سرزمین وحی سفر می  کنند که از این تعداد، تاکنون حدود 95 درصد آنان منتقل شده اند و آخرین کاروان روز سه شنبه به عربستان پرواز خواهد کرد.