نقش راز و رمزهای حج در بیداری اسلامی

موسم حج آغاز شده و مسلمانان از هر رنگ و نژادی از اقصی‌ نقاط جهان خود را به سرزمین وحی می‌رسانند تا در کنگره عظیمی شرکت کنند که به واقع راز و رمزش علاوه بر نزدیکی حجاج به معبود و ستایش آن جز بیداری اسلامی نیست.

به‌گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، با توجه به آیات قرآن و روایات راز و رمزهای زیادی برای فریضۀ مقدس حج برشمرده شده است که نقش قابل توجهی در بیداری اسلامی با انجام صحیح و خالصانه آن در بر دارد که برخی از‌ آنها به شرح زیر هستند:


 


  1. 1. حج مظهری از مظاهر توحید است و هدف از تشریع آن، پرستش خدای یگانه، و انجام عمل خالص برای اوست. حضرت ابراهیم (ع) نیز در قرآن رمز توحید و شکنندۀ بت ها و سمبل مبارزه با شرک معرفی شده است.
  2.  
  3. 2. حج پذیرش دعوت خداوند، و پیمودن صراط مستقیم او است و حاجی با اظهار لبیک ، پذیرش دعوت خدا را اعلان نموده، خود را به انجام فرموده های الهی مکلف می سازد. (قاضی عسکر، 1375، 81)
  4.  
  5. 3. حج پایگاه اعلان مخالفت‌های مسلمانان با جهل و آثار بجای مانده از دوران جاهلیت است. همان کاری که رسول خدا (ص) انجام داد و آن را خطبه حج الوداع بیان فرمود. پیامبر (ص) در قسمتی از خطبه چنین فرمودند: (... مردم در اسلام برابرند، مردم به یک اندازه کامل ، فرزند آدم و حوایند، عربی را بر عجمی و عجمی را بر عربی جز به پرهیزکاری و ترس از خداوند برتری نیست...هر خونی که در جاهلیت بوده است زیر پای من نهاده است... هر ربایی که در جاهلیت بود، زیر پای من نهاده است...) (یعقوبی،1366، 1، 504، 505)
  6.  
  7. 4. حج پیوند جامعه اسلامی در عصر حاضر با صدر اسلام و یادآور خاطرات شکوهمند آن دوران شیرین و سرنوشت ساز است، بخصوص دو شهر مکه و مدینه که وجب به وجب آن مملّو از خاطرات تلخ و شیرین آن روزگار سراسر شرف و فضیلت است.
  8.  
  9. 5. حج مُطهّر روح آدمیان است. انسان های آلوده به عصیان و گناه با حضور در سرزمین وحی، بخصوص عرفات، از گذشته سیاه خود اظهار پشیمانی نموده، خود را از گناه شستشو می دهند و تربیت شده به موطن خویش باز می گردند (قاضی عسکر، 1375، 82)
  10.  
  11. 6. حج نقش عمده ای در وحدت و تفاهم مسلمانان با یکدیگر دارد. مطالعه در وضع عمل حج به ما می‌فهماند که منظور مقدس شارع اسلام از تشریع حج این بوده که مسلمانان به یکدیگر نزدیکتر شوند و وسیله ای بوجود آید که مسلمانان اقطار عالم خواه ناخواه یکدیگر را در یک نقطه ملاقات کنند و پیوند شان محکمتر شود.(شهید مطهری، 1386، 20)
  12.  
  13. 7. حج کنگره دولتی و کنگره نمایندگان سیاسی و کنگره احزاب، به صورت مصطلح امروز نیست، اما چیز دیگری هست. حج فرصتی است بزرگ، برای به ثمر رساندن نهضتها و جنبش های اصیل رهبری شده مؤثر، سازنده، آزاد کننده و جامعه اسلامی را به هدف رساننده است. هر عضو از امت اسلامی، یعنی هر مسلمان متحرک که باید از هر فرصتی برای انجام بزرگترین وظیفه اش یعنی بپا ساختن نظام عادل مومن اسلامی در جامعه استفاده کند ، باید بداند که حج یکی از بهترین فرصتها برای انجام برخی از کوشش های موثر در راه این هدف ، و فرصتی مناسب برای تلاشگران است. (شهید بهشتی، 1365، 100)
  14.  
  15. 8. یکی از راز و رمزهای بسیار ارزشمند فریضۀ حج، برائت از مشرکان است.خداوند در سوره توبه می فرماید:(این اعلام بیزاری خدا و پیامبر او به کسانی از مشرکان است که با آنها عهد بسته اید) (توبه/1) با این حال چهار ماه (مهلت دارید که) در زمین (آزادانه) سیر کنید (و هر جا می خواهید بروید و بیندیشید) و بدانید شما نمی توانید خدا را ناتوان سازید (و از قدرت او فرار کنید و نیز بدانید) خداوند خوار کننده کافران است.(توبه /2)
  16.  
  17. 9. حج جایگاه تربیت انسان ها است. حاجیان با ترک زندگی و خانه و کاشانه و زن و فرزند و پذیرش زحمت و رنج، خویشتن را از رفاه زدگی و دنیا خواهی جدا می سازند و خود را برای پذیرش سختی ها در مسیر تحقق آرمان های الهی آماده می کنند.
  18.  
  19. 10. حج تمرین بریدن از شهوات و گناهان و هواهای نفسانی است. احرام به حاجی می آموزد تا از پاره ای گناهان دوری کند و فرمانبری و دوری از معصیت را تمرین کند.
  20.  
  21. 11. حج تمرین نظم است. خداوند به حاجی می آموزد که حتماً طواف را از حجرالاسود آغاز نماید. با شکل خاصی طواف کند. نماز را پشت مقام ابراهیم بخواند. سعی را حتماً از صفا شروع به مروه ختم نماید و... (قاضی عسکر ، 1375، 82، 83)