اگر اتوبوس اشتباه سوار شدیم! 12 نکته برای استفاده از اتوبوس درون شهری ایرانیان در مکه

مسئول نقل درون شهری مکه از زائران ایرانی خواست چنانچه اشتباه سوار اتوبوس سایر خطوط شدند، بدون ناراحتی و اضطراب مجدداً با همان اتوبوس به ایستگاه محل سوار شدن بازگشته و از عوامل حمل و نقل، مسیر و خط صحیح را سوال کنند.
مسئول نقل درون شهری مکه در گفت و گو با پایگاه اطلاعرسانی حج، 12 تذکر مهم را برای استفاده زائران ایرانی از شبکه اتوبوسرانی یا «ستاد نقل درون شهری» مکه بیان کرده است.
با توجه به فاصله هتلهای مکه تا مسجدالحرام و دشواری عزیمت به حرم را برای زائران، شبکه اتوبوسرانی یا «ستاد نقل درون شهری» این مشکل را تا حد زیادی برای زائران حل کرده، اما برای استفاده درست از این شبکه، توجه به نکات زیر بسیار مهم است.
مرور و توجه به این نکات میتواند رفت و آمد سهلتری رابرای زائران رقم زند.
1- از آنجا که آدرس هتل محل سکونت و شماره خط اتوبوسرانی در کارت شناسایی زائرین درج شده، ضروری است حتماً در طول سفر علی الخصوص هنگام خروج از هتل و تشرف به حرم، آن را همراه داشته باشید.
2-چنانچه قصد تشرف به حرم برای اقامه نماز جماعت را دارید، زمان عزیمت خود به طرف حرم را به گونه ای برنامه ریزی کنید که قبل از اذان در مسجدالحرام یا صحن های آن مستقر شده باشید. با توجه به حضور قابل توجه حجاج کشورهای مختلف برای اقامه نمازهای جماعت به حرم و خروج انبوه زائران پس از اقامه نماز به سمت هتلهای محل اقامت خود و تراکم جمعیت در مبادی خروجی و ایستگاههای نقل، اکیداً توصیه میشود در روزهای عادی حداقل نیم ساعت پس از پایان نماز به سمت ایستگاههای محل سوار شدن اتوبوس حرکت کنید و در روزهای پر ازدحام ذی الحجه خروج از حرم، یک ساعت پس از اتمام نمازهای جماعت باشد.
3-چنانچه قصد زیارت مسجدالحرام در ساعاتی غیر از اوقات نماز جماعت و زمانهای کم ازدحام تر و خلوتتر را دارید، مناسب ترین زمان که دمای هوا اختلاف قابل توجهی با روز دارد، از ساعت 24 تا پس از اقامه نماز صبح است.
توجه: برای تشرف به مسجدالحرام در روزهای جمعه، آخرین وضعیت خدمات دهی اتوبوسهای نقل درونشهری را از مدیران کاروان و یا مدیر مجموعه جویا شده و سپس جهت تشرف به حرم برنامه ریزی کنید.
4- اتوبوسها در مسیرهای مشخص شده تردد و در ایستگاههای معین توقف خواهند کند، حجاج محترم صرفاً از این مسیر و محلها استفاده کنند.
5- هنگام سوار و پیاده شدن از اتوبوس، ضمن اجتناب از شتاب زدگی، مراعات بانوان، افراد سالمند و کم توان را نموده و تا توقف کامل اقدام به سوار یا پیاده شدن از اتوبوس نکنید.
6- هنگام عبور از عرض خیابان ضمن احتیاط کامل، از پلهای هوائی، زیرگذرها و محل مخصوص عبور عابرین پیاده استفاده کنید.
7- چنانچه اشتباه سوار اتوبوس سایر خطوط شدید، بدون ناراحتی و اضطراب مجدداً با همان اتوبوس به ایستگاه محل سوار شدن بازگشته و با مراجعه به عوامل حمل و نقل، مسیر و خط صحیح را سوال کنید.
8- هنگام تشرف به مسجدالحرام از همراه بردن وجه نقد بیش از اندازه خودداری و از آوردن بار و وسایل حجیم به داخل اتوبوس پرهیز کنید، هنگام ترک اتوبوس از جا نماندن تلفن همراه، کیف و وسایل خود مطمئن شوید.
9- الصاق و چسباندن مشخصات زائر (نام، نام خانوادگی، کاروان، کشور و شماره همراه عربی مدیر) بر روی گوشی تلفن همراه و اشیاء دیگر، کمک بسیاری در جستجو و پیدا کردن آن در هنگام مفقودی خواهد داشت، توصیه می شود حتماً قبل از سفر نسبت به الصاق برچسب مذکور مخصوصاً بر روی دستگاه تلفن همراه اقدام کنید.
10- هنگام اقامه اذان و برگزاری نمازهای جماعت، از خروج از حرم و مراجعه به ایستگاه اتوبوس ها جهت بازگشت به هتل خودداری کنید، زیرا علاوه بر بازتاب نامطلوب این عمل در اذهان سایر مسلمانان، براساس قوانین مربوط به عبور و مرور در عربستان، از هنگام اقامه اذان تا پس از برگزاری نماز جماعت، رانندگان مجاز به انتقال زائران به سمت هتل نیستند.
11- رانندهها عرب زبان و غیر ایرانی هستند، در صورت بروز هر گونه مشکل، از مواجهه مستقیم با آنها پرهیز کرده و صرفاً با یادداشت شماره 4 یا 5 رقمی که در چهار طرف همه اتوبوسها درج شده، مراتب را برای پیگیری به مدیران کاروان و یا عوامل ایرانی حمل و نقل، مستقر در ایستگاهها گزارش کنید.
12- با توجه به ورود روز افزون حجاج از سایر کشورها و ازدحام بیش از دو میلیون زائر در شهر مکه مکرمه (در هفته اول ذی الحجه) محدودیتهای ترافیکی از سوی پلیس اعمال میشود و خدمات رسانی در این ایّام با محدودیتهای جدید همراه خواهد بود. لذا به حجاج محترم توصیه میشود در این روزها برای تشرف و بازگشت از حرم این شرایط را مد نظر قرار دهند. بدیهی است اطلاعات لازم در خصوص نحوه خدمت رسانی در روزهای مذکور، از سوی واحد نقل درون شهری به مدیران محترم کاروانها اعلام خواهد شد.