همایش تقریب با سخنرانی آیت الله ری‌شهری در مکه مکرمه برگزار شد

همایش تقریب با حضور اندیشمندان کشورهای مختلف اسلامی صبح امروز با سخنرانی آیت الله ری‌شهری به زبان عربی در محل بعثه مقام معظم رهبری آغاز به کار کرد.متن کامل این سخنرانی به زبان فارسی در پایگاه اطلاع‌رسانی حج منتشر شد.

متن سخنراني نمايندة محترم ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني در همايش
‍‍وحدت بر محور مشتركات در مذاهب اسلامي – مكه مكرمه – ذيحجه 1430

بسم الله الرحمن الرحيم


و إن هذه أمتكم أمة واحدة و أنا ربكم فاتقون ٭ فتقطّعوا أمرهم بينهم زبراً كل حزب بما لديهم فرحون
و اين است امت شما كه امتي واحد هستيد، و من پروردگار شما هستم، پس از من بپرهيزيد ٭ (گروهي) كار خود را در ميان خويش به پراكندگي كشاندند و هر گروهي به راهي رفتند، و هر گروهي به آنچه نزد خود دارند، شاد مانند. (المؤمنون 52 و 53)


خداي متعال را سپاس مي‌گوييم كه ما را در شهر امن و بيت‌الله الحرام گردهم آورد، خانه‌اي كه آن را براي اجتماع مردم، اعم از افراد مقيم و زائران قرار داد. و از او توفيق اداي مناسك حج را مسئلت داريم، حجي كه مردم از هر جاي دوري به سوي آن مي‌آيند تا شاهد منافعي براي خود باشند و نام خدا را در روزهائي معلوم بر زبان آورند، تا همواره حج نشان توحيد و نفي شرك باشد" به پيروي از ابراهيم و كساني كه با او بوده‌اند، آنگاه كه به قوم خود گفتند: ما از شما و از آنچه به جز خدا مي‌پرستيد بيزاريم، به شما كفر مي‌ورزيم و ميان ما و شما دشمني و كينة هيشگي پيدا شده است، تا وقتي كه شما به خدا ايمان آوريد".
برادران ! حج با همة مناسك خود، با طواف و نماز و سعي و وقوف و رمي جمرات، تجلي بخش يك حركت ايماني جمعي است كه بر پاية كلمة توحيد و وحدت كلمه و نفي شرك بنا نهاده شده است. همان گونه كه از پيامبر اكرم (ص) روايت شده است : خداي متعال سه چيز را براي شما پسنديده است: جز او را نپرستيد، به او شرك نورزيد و همگي به ريسمان الهي چنگ بزنيد. اين همان صراط مستقيم الهي است كه عدم پيروي از آن ماية تفرقه و چند دستگي مي‌شود.
به دانشمندان فاضل و انديشمندان ارجمند حاظر در اين همايش كه سالانه از سوي بعثة جمهوري اسلامي ايران در اين ديار مقدس براي تقريب ميان مسلمانان و بررسي مشكلات آنان و راهكارهاي آنها برگزار مي‌شود، خوشامد مي‌گويم. اين نيز از بركات حج است ، چرا كه از امام صادق (ع) روايت شده است كه در پاسخ به پرسشي درباره دليل تكليف الهي بندگان در مورد حج و طواف فرمود:حداوند در حج اجتماع از مشرق و مغرب را قرار داد تا ماية آشنايي آنان با همديگر باشد.
برادران! ما نيز بايد اين فرصت را براي آشنايي و تلاش براي اعلاي كلمة الهي به كار گيريم. واقعيت آن است كه جهان ما در سالهاي اخير شاهد ناكامي طرح هاي استكبار و سلطه بوده است. نظم يك جانبه جهاني و طرح هاي خاور ميانه‌اي آن همه در اثر بيداري اسلامي و آگاهي ملت‌ها و مقاومت نيروهاي پايدار به شكست انجاميده و گواه آن عقب نشيني اراده اشغالگران و سلطه جويان و اذناب آنها در برابر ارادة ملت هاي مسلمان خواستار استقلال در لبنان، فلسطين، عراق و افغانستان است. صهيونيست‌هاي جهاني كه روزي سرزمين از نيل تا فرات را مطالبه مي‌كردند، امروز در جستجوي مرزهايي امن در بخشي از فلسطين ، در چارچوب راه حل ايجاد دو دولت است كه آن هم همراه با وحشت مستمر از تغيير ساختار جمعيتي درون اين رژيم به سود فلسطينيان است. بحران مالي جهان سرمايه داري غرب را در نورديده و در مقابل ، جنبش علم ، فناوري و توسعه اقتصادي و رشد احساس اعتماد به نفس در جهان اسلام رو به جلو مي‌رود. 
اما نبرد براي جلوگيري  ازپيشرفت و رشد ملت‌هاي ما همچنان جريان دارد، تا اين ملت‌ها عقب افتاده باقي بمانند و دست نياز به سوي نيروهاي سلطه گر دراز كنند. متأسفانه حالت عدم انسجام و  وحدت و هم افزايي كه جهان اسلام از آن رنج مي‌برد و مستكبران هم براي پيشگيري از بروز رستاخيزي نوين در شرق مسلمان تلاش در تشديد آن دارند، به جريان سلطه و وابستگي كمك مي‌رساند.
لذا ما بر ضرورت به كارگيري هر فرصتي – و از جمله كنگرة اسلامي سالانه عظيم حج – براي تحكيم پيوندهاي وحدت و فراخوان همگاني به منظور درك شرايط زماني و مكاني اين دوره حساس تاريخي پافشاري مي‌كنيم تا همواره بر مشتركات مذاهب اسلامي و نه نقاط اختلاف آنها تأكيد كنيم و همة نگاهها را به سوي چالش‌هايي بدوزيم كه همة اقشار امت را در معرض خطر قرار داده است.
رهبر معظم انقلاب اسلامي حضرت آيت الله خامنه‌اي در زمينه اهميت حج در وحدت اسلامي فرموده‌اند: " حج بهترين فرصت براي نزديكي بيشتر مسلمانان به يكديگر است، اما دشمنان تلاش دارند تا حج را به زمينه اي براي تشديد اختلاف‌هاي مسلمان و رو در رو قراردادن شيعه و سني تبديل كنند " . در چنين شرايطي روشن نيست كه چرا بعضي افراد مي‌كوشند مناسك حج را به رغم پايه‌هاي توحيدي و ويژگي‌هاي وحدت بخش آن ، به ابزاري براي ايجاد اختلاف تبديل كنند، به جاي آن كه همة نگاهها را در آن به سوي دشمن كافري هدايت كنند كه در كمين همة ما نشسته است و برائت از همة مظاهر شرك را كه امروز در اشكال جديد بروز كرده است، اعلام كنند.
قرآن كريم همة پيروان حق را وعدة پيروزي داده است تا اسلام را بر همة آيين‌ها غلبه دهد. اين نكته‌اي است كه هر انسان مسلماني براي زمينه سازي ظهور منجي بشريت و برپايي حكومت خود كه زمين را پر از عدل و داد خواهد كرد، پس از آن كه آكنده از ظلم و ستم شده است،بايد بدان توجه و عمل كند. ايمان به منتظر موعود - كه از اهل بيت پيامبر است -  و احياي مجدد ارزش‌هاي اسلامي در جهان، انديشه‌اي مورد اجماع همة مذاهب، به رغم وجود پاره‌اي اختلاف نظرها در جزئيات آن است، همان گونه كه همه مسلمانان همه در مورد محبت اهل بيت رسول خدا (ص) نيز اتفاق نظر دارند.
 يكي از رازهاي انتظار منجي و ايمان به او نيز وحدت كلمه است، زيرا انتظار حكومت واحد جهاني كه برپاية كلمة توحيد باشد، جز به تحقق عملي و وحدت كلمه نمي‌انجامد. از سوي ديگر اين وعدة الهي زماني تحقق مي‌يابد كه همة مسلمانان آمادگي آن را داشته باشند و اين ظهور از خانه خدا كه مظهر وحدت است، تحقق خواهد يافت.
در پايان از خداي متعال مسئلت داريم كه به ما توفيق اقامة ذكر و برپائي دينش و انجام حج خانة خودش را به همه بدهد كه پيامبر اكرم (ص) فرمود : تا زماني كه كعبه برپاست، دين نيز پا برجا خواهد بود.
ما تأكيد مي‌كنيم كه وحدت در ساية توحيد و پيروي از كتاب و سنت و ولايت اهل بيت تحقق مي‌يابد، زيرا با موالات اهل بيت، سخن كمال مي‌يابد و نعمت فراموش مي‌شود و تفرقه به پيوند تبديل مي‌گردد.

 


| شناسه مطلب: 19053