ویژه‌نامه‌های «حج و قرآن» به زبان‌های فارسی، فرانسه و عربی منتشر شد

ویژه‌نامه‌های «حج و قرآن» در نشریه «رایحه»، «پیام اسلام» و «الطاهره» به سه زبان فارسی، فرانسه و عربی توسط خبرگزاری قرانی ایران (ایکنا)همزمان با ایام حج منتشر شد.

به گزارش پايگاه اطلاع‌رساني حج،حج ميثاق ميان بنده و پروردگار است و از بزرگترين فريضه‌هاي الهي است كه در آن هر دو جنبه فردي و اجتماعي به شكلي نمايان گنجانيده شده است، حج تجلي و تكرار همه صحنه‌هاي عشق‌آفرين زندگي يك انسان و يك جامعه متكامل در دنيا است. حج كانون معارف الهي است كه از آن محتواي سياست اسلام را در تمام زواياي زندگي بايد جستجو كرد.

طی هفته‌های اخير نشريات، ويژه‌نامه‌ها و مطالب فراوانی در موضوع حج منتشر شده‌اند، كه هر كدام موضوع حج را از زاويه‌ای مورد بررسی قرار داده‌اند، در اينجا به معرفی سه ويژه‌نامه مرتبط با حج می‌پردازيم كه تلاش داشته با نگاهی همه‌جانبه در قالب‌های متنوعی چون گفت‌و‌گو‌های تفصيلی و عمقی با مسئولان، مقالاتی از عالمان، انديشمندان و مطالب ارزشمندی ديگر از زاويه «حج و قرآن» به اين اجتماع عظيم مسلمانان بپردازد.

دوهفته‌نامه رايحه

دوهفته‌نامه رايحه، دوهفته‌نامه خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا) است كه در شصت و سومين شماره خود به ويژه‌نامه «حج و قرآن» اختصاص يافته است.

«حج در آيينه قرآن كريم»، «گفت‌وگو با كاروان قرآنی حج»، «مقالاتی درباره حج» و چكيده مطالب به زبان عربی، انگليسی و فرانسه مهمترين بخش‌های اين نشريه را تشكيل داده‌اند.

در بخش سخن نخست اين نشريه كه به قلم «طاهره خيرخواه» دبير تحريريه خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) نگارش شده، چنين آمده است: «حج ابراهيمی آهنگ بندگی و نماد عبوديت انسان برای خداوند عالميان است، تا در كشاكش اين ناسوت، راهی برای رسيدن به مبدأ هستی باشد و سمبلی برای رهيدن از بند تعلقات، تا جان را از اين حجاب ظلمانی آزاد كند. امروز اما جهانيان عنايتی به آيين حج ابراهيمی و رويدادهايی كه در ديار وحی رخ می‌دهد دارند و به دنبال وقايع‌نگاری آن هستند، مسلماً در رأس آن‌ها نگاهشان به برخورد و پيام جمهوری اسلامی ايران است كه بی‌شك سبب اين نگاه متفاوت تأثير اسلامی است كه به دست پيشوای راحل مسلمانان و آزادی‌خواهان جهان امام خمينی(ره) احيا شد.»

«گزارشی از سفر‌نامه‌های حج»، عنوان بخش ديگری از اين مقاله است كه نويسنده در آن با عنوان «كعبه جان‌ها تويی، سوی تو آرم طواف» ضمن تعريفی از سفرنامه‌نويسی، به ارائه تاريخچه‌ای از سفرنامه‌های حج می‌پردازد و يكی از مهمترين سوژه‌ها برای سفرنامه‌نويسی را موضوع حج عنوان می‌كند، سفرنامه «ابن‌بطوطه»، «ناصرخسرو»، «انيس‌الحجاج» و... از سفرنامه‌هايی است كه در اين مقاله معرفی شده‌اند.

در بخش گفت‌و‌گوی اين نشريه، با عناوينی هم‌چون «حج به سان قرآن در حجاب‌های خودساخته ما پنهان شده است»، «دولت‌های اسلامی از فضای جمع برای اتحاد مسلمانان استفاده كنند»، «ايام حج به مسائل سياسی ـ اجتماعی جهان اسلام پرداخته شود»، «حج عرصه‌ای برای عينيت‌بخشی همه فرائض و شرايع شريعت اسلامی است» روبرو می‌شويم كه حاصل گفت‌و‌گوهايی با «محمود واعظی» معاون فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، معاون فرهنگی جامعةالمصطفی(ص)العالمية و... است.

در بخش با «كاروان قرآنی حج» نيز با موضوعاتی هم‌چون «كاروان قرآنی اعزامی به حج در حقيقت سفيران قرآنی ايران هستند»، «استقبال حاجيان از برنامه‌های قرآنی در ايام حج چشمگير است»، «ظرفيت تبليغ قرآنی كشورهای اسلامی در ايام حج بسيار بيشتر است» و «قرآن محور هم‌گرايی مسلمانان در كنگره عظيم حج است» روبرو هستيم.

ويژه‌نامه «حج در قرآن» رايحه بخشی به نام مقالات نيز دارد كه در آن مقالات پرارزشی هم‌چون «اسرار حج در كلام حضرت آيت‌الله‌العظمی جوادی آملی، «ابعاد سياسی و اجتماعی حج در قرآن» گنجانده شده است.

شصت و سومين شماره دو هفته نامه رايحه، نشريه خبری خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا) ويژه «حج در قرآن» به مديرمسئولی «رحيم خاكی» و سردبيری «مرتضی رضايی‌زاده» در 119 صفحه آبان سال جاری منتشر شده است.

ويژه نامه «lemessace»، «پيام اسلام»

شماره‌های203، 204، 205، نشريه «پيام اسلام» كه در يك جلد به صورت مشترك چاپ شده و به موضوع حج اشاره دارد، به مباحثی هم‌چون «ابعاد سياسی ـ اجتماعی حج در قرآن از نگاه آيت‌الله سبحانی»، «عرفان حج در نگاه آيت‌الله جوادی آملی»، «ديدگاه آيت‌الله ری‌شهری در مورد حج»، «تأثيرات سياسی حج در روايات و آموزه‌های اهل بيت (ع) كه توسط مهدی مصطفوی مورد بررسی قرار گرفته است» و ...پرداخته است.

در بخشی از گفت‌و‌گوی ايكنا با «محمود واعظی» معاون فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی آمده است: «اگر بخواهيم حج را معرفی كنيم، حج يك مجموعه اعمال فردی و جمعی است كه به عنوان تابلوی اسلام در نظر گرفته شده است، يعنی همه فرائضی كه در اسلام هست، تابلويش حج است. در روايات آمده «علم‌الاسلام» حج است، يعنی نشان اسلام حج است، بنده تعبيرم اين است كه حج يك محل مانور شريعت اسلامی، تجسم و عينيت‌بخشی همه فرائض و شرايع شريعت اسلامی در يك عرصه است، يا به تعبير ديگر يك اردوگاه برای نشان دادن همه زوايای اسلام است».

«سخنانی از امام خمينی در مورد حج»، «مقاله‌ای در مورد صفا و مروه»، «حج در ادبيات»، «معرفی مسجد‌النبی»، «حجة‌الوداع» نيز بخش ديگری از مطالب به كار رفته در وِيژه‌نامه «حج و قرآن نشريه «پيام اسلام» كه به زبان فرانسه منتشر شده است.

در بخش ديگری از اين ويژه‌نامه نيز آمده است: «احكام اسلام در جمع جامعيتی دارد كه در جامعيت به اعتلا می‌رسد صرف نماز فردی كه منجر به سعادت بنده‌ای نمی‌شود چون سعادت فرد در گرو سعادت جامعه است، آحاد وقتی كه توانستند به هم بپيوندند آن وقت سعادت حاصل می‌شود مثلاً ما می‌گوييم «إِیَّاكَ نَعْبُدُ وإِیَّاكَ نَسْتَعِينُ» پيام‌های عبادی ما اجتماعی و جمعی است، اگر چه هم به صورت فردی انجام شود، اگر من اكنون عمل عبادی را به صورت فردی انجام می‌دهم در همين حالت هم می‌گويم «إِیَّاكَ نَعْبُدُ وإِیَّاكَ نَسْتَعِينُ»، با اينكه من فردم، معلوم می‌شود كه در انديشه اسلامی فرد حل شده در جامعه است.»

ويژه‌نامه «حج و قرآن» نشريه فرانسوی زبان «پيام اسلام» به مديرمسئولی بنياد انديشه اسلامی و سردبيری «مرتضی رضايی زاده» در 134 صفحه اكتبر و نوامبر 2009منتشر شده است.

ويژه‌نامه «الطاهره» به زبان عربی

ويژه‌نامه «الطاهره» به زبان عربی نيز ويژه‌نامه ديگری در موضوع حج است. در اين ویِژ‌ه‌نامه گفت‌و‌گوهايی انجام شده كه عناوين آن‌ها عبارتند از «آيت‌الله ری‌شهری:حجاج بيت‌الله الحرام با گفتار نيكو پيامبر فضايل اخلاقی حج باشند»، «رئيس جامعةالمصطفی(ص)العالمية: حج عامل تقارب فكری و عاطفی در سطح جهان اسلام است»، «محمود واعظی: حج عرصه عينيت‌بخشی به همه فرائض شريعت اسلامی است»، «رئيس مركز رسيدگی به امور مساجد كشور: برائت از مشركان عزت قرآن را در حج به نمايش می‌گذارد»، «معاون فرهنگی جامعةالمصطفی(ص)العالمية: حج بزرگ‌ترين رسانه اسلام در مسير اصلاح و بهبود زندگی بشر است.»

گفت‌و‌گو با «رئيس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی»، «معاون بين‌الملل بعثه مقام معظم رهبری»، «طارق عبدالباسط»، «حسين حمدان» و «دبير كل مؤسسه الرسول الأعظم(ص) نيجريه» بخش ديگری از مطالب اين نشريه است.

در بخشی از گفت‌و‌گو با معاون بين‌الملل بعثه مقام معظم رهبری، آمده است: «بايد با درك و شناخت فلسفه حج، مشرف شويم زيرا اعمال حج، از آغاز تا پايان، هر كدام دارای مفاهيم بلند عرفانی هستند كه علاوه بر آنچه در قرآن آمده در روايات متعددی هم بدان اشاره شده است. بايد با شناخت واقعی از روح حج، مناسك آن را انجام دهيم؛ حج را از بُعد انسانی و عرفانی مورد توجه قرار داده و در بررسی اسرار نهفته در مناسك، به محتوای حج هم توجه كنيم.»

صد و نود پنجمين شماره نشريه عربی زبان «الطاهره» كه به موضوع «حج و قرآن» اختصاص يافته به مدير مسئولی «مهدی گلجان»، سردبيری «مرتضی رضايی‌زاده» اكتبر 2009 منتشر شده است.

مشاهده متن pdf نشريه


| شناسه مطلب: 19099