قالیچه ی نفیسی که به عتبات عالیات هدیه داده شد

یک قالیباف هنرمند بنابی قالیچه ارزشمند خود را که با تصویر اماکن مقدس اسلامی مزین کرده است به عتبات عالیات اهدا میکند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج به نقل از خبرگزاري فارس از بناب، رحيم فرقاني كه در كنار شغل معلمي به هنر قاليبافي نيز علاقهمند است، قاليچه زيبايي را در اندازه 5/1 متر در دو متر بافته است كه در آن بيش از يك ميليون و 700 هزار گره به كار رفته است.
به گفته وي براي اين اثر ارزشمند معنوي كه بافت آن بيش از 250 ميليون ريال هزينه برداشته است، يك كيلوگرم ابريشم، 6 كيلوگرم مرينوس، 2 كيلوگرم پود و دو نخ مخصوص به كار رفته است.
رحيم فرقاني ميگويد: بافت اين فرش بيش از 18 ماه طول كشيده است و قصد دارد آن را به زودي با كمك امام جمعه بناب به عتبات عاليات هديه كند.
در اين قاليچه نفيس سه طرح بزرگ برجسته مربوط به تصاوير بيتالمقدس، مكه مكرمه و مدينه منوره در وسط قرار داد و در حاشيه آن 22 طرح كوچك مربوط به تصاوير و اماكن مذهبي و زيارتي از جمله حرم امام علي (ع)، حرم حضرت معصومه (س)، حبل النور، مسجد حسين، مسجد دايه حكيم، حجرالاسود و... بافته شده است.
همچنين در حاشيه اين طرحهاي كوچك، اسما بزرگ الهي برگرفته از دعاي جوشن كبير به طرز زيبايي بافته شده است.
آذربايجان از بزرگترين مراكز بافت قالي و زيلو بوده و در دوره سلجوقيان و ايلخانيان هنر قاليبافي در آذربايجان رواج كامل داشت و بر مبناي مينياتورهاي نسخ خطي خمسه نظامي اثر قاسم علي و برخي آثار ديگر كه بيشتر نقوش قالي و طرز بافت آن را نمايش ميدهند، آشكار ميشود.
قاليبافي در دوره تيموريان و سپس در دوره صفويه سير تكاملي خود را طي كرد و نقوش جديدي چون سجادهاي، گل و بوته، ترنج و لچك، حيوانات، خصوصاً نقش گل شاه عباسي متداول شد و تنوع رنگها و استفاده از ابريشم، ظرافت و زيبايي و كيفيت قاليها را تا حد قالي پرده نما، بالا برد كه نمونههاي چنين فرشهايي هم اكنون در بسياري از موزههاي دنيا در معرض نمايش قرار دارد.
تبريز از مراكز عمده قاليبافي ايران است و از زمان جانشينان هلاكوخان مغول و پس از آن، مركز داد و ستد قالي بوده است، در دوره صفوي نيز قاليهاي بسيار نفيس در آذربايجان بافته ميشد.
از اين رو به جرات ميتوان گفت كه حفظ و احياي هنر قاليبافي در ايران مرهون هنرمندان قاليباف و بازرگانان آذربايجان است.
امروز هم آذربايجان يكي از مراكز مهم توليد انواع قالي در ايران است و بافتن انواع قالي در بيشتر شهرها و روستاهاي آذربايجان رواج كامل دارد و قاليبافي از صنايع دستي مهم استان محسوب ميشود.
توليدات اين هنر از نظر صادرات اهميت بسيار دارد و يكي از اقلام صادراتي عمده ايران را تشكيل ميدهد.