پرده خانه خدا از ابراهیم (ع) تاکنون

بر روی این پوشش که جنس آن از حریر طبیعی و به رنگ مشکی است آیات قرآن مجید با خطی زیبا و با ده ها کیلو نخهای طلایی و نقره ای بافته می شود. ارتفاع آن 14 متر ، نوار دور این پوشش به عرض 95 سانتیمتر و طول چهار متر ونیم و از 16 قطعه مربع شکل پوشیده شده است. پوشش" در" کعبه نیز از حریری است به ارتفاع 5/ 6 متر و عرض 5/3 متر و بر روی آن نیز آیات قرآنی و تزئینات اسلامی با طلا و نقره بافته شده است.

لحظه ورود به خانه خدا اگر اولین بارت باشه اولین چیزی که چشماتو پر میکنه پرده سیاهیه با نوشته های زرد رنگ اسما الهی و آیات قرانی که بر روی یک نوار  نوشته شده " یا حی یا قیوم" ، " یا رحمن یارحیم" و " الحمدالله رب العالیمن" در روي جامه ، کلمه لاإله الاّ اللّه ، محمد رسول اللّه ، و در دو کنار راست و چپ آن ، در ميان مربع بزرگ لفظ جلّ جلاله نقش شده است دور تا دور خانه خدا در چهار رکن کعبه هم آیاتی از کلام الله با رشته هايابريشمي بافته شده است ترکیبی زیبا از رنگ سیاه و زرد. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

برای بررسی این مهم و یافتن پاسخ های فروان خویش به سراغ حضرت حجت الاسلام والمسلمین عسگری، مسئول امور وحانیون بعثه مقام معظم رهبری در مکه مکرمه ، رفتیم.

 

اولین پوشش کعبه
بیشترمورخان معتقد هستند نخستین کسی که کعبه را پوشاند، ابراهیم و اسماعیل  )علیهماالسلام) بودند و در حدیثی امام صادق ( ع) در مورد پرده کعبه فرموده است" همسر اسماعیل پس از بنای کعبه، به او پیشنهاد کرد که پرده ایروی دیوارهای کعبه کشیده شود، اسماعیل این پیشنهاد را قبول و بدنبال آن پشم بسیاریفراهم آورد و میان قوم خود تقسیم کرد تا آن را آماده کنند. سرانجام پوششی فراهم شد که آن را قطعه قطعه بر کعبه آویختند.

قبل از اسلام و در دوران جاهلیت مادر عباس بن عبدالمطلب نخستین زنی بود که نذر کرد و برای آن پوششی فراهمنمود. علاوه بر آنقریشنیز همواره بر کعبه پرده سبز و یازرد می پوشاندند که جنس آن موی بافته شده، یا پارچه یمنی ویا پارچه های عراقی بود.


پرده خانه خدا در عصر اسلامی
درعصر اسلام، اولین کسی که به کعبه پرده زد پیامبر بزرگوار اسلام بود که در جریانفتح مکه این کار را انجام داد، جنس پوششآن پرده از پارچه یمانی بود و پیامبر آن را از بیتالمال تهیه کرده بود.


چرا مشکی؟

از نیمه قرن هفتم به بعد پرده کعبه همواره مشکی بوده است درباره علت انتخاب این رنگ حاج آقا عسگری نقل قولهای فراوانی دارد از جمله میگوید بعضیها معتقدند که او زائرانی را که در طول تاریخ طوافش می کردند را از دست داده وعزادار آنهاست.  یا میگوید پس از حمله حرامیان به مکه و کشته شدن  چهار هزار نفر پوشش کعبه از آن پس سیاه انتخاب شد و در آخر تمثیل قشنگی میگوید پوشش سیاه برای این است که در سفیدی صحن ومناره عظمت خانه خدا بیشتر به چشم می آید طوریکه در تابش شدید آفتاب سنگ هاي سفيد كف مطاف را نمي توان نگريست اما اگر به كعبه نگاه كنيد چشم ها را هيچ اذیت نمی کند.


پوشش کعبه با پرده ای ازایران
تا قرن نهم هجری عادت این بود که پوششکعبه از طرف پادشاهان مصر تهیه می شد بههمین جهت در این گشور کارگاهی برای بافت پرده کعبه ساخته شد.  تااینکه شاهرخ میرزا فرزند امیر تیمور گورکان، پس از تلاش بسیار موفق شدکه پرده را از ایران به حجاز بفرستد.
داستان از این قرار بود کهچون شاهرخ میرزا در سال 807 در خراسان به سلطنت رسید، یکی از آرزوهای او این بود کهپرده کعبه را او تهیه کند به همین خاطر از «الملک الظاهر» پادشاه وقت مصر تقاضا کرد که اجازه دهد پوشش کعبه درایران تهیه شود که سلطان مصر نیز پذیرفت وشاهرخ با خوشحالی تمام پرده ای را که در شهر یزد بافته شده بود را به همراه صد نفر به مصر فرستاد و پادشاه مصر ضمن استقبال شایسته ازایرانیان، آنها را در همان سال همراه با حاجیان مصر به مکه اعزام کرد و در آن سالپرده ایرانی بر قامت کعبه برافراشته شد.

 

بافت پرده در مکه
بدنبال تیره شدن روابط مصر وحجاز عبدالعزیز پادشاه حجاز در سال 1346 مؤسسه ای را برای بافت پرده در مکه تأسیس کرد و بافندگان هندی را نیز برای آموزش این صنعت به حجاز آورد و با این ابتکار اولین پوشش خانه خدا در خود مکه بافتهشد

تا سال 1358 پوشش کعبه در همان کارگاهی که عبدالعزیز ساختهبود تهیه می شد تا اینکه دولت مصر از عبدالعزیز خواست اجازه دهد پرده مجدداً از مصرحمل شود و عبدالعزیز این اجازه را داد و کارگاه مزبور تعطیل و بار دیگر پرده از مصرآمد و این کار تا سال 1382 ادامه داشت . ولی در این سال وبدلیل اختلاف بین دو کشور مصر و عربستان کشتی حاملپرده و حجاج مصری به مصر بازگشت. در آن سال سعودی ها در تلاش برای تهیه پردهکعبه به هند، پاکستان، سوریه و ژاپن سفر کردند ولی موفق نشدند اما وقتی به کارگاهتعطیل شده عبدالعزیز مراجعه کردند قطعه هایی را یافتند و از تنظیم آنها پرده کاملیآماده کردند و در دهم ذیحجه 1382 کعبه را با آن پوشانیدند.
از آن زمان تاکنون پرده کعبه در مدخل مکه و در کارگاهی با صدهزار متر مربع مساحت و با ابزارهایدستی و ماشینی بافته می شود .


ویژگیهای پرده خانه خدا
بر روی این پوشش کهجنسآن از حریر طبیعی و به رنگ مشکی استآیات قرآن مجید با خطی زیبا و با ده ها کیلو نخهای طلایی و نقره ای بافته می شود.
ارتفاع آن 14 متر ، نوار دوراین پوشش به عرض 95 سانتیمتر و طول چهار متر ونیم  و از 16 قطعه مربع شکلپوشیده شده است.
پوشش" در" کعبه نیز از حریری است بهارتفاع 5/ 6 متر و عرض 5/3 متر و بر روی آن نیز آیات قرآنی و تزئینات اسلامی با طلا ونقره بافته شده است.
پرده خانه خدا از 5 قطعه تشکیل شدهاست که چهار قطعه چهار رکن کعبه را می پوشاند و قطعه پنجم در کعبه را در بر می گیرد.
پارچه حریر این پرده را هر سال یکی از کشورها هدیه می کند وپرده قبلی پس از تعویض به سران کشورهای اسلامی هدیه می شود.
بافت این پرده در کارخانه بافندگی مکه حدود 8 ماه با دستو ماشین طول می کشد و بیش از 200 بافنده ماهر، و کارآمد درآن فعالیت میکنند.

 

image_200974112548282.jpg

 
image_200974112548121.jpg


image_200974112548283.jpg


image_200974112548284.jpg


image_200974112548435.jpg


image_200974112548596.jpg


image_200974112548597.jpg


image_200974112548758.jpg


image_200974112548909.jpg


image_2009741125489010.jpg



| شناسه مطلب: 22408