معرفی مساجد مدینه (3) مسجد الاجابه

مسجد الإجابه، - که بسیاری آن را به مسجد مباهله می نامند - به فاصله 385 متر و در سمت شمال بقیع، در خیابان ستین قرار گرفته است و فاصله آن با مسجدالنبی(صلی الله علیه وآله) پس از توسعه آن، 580 متر شد...
روزي رسول خدا ص از عاليه - محلي كه در آن مسجد قبا قرار دارد – برمي گشتند ، عبورش از كنار مسجد بني معاويه افتاد، در اين مسجد كه توسط بني معاويه بن مالك بن عوف از طايفه اوس بنا شده بود ، قبل از حضور پيامبر ص نماز برگزار مي شد ،پيامبر رحمت ص براساس منابع اهل سنت و برخي از منابع شيعه يه اين مسجد وارد شد و دو ركعت نماز خواندند از خداوند سه مطلب را تقاضا كرد ، امتش از گرسنگي و غرق شدن هلاك نشوند ، اين دو دعا مستجاب شد – تا نام مسجد بني معاويه به مسجد الاجابه تغيير كند – سومين دعاي پيامبر ص رفع اختلاف و فتنه در ميان مسلمين بود اما اين دعا مستجاب نشد تا مصلحان و مفسدان متمايز شوند.
در منابع از اميرمومنان ع نقل شده است كه دومين خواسته رسول خدا ص عدم تسلط دشمنان و كفار بر مسلمانان بود كه اين دعا نيز مستجاب شد.
ساختمان مسجد پس از رسول خدا نيز به مدت چند قرن به صورت مسجد و با همان اسم «الاجابة» و «بني معاويه» معروف بوده اگر چه در اين مدت اين مسجد بارها تعمير شده است ولي در منابع تاريخي از چگونگي اين تعميرات سخني به ميان نيامده است
اين مكان مقدس در قرن هفتم رو به ويراني نهاد و تا تاريخ نگاران از اين مسجد به عنوان مسجدي خراب شده نام مي برند ، ولي در اواخر قرن نهم اواخر قرن نهم سمهودي – مدينه شناس معروف – از تعمير و بازسازي اين مسجد سخن مي گويد وي مي نويسد : مسجد هم تعمير و تجديد بنا شده است.
من مساحت اين مسجد را اندازه گيري كردم، از شرق به طرف غرب، بيست و پنج ذراع، (تقريباً31 12 متر) و از قبله به سوي شمال بيست ذراع (تقريبا 10 متر) بود.
بناي جديد اين مسجد تا نزديك به 400 سال بعد باقي مانده بود تا اينكه در اوايل قرن چهاردهم يك بار ديگر تخريب شده و به صورت كامل بازسازي شد ، اين ساختمان جديد داراي مناره زيبا و مشرف بر اطراف مي باشد. آخرين مرحله بازسازي اين مسجد ، در سال 1418 قمري آغاز شد و هم اكنون به صورت زيبا و وسيع تر از ساختمان پيشين تجديد بنا گرديد. مسجد ديگري به نام الاجابه در مكه قرار دارد كه بايد ميان اين دو تفاوت قائل شد.
و اما مسجد مباهله ...
گروهي از مدينه شناسان معتقدند مسجدي به نام مباهله در مدينه وجود نداشته است و هيچ سخني از اين مسجد در ميان منابع شيعه وسني يافت نمي شود و هم اكنون مكاني كه رسول خدا به همراه نفس خود – علي ع – و فرزندان خود براي مباهله در آن مكان حاضر شد، مشخص نيست.
برای مشاهده اماکت زیارتی مدینه منوره اینجا را کلیک کنید !