پنجره ای از دمشق بسوی نجف درباره زینتی که به تاریخ ارزش داد
اهالی سوریه در شهر دمشق به منطقه زینبیه، " سیده زینب " می گویند و این عنوان روی اتوبوس ها تاکسی ها و میکرو باس ها این منطقه نوشته شده و عموم ساکنان دمشق اعم از شیعیان، علوی ها، اهل سنت و حتی مسیحیان با احترام خاصی از این بانوی بزرگوار یاد می کنند.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
.jpg)
سوریه - واحد ارتباطات خبری بعثه مقام معظم رهبری:
گنبد و بارگاهش و حتی ضریح چهارگوشه اش، یادش و حتی نامش همه را به یاد پدر می اندازد، نمی دانم سلام به او می کنند یا به پدر.
بر زینت پدر سلام می دهند و بر پدر درود می فرستند برای زینتی که تاریخی را نجات بخشید.
نامش زینت است و این نامِ برازنده، معرف همه شخصیتش نیست، زینت پدر است.
برای پدری که پدر همه امت است. پدر خاک است. و زینت است و نه هر زینتی.
زینب، زینتی است که از تاریخ و گذر زمان ارزش نمی گیرد و بلکه به تاریخ ارزش می دهد.
یک جنگ بدوی، یک وحشیانه تمام عیار، یک هجوم تاتار مانند، جاهلی را که می توانست در تاریخ شهادت همه مظلومان عالم بایگانی شود، را به یک نهضت، به یک مسیرجهادگونه به یک راه ابدی تبدیل می کند.
سلام بر او می کنم و بر پدرش و بر مادرش و بر برادرانش و یارانش و همه کسانی که زینبی بودن را سیاق خود می سازند.
سلام بر بارگاهی می کنم که پنجره ای است بسوی نجف .
بارگاهی بسيار مهم و مورد توجه همه مذاهب اسلامي در دمشق، در منطقه زینبیه كه همواره خيل مشتاقان و ارادتمندان از سرزمين هاي اسلامي به ويژه ايران ، براي زيارت قبر او عازم اين سرزمين هستند .
اميرالمومنين ، علي ( عليه السلام ) از فاطمه ( عليها السلام ) دو دختر و از ساير زنان نيز چندين دختر داشتند كه چند تن از آنان نام زينب داشته و يا ملقّب به امّ كلثوم بوده اند . بر اساس گفته « مصعب بن عبدالله زبيري » ، نسب شناس مشهور عرب ، زينب كبري كه به همسري عبدالله بن جعفر در آمد و امّ كلثوم كبري ( زينب صغري ).
حضرت زينب كبري ، ملقّب به امّ كلثوم ، در سال ششم هجرت ـ پس از صلح حديبيه ـ و دو سال بعد از تولد حسين بن علي ( عليهما السلام ) پا به عرصه وجود گذاشت . محيطي كه او در آن رشد كرد ، مهبط جبرئيل امين و جايگاه وحي سرمدي بود .
روزي كه خداوند به رسولش فرمان داد تا تمامي درهايي را كه به مسجدالنبي ( صلّي الله عليه وآله ) گشوده مي شدند مسدود كند ، زادگاه او را مستثني ساخت . مادرش پاره تن رسول الله ( صلّي الله عليه وآله ) ، پدرش بهترين صحابه و نخستين مسلمان در اسلام ؛ و خاندان او افضل خاندان عالم بود كه خداوند متعال رجس و پليدي را از آنان دور كرده و تحت « كساء » رسولش ، در ظلّ حمايت خويش وارد ساخت .
زينب ( عليها السلام ) تحت تربيت چنين خاندان استثنايي رشدكرد .
این بانوی بزرگوار از همان ابتدا با مصيبت هاي فراواني روبه رو شد كه تحمّل آن بر بسياري امكان پذير نبوده و نخواهد بود . هنوز پنج سال از تولد او نگذشته بود كه ـ پيامبر خدا ( صلّي الله عليه وآله ) پدر بزرگ گرامي وي ـ آن كه همواره او و برادرانش حسن و حسين ( عليهما السلام ) در آغوش پر مهر و محبت او روزگار مي گذرانيدند ، به سوي حق شتافت . اين مصيبت عظيم براي او و بهويژه مادرش طاقت فرسا و گران بود .
او ازهمان ابتدا دركنار مادر بيمار خود كه به دنبال ارتحال جانسوز پدرومصيبت هاي وارده پس از آن ، به بستر بيماري افتاده و روزهاي آخر را مي گذرانيد ، به پرستاري از او پرداخت و سرانجام شاهد مرگ او و بهترين پناه دوران كودكي خود شد . او شب هنگام ، همراه برادرانش حسن و حسين ( عليهما السلام ) ، پدرش علي ( عليه السلام ) و چند تن ديگر از محرمان اهل بيت ، در مراسم خاك سپاري مادر حضور يافت و پس از آن تلاش مي كرد تا براي دو برادر ، مادري مهربان باشد .
زينب ( عليها السلام ) پس از آن كه به سن ازدواج رسيد ، طبق گفته پيامبر خدا ( صلّي الله عليه وآله ) ، كه روزي به فرزندان علي ( عليه السلام ) و جعفر نگاه كرده و فرموده بود : « دختران ما براي پسران ما و پسران ما براي دختران ما » ؛ از ميان آن همه خواستگاراني كه داشت به همسري عموزاده اش ، عبدالله بن جعفر بن ابي طالب ( عليه السلام ) ـ كه پنج سال از او بزرگتر بود ـ در آمد .
حضرت زينب ( عليها السلام ) در فاجعه كربلا ده ها تن از بهترين و عزيزترين كسانش را از دست داد . سرانجام خود و ساير زنان اهل بيت به اسارت شاميان پليد و ننگين چهره درآمد و با آن همه مصيبت جان فزا ، دليرانه در مقابل عبيدالله بن زياد در كوفه به خطبه ايستاد و چهره ننگين او را رسوا كرد . سپس ، همين اقدام را در مقابل يزيد در دمشق كرد و با خطبه هاي غرّا و آتشين خود ، به پاسداري از خون امام حسين ( عليه السلام ) و قيام او پرداخت .
آن معصومه فداكار ، پس از چند روز توقف در دمشق ، همراه ديگر زنان اهل بيت و كاروان اسراي كربلا به مدينه بازگشت و در سال 62 هجري از دنيا رفت .
محلی كه حضرت زينب ( عليها السلام ) در آن مدفون هستند ، در گذشته به « راويه » و اكنون به زينبيه مشهور است . در حال حاضر به شهر متصل و در هفت كيلومتري شرق دمشق قديم به طرف فرودگاه ( طریق مطار ) واقع است .
در خيابان اصلي اين شهرك ، گنبد و مأذنه هاي مقبره آن بانوي گرامي از دور به چشم مي خورد . گنبد اين مرقد ، طلايي است و در سمت شرقي و غربي آن دو مناره كاشي كاري شده قرار دارد .
در مدخل درِ غربي حرم و سمت راست آن ـ داخل اتاق كوچكي ـ سه قبر وجود دارد كه يكي از آن ها قبر « آية الله سيد حسين يوسف مكي عاملي » متوفاي 1397 هجري و ديگري مرحوم « محسن امين عاملي » ، صاحب تأليف معروف اعيان الشيعه و سومين آن ها نيز دختر ميرزا تقي بهبهاني است .
حرم حضرت زينب داراي صحن مربع مستطيل است كه شبستان و گنبد و ضريح آن در سال 62 هجري ساخته شد.، پس از شهادت امام حسين ( عليه السلام ) ، مردم مدينه برضدّ حاكم اموي اين شهر شوريدند و يزيد را از خلافت خلع كردند . آنان براساس دعوت عبدالله بن زبير در مكّه دست به چنين اقدامي زده و بسياري نيز تحت تأثير شديد حادثه شوم كربلا واقع شده بودند . يزيد نيز مسلم بن عقبه ، يكي از خونخوارترين و سفاك ترين مأمورين خود را براي سركوبي مردم مدينه فرستاد . وي چند شب و روز به كشتار بازماندگان پيامبر خدا ( صلّي الله عليه وآله ) سادات و . . . پرداخت .
سقف شبستان و حرم از سه قسمت تشكيل شده كه به صورت پله اي بر روي هم قرار دارند و گنبد نيز در وسط آن است . بر روي اين گنبد ، آياتي از قرآن به خط ثلث زيبا نوشته شده و طلاكاري آن نيز در دهه هاي اخير توسط ايران انجام گرديده است .
در سمت شرق صحن مطهّر ، مصلاي زينبيه به همّت مرحوم آية الله فهري زنجاني ، نماينده وليّ فقيه در سوريه ساخته شده و مراسم نماز جماعت ، دعاي كميل و نماز جمعه در آن برقرار مي گردد . اين شبستان بسيار بزرگ است . مساحت كلّ صحن ، حرم و ساير مراكز وابسته حدود ده هزار متر مربع است . در صحن ها جمعاً 114 اتاق وجود دارد كه 64 اتاق آن در صحن بزرگ و بقيه در صحن دوم و حسينيه هاي اطراف است .
مقبره آن بانوي بزرگوار در ميان حرم ، با ضريحي نقره اي است و هشت ستون كاشي كاري شده ، گنبد حرم را نگه داشته اند . ديوارهاي حرم مطهّر تا نصف آن سنگ سفيد و بقيه آيينه كاري بوده و جلوه اي از هنر و معماري ايراني ـ اسلامي است . بناي داخل و خارج حرم و همچنين مناره ها و گنبد ، از حدود يكصد سال پيش است ولي توسعه هاي اطراف صحن و تزيينات آن ها همگي از سوي جمهوري اسلامي انجام شده است .
قبر نواده پيامبر خدا ( صلّي الله عليه وآله ) ، فرزند بهترين حامي و ياور او و خواهر شهيد مظلوم كربلاهمواره مورد زيارت عامه مردم دمشق و كشورهاي مختلف قرار مي گيرد كه به مقصد زيارت آن بانوي مظلوم و ستمديده با هرگونه وابستگي و اعتقاد مذهبي فرسنگ ها راه پيموده و به اين محل مي آيند . در ميان اهل سنت نيز عقيله بني هاشم از حرمت و وجاهت ويژه اي برخوردار است.
به گزارش واحد ارتباطات خبری بعثه مقام معظم رهبری، اهالی سوریه در شهر دمشق به منطقه زینبیه، " سیده زینب " می گویند و این عنوان روی اتوبوس ها تاکسی ها و میکرو باس ها ( چیزی شبیه تاکسی های ون امروزی در ایران) این منطقه نوشته شده و عموم ساکنان دمشق اعم از شیعیان، علوی ها، اهل سنت و حتی مسیحیان با احترام خاصی از این بانوی بزرگوار یاد می کنند.