گزارش " اعتماد " از فعالیت های هیات پزشکی حج

" اعتماد" چاپ تهران روز شنبه درگزارشی مشروح به مساله بهداشت و سلامت زائران پرداخت و نوشت که عمده مشکل پزشکی زائران خانه خدا سرما خوردگی است.
"اعتماد" روز شنبه در گزارشي اختصاصي به مساله بهداشت و سلامت زائران خانه خدا پرداخت .
اين روزنامه نوشت :
هر سال که موسم حج فرا مي رسد، يکي از بزرگ ترين نگراني هاي زائران و دلمشغولي مسوولان، تامين خدمات پزشکي، بهداشتي حجاج است چرا که حضور بيش از صد هزار زائر در مدتي طولاني (بيش از يک ماه) در شهرهاي مکه و مدينه، آن هم در وضعيتي که بيش از دو ميليون نفر ديگر از ديگر کشورهاي جهان گردهم آمده اند، فرصت بالقوه يي براي شيوع انواع بيماري ها است.
با اين همه سازمان حج جمهوري اسلامي ايران با اتخاذ تدابيري تلاش مي کند با پيشگيري به موقع مانع شيوع بيماري بين زائران شود و خاطره شيرين حج را به کام زائران تلخ نکند.
دکتر حلي ساز رئيس هيات پزشکي سازمان حج در مورد شرح وظايف و عملکرد اين هيات مي گويد؛ بحث بهداشت و درمان حج بسيار گسترده است و ما هر سال پس از پايان مراسم حج تمتع، براي سال بعد برنامه ريزي مي کنيم، فعاليت هاي پزشکي امسال نيز از سال پيش آغاز شده است.
يکي از مهم ترين کارها فراهم ساختن مکان هايي به عنوان درمانگاه و بيمارستان است.
وي فعاليت هاي هيات پزشکي را در سه حوزه بهداشت، درمان و آموزش تقسيم بندي مي کند و مي گويد براي مثال براي تامين داروهاي مورد نياز حجاج در اين مدت به صد تن دارو نياز داريم که از ايران به عربستان حمل مي شود.
وي در مورد لزوم تهيه داروها از ايران مي گويد صلاحديد ما اين است که داروهاي ايراني تهيه شود و هم پزشکان و هم بيماران با آن آشنا باشند تا در فرآيند درمان اختلالي ايجاد نشود.
وي تامين تجهيزات پزشکي پيشرفته را يکي از مهم ترين وظايف هيات پزشکي معرفي و اعلام کرد جديدترين دستگاه هاي پزشکي مانند سونوگرافي و اکوداپلر در بيمارستان هاي ما در مکه و مدينه فراهم شده است.
وي يکي از دستاوردهاي جديد سال جاري را تهيه کيف براي پزشکان معرفي کرد و گفت؛ امسال کيف هايي طراحي کرديم که تمام امکانات و وسايل ضروري هر پزشک درون آن قرار دارد.
در عين حال همه پزشکان ما در سال جاري به تلفن هاي موبايل عربستان مجهز شده اند تا هم دسترسي بيمار به پزشک آسان تر شود و هم دسترسي پزشک به بيمارستان.
در بيمارستان هاي ايراني تمامي بخش ها (مانند جراحي، زنان و زايمان، چشم پزشکي، دندان پزشکي، آزمايشگاه و...) فعال است و امکاناتي در اين بيمارستان ها داريم که در بسياري موارد حتي در بيمارستان هاي پايتخت هم وجود ندارد. به گفته دکتر حلي ساز بيمارستان ها مجهز به بخش ICU و CCU هستند و 52 تخت فعال آماده به کار هم وجود دارد.
پرونده الکترونيک؛ وي يکي از تحولات پزشکي سال جاري را تهيه پرونده الکترونيک براي تمام زائران برشمرد و يادآور شد؛ براي تمام زائران پرونده الکترونيک تهيه کرديم که در سيستم رايانه يي ما موجود است يادآور شد؛ و به محض آنکه بيماري به مرکز مراجعه کند، تمام سوابق پزشکي فرد در اختيار پزشک قرار مي گيرد و از اين لحاظ در بين تمامي کشورها بي رقيب هستيم.
وابستگي دارويي؛ دکتر حلي ساز تاکيد مي کند ورود همه افرادي که به نوعي وابستگي دارويي دارند، به عربستان کاملاً ممنوع است و قوانين هم به شدت از ورود چنين افرادي جلوگيري مي کند.
به گفته وي لازمه انجام صحيح اعمال حج داشتن استطاعت مالي و استطاعت جسمي است و کسي که وابستگي دارويي دارد، در حقيقت استطاعت جسمي ندارد و نبايد عازم اين سفر روحاني شود.
بيماري هاي شايع؛ رئيس هيات پزشکي حج بيماري هاي شايع در زمان حج را به چهار دسته اسکلتي - عضلاني، قلبي و عروقي، گوارش و تنفسي تقسيم بندي کرد و گفت بيماري هاي اسکلتي - عضلاني مربوط به زائران مسن يا کساني است که داراي فعاليت هاي زياد هستند و در نتيجه علائمي مانند زانودرد در آنها ظاهر مي شود که براي درمان به تجويز داروهاي خاص نياز نيست و با استراحت مي توان آن را درمان کرد. بيماران قلبي - عروقي نيز از ايران معاينه مي شوند و در صورتي که مشکلي براي انجام اعمال حج نداشته باشند، اعزام مي شوند.
به گفته دکتر حلي ساز شايع ترين بيماري در زمان حج بيماري آنفلوآنزا است که در دسته بيماري هاي تنفسي قرار مي گيرد. درمان اين بيماري استراحت و استفاده فراوان از مايعات است.
اما گاهي اوقات زائران براي اغتنام بيشتر از فرصت ها کمتر استراحت مي کنند که اين کار دوره درمان را طولاني تر مي کند. وي بهترين شيوه براي جلوگيري از ابتلا به آنفلوآنزا را استفاده از ماسک ها دانست و گفت اين ماسک تا حدودي مي تواند از ابتلا به بيماري هاي تنفسي کمک کند.
به ويژه در مکان هاي شلوغ و پرازدحام اما بايد توجه داشت که طول عمر مفيد يک ماسک دو ساعت است و بايد عوض شود. البته براي اطمينان از مجاز بودن حاجيان براي استفاده از ماسک در زمان احرام بايد با روحاني کاروان مشورت کرد.
همکاري با بيمارستان هاي عربستان؛ وي تعامل هيات پزشکي با بيمارستان هاي عربستان را بسيار خوب و سازنده توصيف کرد و گفت؛ نزديک به 30 هزار زائر داريم که بايد هفته يي سه بار دياليز شوند که در اين زمينه بيمارستان هاي عربستان نهايت همکاري را دارند.
در زمينه استفاده از امکانات تشخيصي همانند CTScan و MRI نيز با ما همکاري مي کنند.
اگر بيماراني هم باشند که با امکانات بيمارستان هاي ما درمان نشوند در اسرع وقت به بيمارستان هاي عربستان منتقل مي کنيم.
در عين حال تعدادي از پزشکان ما به زبان عربي مسلط هستند و به راحتي مي توانند با همکاران خود در عربستان ارتباط برقرار کنند تا اختلالي در چرخه درمان پيش نيايد.
وضعيت سلامتي حجاج؛ تاکنون زائران ايراني با مشکل حادي مواجه نشده اند فقط يک بيمار دچار ايست تنفسي شد که پزشکان مرکز عمليات احيا و بازتواني را روي وي انجام دادند که حال عمومي وي هم اکنون رضايتبخش است.
يک نفر نيز از پله سقوط کرده است که منجر به شکستگي شد. دکتر حلي ساز به همراهان زائران سالمند توصيه مي کند براي پيشگيري از چنين سوانحي مراقب سالمندان خود باشند.