توصیه های رییس سازمان حج و زیارت به زائران

رییس سازمان حج و زیارت به زایران ایرانی حج تمتع امسال توصیه کرد که واکنش آنان در مقابل برخوردهای احتمالی درایام مناسک حج صبورانه باشد و به هیچ وجه اجازه ندهند صحنه مواجهه با برخوردها منجربه شکل گرفتن رفتاری نادرست تر شود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج ، مصطفي خاكسار قهرودي شنبه شب با حضور در برنامه نگاه يك شبكه اول سيماي جمهوري اسلامي ايران به سووالاتي درباره مناسك حج و اقدامات سازمان حج و زيارت پاسخ داد.

وي در پاسخ به سووالي مبني بر برخورد ماموران سعودي با زائران و تدابير سازمان حج در اين‌باره تصريح كرد: اين برخوردها حاصل برداشت‌هاي نادرست يا كج انديشي‌هايي است كه از ناحيه برخي افراد اتفاق مي‌افتد و بي‌ترديد آنچه عامل اصلي ايجاد و تحريك اين نوع برخوردها است مقاصد نادرست و شومي است كه در پس انديشه ايجاد آن قرار دارد.

رييس سازمان حج و زيارت با بيان اينكه زائران بايد مقابل اين برخوردها عكس العمل صبورانه نشان دهند، اضافه كرد: نبايد اين اتفاق‌ها موجب شود فرصت و امكان كم بهره برداري معنوي از دست زائران برود.

خاكسار قهرودي درعين حال تاكيد كرد: براي جلوگيري ازاين رفتارها در تمامي ملاقات‌هاي رسمي مطالب مطرح و انعكاس داده مي‌شود و منجر به كاهش برخوردها هم شده است.

او درخصوص موضوع انگشت نگاري از زائران گفت: هميشه بر اين نكته اذعان داشته‌ايم كه ضرورتي ندارد اين اقدام نسبت به زائران اتفاق بيفتد اما آنان به اين بهانه كه اين كار نسبت به همه افرادي كه وارد عربستان مي شوند، انجام مي‌شود، ما را نيز مستثني نمي‌كنند.

رييس سازمان حج و زيارت در پاسخ به سوالي درباره زمان اعزام و تعداد زائران گفت: ‪ ۱۰۴‬هزار و ‪ ۸۰‬زائر از ‪ ۲۲‬آبان ماه در قالب ‪ ۵۷۰‬كاروان از ‪۱۷‬ نقطه پروازي عازم مناسك حج تمتع امسال مي‌شوند كه اولين پرواز از فرودگاه مهرآباد تهران به ظرفيت ‪ ۴۶۰‬نفر از دو استان قم و مركزي در قالب سه كاروان روانه مدينه خواهد شد.

خاكسار قهرودي درمورد امكان افزايش سهميه حجاج ايراني اظهارداشت: هر ساله بعد از اتمام موسم حج تمتع به فاصله كوتاهي مذاكرات رسمي بين دولت ايران و عربستان صورت مي‌گيرد و هياتي از ايران با وزارت حج عربستان مذاكره مي كنند ضمن آنكه در ملاقات‌ها و ساير جلسات نيز اين موضوع مطرح كه با بخشي از آن هم توافق مي‌شود.

وي افزود: هرساله نسبت به عدد سال گذشته دوهزار نفر (حدود دو درصد) رشد طبيعي داريم و ظرفيت يا سهميه حج سال جاري تركيبي از سهميه و ظرفيت رسمي با احتساب افزايش ‪ ۲‬درصد و تعدادي نيزكه در اثر تقاضا و مذاكرات براي دريافت افزايش اتفاق مي‌افتد، كه ‪۵‬هزار نفر است.

رييس سازمان حج و زيارت خاطرنشان كرد: شرايط فعلي كشور عربستان و تنگنا هايي كه در نقاط استقراري حجاج وجود دارد خصوصا صحراي منا موجب شده كه امكان افزايش جدي براي حضور زائران از كشورهاي مختلف در عربستان وجود نداشته باشد اما در صورت تكميل پروژه‌ها و مراحل مختلف براي توسعه اماكن قابل اسكان براي حضور زائران از سوي كشور عربستان، اميدواريم با افزايش ظرفيت در پنج سال آينده مواجه باشيم.

خاكسار قهرودي درباره تدابير لازم به منظور جلوگيري از خريد و فروش فيش هاي مناسك حج تمتع گفت: اين موضوع به طور جدي در مرحله بررسي و مطالعه است و در قالب يك طرح نظام مند اعلام و مشكلات موجود برطرف خواهد شد.

وي در عين حال افزود: آنچه در زمان حاضر در قالب تعبير نادرست خريد و فروش اتفاق مي‌افتد بدليل وجود شيوه‌هاي قانوني است كه دارندگان فيش مي توانند در صورت دارا بودن شرايط ، فيش خود را به فرد متقاضي واگذار كنند و در واقع خريد و فروش متعارفي اتفاق نمي‌افتد تا هر دارنده فيش بتواند واگذار كند.

رييس سازمان حج و زيارت در مورد تعداد زائراني كه در انتظار اعزام به مناسك حج هستند،اظهارداشت: حدود يك ميليون و ‪ ۸۰۰‬هزار زائر در صف انتظار هستند و شامل افرادي مي‌باشند كه تا پايان سال ‪ ۸۶‬ثبت نام كرده اند.

خاكسار قهرودي درباره سياست كاهش تعداد كاروان‌ها تصريح كرد: كاروان ها تركيب جمعيتي مختلفي از ‪ ۹۸‬نفر تا ‪ ۲۳۵‬نفر دارند كه به تناسب ظرفيت عناصر خدماتي آنها هم تفاوت پيدا مي‌كند و علت آن هم به خاطر ظرفيت‌هاي مختلفي است كه در ساختمان‌هاي مورد استفاده وجود دارد زيرا بايد به گونه اي چيده شوند كه كمترين فضاي غيرقابل استفاده را داشته باشيم.

وي در پاسخ به سووالي مبني بر طي كردن فواصل طولاني از سوي زائران براي زيارت گفت: در شهر مدينه با اين مشكل كمتر مواجه هستيم اما با توجه به فراگير بودن اين مساله در مكه مكرمه، براي حل آن سيستم حمل و نقل درون شهري را طراحي كرديم كه از سال ‪ ۸۰‬در حال اجرا است و مشكل فاصله با اين نظام حمل ونقل و ترددي داير شده ، حل شده است.

او در عين حال خاطرنشان كرد: البته در روزهاي پرازدحام اين سيستم براي چند روز در مكه متوقف يا كند مي‌شود.

رييس سازمان حج و زيارت با اشاره به اينكه مساله حضور درمناطق نزديك به حرم در حال بررسي است، تصريح كرد: امسال ‪ ۱۸‬درصد از زائران در فاصله نزديك تر به حرم قرار گرفته‌اند كه متوسط هزينه اجاره بها نسبت به سال گذشته در حدود ‪ ۱۵۰‬درصد رشد داشته است.

خاكسار قهرودي درباره برگزاري آزمون براي مديران كاروان اظهارداشت: بعد از آزموني كه ‪ ۱۱‬سال پيش در سازمان حج برگزار شد، قرار بر اين بود كه اين آزمون ‪ ۵‬سال بعد تكرار شود و امسال بعد از ‪ ۱۱‬سال و با تاخير برگزار شد.

وي با بيان اينكه سازمان حج هميشه اتهام بسته بودن سيكل خاص درعرصه مديريت را يدك مي‌كشيده است، تاكيد كرد: زمينه‌اي فراهم شده تا حتي عناصري كه داراي سوابق در اين عرصه نيستند اما داراي توانمندي بالا مي باشند، با افزايش توانمندي‌هاي تئوريك و عملي بتوانند وارد اين عرصه شوند رييس سازمان حج و زيارت در خصوص موضوع تاخير پروازها و مشكلات مربوط به آن گفت: هماهنگي‌هاي خوبي با شركت‌هاي مسوول صورت گرفته كه بر اساس آن بتوانيم از توانمندي‌هاي داخلي استفاده كنيم.

خاكسار قهرودي با بيان اينكه اين مشكل در مسير رفت كمتر بوده است، گفت:
اميدواريم امسال در مسير رفت و برگشت شاهد وضعيت بهتري باشيم اما موضوعي كه هميشه در مسير برگشت به عنوان يكي از عوامل تاخير بوده، بحث اضافه بار زائران است.

وي درباره حضور همه ساله برخي افراد سياسي در مناسك حج گفت: درخصوص مسوولين به هيچ وجه سهميه خاصي وجود ندارد و افراد تكراري عموما افرادي هستند كه خودشان در سال‌هاي گذشته به حج مشرف شده اند.

رييس سازمان حج و زيارت تاكيد كرد: در دولت نهم اين موضوع تصويب شده است، مسووليني كه حج واجب رفته اند، حق اقدام براي سفر مجدد ندارند.


| شناسه مطلب: 26563