توصیههای فرهنگی به شوراهای فرهنگی کاروان های حج
با عنایت به نتایج استخراج شده از نظرسنجی موسم حج 85 و 86، رعایت نکات، توصیهها و برنامههای ذیل در جهت بهبود هرچه بیشتر مراسم حج سال 87 و کاهش آسیبها و نارساییها و افزایش ضریب رضایتمندی زائران اکیداً توصیه میشود.
معاونت آموزش و پژوهش بعثه مقام معظم رهبری طی اطلاعیه ای خطاب به شوراهای فرهنگی و گروهای ارشاد کاروان های حج تمتع سال 87 ، آنان را به مشارکت گسترده در برنامه های فرهنگی با محوریت نوآوری و شکوفائی دعوت نمود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج ، در این اطلاعیه آمده است: مشارکت متعهدانه شوراهاي فرهنگي و گروههاي ارشاد در ارتقاي کيفي اين سفر معنوي مورد توجه مسؤولين بعثه مقام معظم رهبري (مدظله) خواهد بود.
بديهي است شوراهاي محترم فرهنگي گزارش اقدامات خود را در اين رابطه به دفتر معاونت آموزش و پژوهش در مکه و مدينه ارائه خواهند نمود.
1- شوراي فرهنگي، گروههاي ارشاد و خصوصاً روحانيون محترم کاروانها، زائران محترم را به نماز جماعت، خلوص و خشوع در عبادات و بهرهگيري از فرصت محدود و کوتاه ايام حج براي کسب معنويت هر چه بيشتر و سعي در تقرب الهي راهنمايي نموده و تذکرات لازم را ارائه نمايد.
2- شوراهاي فرهنگي با مشورت و برنامهريزي صحيح، مراقبت نفس را به عنوان يک برنامه معنوي اساسي مدنظر قرار داده، فرهنگ سازي در اين زمينه را با جديت پي گيرند و زائران را نسبت به رعايت حرمت اماکن مقدسه، رعايت ادب حضور در پيشگاه الهي، پيامبر (ص) و ائمه (ع) و جايگاه خود به عنوان پيرو اهلبيت (ع) و... توجيه نموده، زائران محترم «تواصي» در اين امر را به عنوان وظيفه ايماني خود تلقي کنند.
3- با توجه به وجود افراد کمسواد و بيسواد در کاروان، شوراهاي فرهنگي، زائران تحصيل کرده و باسواد را نسبت به وظيفه ايماني نسبت به آنان متوجه سازند و با تشويق و تحريض، از آنان در راهنمايي وهدايت زائران کمسواد و بيسواد بهره گيرند.
4- با توجه به گزارشهاي واصله در زمينه عدم رعايت شئونات اسلامي از سوي برخي بانوان، گروههاي ارشاد با بهرهگيري از بانوان محترم، تحصيل کرده، برنامهاي را براي نظارت بيشتر بر اين مهم پيشبيني و پيگيري نمايند.
5- با توجه به نگرانيهاي برخي از زائران از بروز اشتباه در اعمال، گمشدن در ازدحام جمعيت و ناآشنايي از محيط و... که خصوصاً در بين افراد ضعيف، مسن و کمسواد بيشتر مشاهده ميشود، شوراهاي فرهنگي از بين زائران جوانتر و باسواد، و البته با رعايت رضايتمندي از سوي آنان، براي همه زائران ضعيف، «حامي» تعيين نمايند.
6- آموزش اصول، مقررات و آداب زندگي اجتماعي به زائران قبل از اعزام و تذکرات ناصحانه و دوستانه در طول سفر از ضرورتهاي قطعي هر سفر و خصوصاً سفر معنوي حج است و برنامهريزي و اجراي صحيح پيرامون آن حتماً بايد صورت گيرد.
7- اخلاق معاشرت و پرهيز از خودخواهي، تکروي، عدم رعايت بهداشت جمعي، تجاوز به حقوق اجتماعي همسفران، فقدان حس همکاري و تعاون، بينظمي و... مرتباً در برنامه تذکرات اخلاقي پيگيري شود.
8- پرهيز از رفتارها و گفتارهاي تفرقهافکنانه و توجه به ضرورت اخوت و برادري و وحدت و همدلي بين تمامي مسلمين و مؤمنين که به عنوان نعمت الهي شناخته شده، به عنوان يک وظيفه عمومي معرفي وتذکر داده شود و گروههاي ارشاد مراقب رفتارهاي احساسي در اماکن مقدسه، خصوصاً در بقيع باشند.
9- با توجه به اين که جمعي از زائران کمتر از محيط هتلها استفاده کردهاند، لازم است جلسه توجيهي براي نحوه سکونت و بهرهگيري از امکانات هتلها پيشبيني شود.
10- با توجه به گزارشهاي مکرّر از ضرر و زيان زائران محترم در هنگام معامله و خريد، مناسب است جلسه توجيهي با بهرهگيري از افراد مجرّب کاروان براي عموم زائران تشکيل شود.
11- با توجه به گزارشهاي واصله از رفتارهاي ناپسند برخي زائران در هنگام خريد و معامله با فروشندگان، خصوصاً رفتارهاي برخي از بانوان، برنامة خريدهاي گروهي با حضور اعضاي شورا و گروههاي ارشاد، حتيالمقدور پيشبيني و اجرا شود. در ضمن تذکر دائمي و عطف توجه به عواقب شخصيتي و معنوي و اخروي اين گونه رفتارها در برنامه شوراها و گروههاي ارشاد قرار گيرد.
12- رعايت حال افراد مسن، بيمار و بانوان در جايدهي در اطاقها و طبقات هتلها مورد توجه جدي مديران کاروانها قرار گيرد.
13- تشکيل جلسات ويژه با حضور زائران علاقمند براي بررسي مشکلات فرهنگي و اجرايي و... کاروان در طول سفر براي کاهش مشکلات، اطلاعرساني صحيح به زائران و افزايش ضريب رضايتمندي آنان ضروري است.
14- شوراهاي فرهنگي سعي کنند، خود را در معرض ارزيابي و داوري زائران قرار داده و با ارائه فرمهاي نظرخواهي خود به استقبال داوري آنان بروند.
اخبار مرتبط: