احیای خط آهن حجاز ، آرزوی مسلمانان جهان

مسلمانان جهان آرزومند احیای مجدد خط آهن حجاز هستند تا امکان سفر از طریق راه آهن بار دیگر به سرزمین وحی فراهم شود . خط آهن حجاز خطی است که بیش از 1300 کیلومتر طول دارد و دمشق را به مدینه منوره و مکه مکرمه متصل می کند .
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج ، در سال 1900 ميلادي مهندس موچتربي ، به دستور سلطان عبدالحميد ، سي و چهارمين امپراطور عثماني فاصله دمشق تا مدينه را طي كرد تا بتواند طرحي را براي احداث يك خط آهن براي انتقال حجاج بيت الله الحرام به سرزمين وحي آماده كند .
بلافاصله يكسال پس از آماه شدن اين طرح عمليات ساخت اين خط آهن آغاز شد و نام آن را خط آهن حجاز گذاشتند .
همزمان با آغاز ساخت راه آهن حجاز ، سلطان عبدالحميد از كشورهاي اسلامي براي تامين هزينه هاي سنگين احداث اين خط اهن ، كمك خواست كه ايران و مصر بيشترين منابع را براي اين كار اختصاص دادند ، كمكهايي هم از مسلمانان برمه ، چين و هند رسيد تا آنها هم در برقرار شدن ارتباط با قبله گاه مسلمين جهان از طريق خط آهن سهيم باشند .
ساخت راهآهن حجاز علاوه برآنكه با هدف حمل زائرين به سرزمين وحي بود مزيتي استراتژيك براي جابجايي سربازان ترك به غرب عربستان بدون عبور از كانال سوئز بود .
همچنين اين خط آهن به علت ارتباطات واقعي كه ميان كشورهاي عرب از برقرار مي كرد داراي اهميت اقتصادي و سياسي بود.
بيش از پنج هزار و ششصد سرباز و افسر عثماني كه بيشتر آنها عراقي و سوري بودند زير نظر 43 مهندس ترك ، ايتاليايي ، آلماني ، فرانسوي ،استراليايي ، بلژيكي و يوناني در مدت هشت سال ، اين خط آهن را ساختند و ريل مورد نياز آن هم انگليس، آمريكا و بلژيك تأمين شد.
تا زمان بهره برداري از خط آهن حجاز ، حجاج منطقه شامات ، مسير زميني دمشق مدينه را پنجاه روزه طي مي كردند تا اينكه در سال 1908 ميلادي ، با پايان كار ساخت اين خط آهن ، نخستين كاروان حجاج از دمشق از طريق راه آهن حجاز عازم مدينه منوره شدند و پس از سفري باور نکردني و با گذشتن از جنوب سوريه ، اردن و عربستان پس از 55 ساعت به مدينه منوره رسيدند .
بيش از 30 هزار نفر از نخستين مسافران خط آهن حجاز استقبال كردند .
پس از ساخت راه آهن حجاز و وصل شدن آن به مدينه ، در همان سال يعني 1908 ميلادي كار ساخت ادامه اين خط تا مكه آغاز شد و در شروع جنگ جهاني اول به اتمام رسيد .
در خط آهن حجاز 50 لوكوموتيو و 180 واگن در حال رفت وآمد بود .
اگر چه در دو جنگ جهاني 844 كيلومتر از خط آهن حجاز در كشور اردن آسيب ديد اما اين خرابي ها در فاصله سالهاي 1965 ميلادي تا 1971 به طور كامل بازسازي شد ودوباره صداي سوت قطار در اين مسير شنيده شد .
هم اكنون از خط آهن حجاز تنها براي انتقال كالا ميان دمشق پايتخت سوريه و امان پايتخت اردن استفاده مي شود .
سه كشور سوريه اردن و عربستان پنج ماه پيش براي احياي اين خط آهن و بازسازي آن بر اساس استانداردهاي بين المللي توافق نامه اي امضا كردند كه در صورت اجراي آن بار ديگر اين خط پذيراي حجاج بيت الله الحرام خواهد شد .