مهجور بودن آثار تاریخی اسلامی در عربستان

یک رسانه سعودی در گزارشی با اشاره به مهجور بودن آثار تاریخی اسلامی، از پیشنهادی برای سازماندهی بازدید حجاج و عمره گزاران از این مکانها خبر داده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبری، درج موزه های مکه مکرمه در چارچوب نقشه برنامه های گردشگری وکمبود کارشناس در زمینه آثار تاریخی اسلامی از جمله نکاتی است که این رسانه سعودی به آن پرداخته است.

بر اساس این گزارش، شاخه شورای عمومی گردشگری و باستانی مکه مکرمه از گرایشی برای درج موزه های عمومی و خصوصی در مکه در طرحها و نقشه های گردشگری این شورا و قرار گرفتن آن در برنامه های سازمان دهندگان تورهای گردشگری خبر داد.

عبدالله السواط مدیر این مرکز به روزنامه الشرق گفت: این شورا به زودی کارگاه عملی برای هماهنگی میان سازمان دهندگان تورهای گردشگری و صاحبان موزه های غیردولتی درباره سازوکارهای بازدید برپا خواهد کرد.

وی افزود: موزه های دیگر مانند موزه حرم وابسته به ریاست کل امور مسجدالحرام و موزه های دیگر که وابسته به دانشگاه ام القری است، خارج از دایره مسئولیت این شورا قرار دارد.

از سوی دیگر دو کارشناس در زمینه تاریخ و گردشگری خواستار ایجاد سازوکار سازماندهی بازدید از مراکز تاریخی(باستانی) و موزه ها در مکه مکرمه شد و از وجود سهل انگاری و اهمال نسبت به موزه طبیعی و بی نظمی در بازدید از آن اشاره و بر ضرورت توسعه محتویات این موزه تاکید کرد.

فواز الدهاس رئیس بخش موزه ها در دانشگاه ام القری مکه هم به روزنامه الشرق گفت: مکه در زمینه داشتن بیشترین موزه های طبیعی، غنی به نظر می رسد، اما به کارشناسانی برای تشریح آثار تاریخی مرتبط با تاریخ اسلامی نیاز دارد.

وی خواستار مشارکت میان شورای گردشگری و باستانی و دانشگاه ام القری و وزارت حج برای تنظیم بازدید حجاج و عمره گزاران از آثار تاریخی و قدیمی مکه مکرمه و نجات آنها از هرج و مرج و بی نظمی و همچنین آماده کردن راهنمایان مورد اعتماد شورای گردشگری برای شناساندن آثار اسلامی و تاریخ آنها و جلوگیری از آنچه تخلفات شرعی رخ داده از سوی برخی بازدید کنندگان خواند، شد.

الدهاس به ضرورت هماهنگی میان موزه های مکه و همچنین الحاق موزه های خصوصی که برخی ساکنان مکه مکرمه در اختیار دارند اشاره و اعلام کرد: دانشگاه ام القری درصدد ارتباط با برخی صاحبان موزه های خصوصی به منظور همکاری با آنهاست.

از سوی دیگر، عدنان الحارثی استاد دانشگاه ام القری اعلام کرد: فعال سازی موزه های مکه وخارج کردن آنها از حالت رکود فعلی از طریق ربط آنها به حج و عمره و هماهنگی با موسسات طوافه برای تنظیم بازدیدهای دوره ای از آنها و نیز ربط آنها با محیط فرهنگی جامعه مکی امکان دارد و این تنها راه برای فعال سازی آنهاست .

وی همچنین از ضعف محتویات موزه های مکه و محدودیت آنها انتقاد کرد و گفت: موزه ای مثل موزه تاریخ اسلامی و محتویات آن در شان تمدن اسلامی نتیست و همچنین موزه حرم، محتویات ناچیز آن در شان جایگاه حرم نیست و این موزه ها باید توسعه یابد و فعال شود.


| شناسه مطلب: 3084