18 سفارش برای 18 ذی حجه
18 ذیحجه مصادف با معرفی حضرت علی ابن ابی طالب(ع) به عنوان جانشین نبوت و آغاز ولایت است که برای شیعیان عید بزرگ و دارای فضیلت بسیار و اعمال ویژه ای است.
گروه دين و انديشه پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري - 18 ذيحجه مصادف با معرفي حضرت علي ابن ابي طالب(ع) به عنوان جانشين نبوت و آغاز ولايت است كه براي شيعيان عيد بزرگ و داراي فضيلت بسيار و اعمال ويژه اي است.
در اين خصوص با مسئول فرهنگي بعثه مقام معظم رهبري در عتبات عاليات به گفت و گو نشستيم كه اعمال و سفارشات وارده در اين روز را اين گونه برشمرد...
1. زيارت
زيارت يكي از سنن سازنده اسلامي است چه از نزديك چه از دور. زيارت يك پيوند معنوي بسيار قوي بين شيعه و مقدسات اوست. از جمله آنها زيارت حضرت علي(عليه السلام) از دور و نزديك است.
امام رضا(عليه السلام) به پسر ابينصر فرمودند:
هر جا كه باشي در روز عيد غدير در بارگاه علي(عليه السلام) حاضر باش. بي ترديد، خداوند، گناهان شصت ساله هر مرد و زن مؤمن را ميآمرزد و چند برابر آنچه در ماه رمضان، شب قدر و شب عيد فطر از آتش آزاد ساخته در آن روز آزاد ميسازد.
در اين مورد به كتب ادعيه مراجعه شود.
2.تبريك گفتن
معمولاً، وقتي نعمتي به انسان ميرسد يا پيروزي نصيبش ميشود تبريك گفتن لازم است و تبريك گفتن در روز عيد غدير از شعائر شيعه است و ميشود گفت گرمترين و سنت عقد اخوت و برادري در اسلام به زمان پيامبر اكرم(صلي الله عليه و آله) ميرسد. در آن موقع پيامبر(صلي الله عليه و آله) بين مهاجرين و انصار پيمان برادري را منعقد نمودند. و بجا خواهد بود كه اين پيمان برادري در روز عيد غدير برگزار بشود. واقعيترين تبريكها براي عيد غدير است.
حضرت امام رضا(عليه السلام) ميفرمايد: روز عيد غدير خم روز تهنيت گويي است. بعضي از شما به بعض ديگر تهنيت بگويد و هرگاه مؤمني با برادرش برخورد كرد بگويد: الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي جَعَلَنَا مِنَ الْمُتَمَسِّكِينَ بِوِلَايَهِ أَمِيرِالْمُؤْمِنِينَ وَ الْأَئِمَّهِ عَلَيْهِمُ السَّلَامُ.
3.آراستن و پوشيدن لباس نو
حضرت امام رضا(عليه السلام) ميفرمايند: روز غدير، روز آراستن و زينت است. پس هر كس براي روز غدير، زينت كند، خداوند هر خطاي كوچك و بزرگ او را ميآمرزد و فرشتگاني را به سوي او ميفرستد، آنان نيكيهاي او را مينگارند و مراتبش را تا عيد غدير سال آينده بالا ميبرند. اگر او جان دهد، شهيد مرده است و اگر زيست كند، خوشبخت زيسته است.
4. استفاده از بوي خوش
امام صادق(عليه السلام) در پي وظايف مؤمن در روز غدير فرمودند: مؤمن به اندازه توان و دست باز بودنش بوي خوش استعمال كند.
5. ديدار با مؤمنان
حضرت امام رضا(عليه السلام) فرمودند: هر كس كه در روز غدير به ديدار مؤمني رود خداوند هفتاد نور در قبرش داخل كند و قبرش را بگستراند، و هر روز هفتاد هزار فرشته به زيارت قبرش آيد و به او مژده بهشت دهد.
6. مصافحه (دست دادن)
دست دادن باعث افزايش محبت دو برادر ديني و سبب ريزش گناه و آمرزش ميگردد؛ حضرت اميرالمؤمنين علي(عليه السلام) فرمود: (در روز غدير) هنگامي كه با هم ملاقات ميكنيد همراه با سلام كردن با يكديگر دست بدهيد.
7. دلجويي و مهرورزي متقابل
حضرت رضا(عليه السلام) روز غدير را ‹يوم التودّد› خواندند؛ يعني روز مهر ورزيدن. در چنين روزي بايد معتقدان به ولايت، غم را از دل دوستان حضرت به هر نحوي كه مقدور باشد برطرف نمايند.
8. ايجاد زمينههاي شادماني
عيد غدير يادآور بزرگترين و گرانقدرترين خاطره اسلام است خاطره استمرار رسالت پيامبر (صلي الله عليه و آله) باامامت علي(عليه السلام) در چنين روزي نه تنها خود بايد دلشاد باشيم بلكه بايد زمينه شادماني ديگر برادران ايماني راهم فراهم سازيم. حضرت امام رضا(عليه السلام) ميفرمايد:
(در روز غدير) هر مرد و زن مؤمني را شادمان سازيد.
9. پيوند با بستگان و خويشان
حضرت صادق(عليه السلام) صله رحم را يكي از وظايف روز غدير بر شمردند؛ شايسته است در روز غدير با نيكي كردن، روزه گرفتن نماز خواندن و صله رحم بسوي خداوند متعال تقرب جوييد.
10. گشادهدستي نسبت به خانواده
حضرت امام صادق(عليه السلام) ميفرمايد: (در روز غدير) مرد بايد براي خانواده خود گشايش بيشتري فراهم كند.
11. كارگشايي
برآورده ساختن نيازهاي مردم و رفع گرفتاري آنان از سنتهاي پسنديده در اسلام است و به انجام اينگونه كارها تاكيد فراوان شده است. حضرت عليميفرمايد: نيكي كردن مال را ثمربخش ميسازد و بر عمر ميافزايد.
12. هديه دادن
هديه دادن و گرفتن با توجه به ضوابط شرعي كار پسنديدهاي است و اثرات رواني خاصي، مخصوصاً در كودكان و نوجوانان دارد و بهترين موقعيت هديه دادن عيد غدير است. حضرت رضا(عليه السلام) عيد غدير را روز هديه و بخشش مينامد: روز بخشش و هديه دادن است.
13. ابراز برائت
روز غدير روز بيزاري از كساني است كه با نپذيرفتن امامت حضرت علي(عليه السلام) آشكارا با خدا و با پيامبر خدا مخالفت نمودند و بزرگترين جنايت و خيانت را به تاريخ بشريت كردند و در حقيقت اين عدم پذيرش سرآغاز تمام بدبختيها و بيچارگيها بود. بنابراين روز غدير، روز برائت از اين همه ستمكاري و ستمكاران است.
در يكي از دعاهاي روز غدير آمده است:
ما بيزاري ميجوييم از آن كس كه از علي (عليه السلام) بيزاري جويد و دشمن داريم آن كس كه علي (عليه السلام) را دشمن دارد.
14. ذكر صلوات
حضرت رضا (عليه السلام) در وصف عيد غدير فرمود: روز غدير روز صلوات فرستادن فراوان بر محمد و آل محمد است.
15. غسل
امام صادق(عليه السلام) فرمودند: هنگامي كه روز غدير فرا برسد بايد در فراز آن (هنگام ظهر) غسل كرد.
16. نماز و نيايش
روز عيد غدير بهترين فرصت و موقعيت براي نيايش است؛ چرا كه روز غدير روز سپاس و ستايش به پيشگاه حضرت احديت است. حضرت رضا(عليه السلام) ميفرمايد: روز غدير روزي است كه خداوند، بر توان كسي كه او را نيايش كند،ميافزايد.و فرمود:
روز غدير روزي است كه دعا در آن مستجاب ميگردد.
نماز عيد غدير دو ركعت است كه بايد در هر ركعت پس از حمد ده، مرتبه سوره توحيد، ده بار آيةالكرسي و ده مرتبه سوره قدر را خواند. وقت نماز نيم ساعت پيش از ظهر است. پاداش اين نماز برابر است با صدهزار حج و صدها هزار عمره. كسي كه اين نماز را بخواند، هر چه از خداوند بخواهد برآورده شود.
17. خواندن دعاي ندبه
طبق مدارك معتبر خواندن دعاي ندبه در چهار عيد مستحب است؛ جمعه، فطر، قربان و غدير. توجه به فرازهاي اين دعا بخصوص آن قسمت كه در رابطه با غدير و خلافت حضرت(عليه السلام) ميباشد ضروري است.
18. پيمان برادري (عقد اخوت)
سنت عقد اخوت و برادري در اسلام به زمان پيامبر اكرم(صلي الله عليه و آله) ميرسد. در آن موقع پيامبر(صلي الله عليه و آله) بين مهاجرين و انصار پيمان برادري را منعقد نمودند. و بجا خواهد بود كه اين پيمان برادري در روز عيد غدير برگزار بشود. براي نحوه بستن عقد به مفاتيحالجنان مراجعه كنيد.
لازم به ذكر است اعمالي چون روزه گرفتن و افطاري دادن جزء اعمال بسيار مورد سفارش اين روز مي باشد ولي به دليل اينكه زائرين محترم در سفر هستند از نقل روايات آن پرهيز شد.
براي شنيدن زيارت امين اله در روز عيد غدير اينجا را كليك كنيد!
عناوين مرتبط:
دشمن هم نتوانست فضيلت علي(ع) را انكار كند
18 ذي حجه از ابراهيم(ع) تا خاتم الانبيا(ص)