حراجی عشاق

یکی طلاهای خود را آورده دیگری فرش خانه را؛ یکی می فروشد دیگری می خرد اما نه به قیمت بلکه دهها برابر قیمت؛ مزایده ای که فقط ایام محرم و برای امام حسین(ع) با عنوان ˈ حراجیˈدر شهرستان شمیرانات برگزار می شود.

متن خبر: يكي طلاهاي خود را آورده ديگري فرش خانه را؛ يكي مي فروشد ديگري مي خرد اما نه به قيمت بلكه دهها برابر قيمت؛ مزايده اي كه فقط ايام محرم و براي امام حسين(ع) با عنوان ˈ حراجیˈدر شهرستان شميرانات برگزار مي شود.
عوايد حاصل از اين حراجي همه ساله براي هزينه هاي حسينيه شهر فشم مركز بخش رودبار قصران از توابع شهرستان شميرنات در استان تهران استفاده مي شود.
سنت ˈحراجیˈ شهر فشم درواقع يك نوع نذري مردم براي سيد الشهدا (ع) و خاندان و ياران باوفايش است كه ريشه در زمان هاي دور دارد و تاريخچه آغاز آن مشخص نيست.
در اين سنت همه كالاهايي كه مردم براي سيدالشهدا(ع) و خاندان عصمت و طهارت (ع) نذر كرده اند به فروش مي رسد و عوايد آن نيز ضمن كمك به نگهداري و توسعه حسينيه جامع فشم براي اطعام عزاداران و اقامه عزاي سيد الشهدا(ع) صرف مي شود.
اين حراجي درواقع نوعي مزايده است كه يكي از روش هاي فروش كالا به شمار مي رود به طوري كه فروشنده قيمت پايه اي براي حراج تعيين مي كند، خريداران نيز پيشنهادهاي خود را ارائه مي دهند و كسي كه بالاترين قيمت را ارائه دهد، برنده خواهد بود.
برخي كه فرزنددار نمي شوند، آنان كه بيمار دارند يا افرادي كه حاجتي دارند بيشتر در اين آيين سنتي شركت مي كنند.
بعضي ها به ياد شش ماهه امام (ع) حضرت علي اصغر(ع) و حضرت رقيه (س)، لباس كودكانه، عرسك و گوشواره طلا يا ديگر جواهرات خود را به حسينيه اهدا مي كنند و در حراجي به فروش مي رسانند.
در اين ميان سهم لوازم منزل نيز كم نيست؛ لوازمي كه خانواده ها با هدف خانه دار شدن يا تشكيل خانواده دادن نذر كرده اند و به حراجي هديه مي كنند؛ اين لوازم با كيفيت خوب و مرغوب و از برند هاي معتبر تهيه شده است.
عرضه دام هاي زنده از جمله گوسفند، انواع پرنده خانگي مانند مرغ و خروس، كبوتر و بلدرچين به عنوان نذورات مردم به حسينيه نيز در نوع خود جالب است.
وقتي حراجي شروع مي شود همه حاضران در فضاي بزرگ داخل حسينيه به صورت دايره وار روي زمين مي نشينند و منتظر مي مانند تا فردي كه مسوول حراج است كالايي را نشان دهد و قيمت پايه را اعلام كند.
وقتي قيمت پايه اعلام شد حاضران قيمت مي دهند و آنقدر قيمت را بالا مي برند تا آن كالا كه نذري و هديه اي است به حسينيه به بالاترين قيمت به فروش برود.
خريداران نيز در حقيقت حاجتمنداني هستند كه نذر كرده اند و آمده اند تا با صرف مال خود و خريد كالايي كه شايد در زندگي روزمره شان نيز به كارشان نيايد، حاجت روا شوند.
گاهي رقابت بر سر خريد يك كالا كه مورد نظر چند نفر از خريداران است مانند يك عروسك كه به طور معمول 20 هزار تومان ارزش دارد را به بيش از 500 هزار تومان مي رساند و خريدار خود را برنده اين رقابت سخت مي داند و البته با اشتياق كالاي موردنظر را مي خرد.
در اين حراج كالاهاي متنوع ديگر ازجمله پارچه، پوشاك، اسباب بازي، لوازم خانگي، فرش، تابلو فرش و تابلوهاي نقاشي و لوازم لوكس نيز به چشم مي خورد.
برخي حاجتمندان و حاضران بويژه بانوان، با آغاز حراجي، زيور آلات خود را با رضايت كامل در راه امام حسين(ع) نذر مي كنند و آن را براي فروش به مسوول حراجي مي دهند و خود نيز براي خريد زيور آلاتشان در رقابت شركت مي كنند و قيمت مي گويند و گاهي اوقات نيز شاهد فروش آن به ساير متقاضيان با قيمت بالاتري هستند.
ˈصدرالله حسينیˈ عضو هيات امناي حسينيه جامع شهر فشم گفت: آيين حراجي از سال هاي دور در اين شهر بر پا مي شود و تاريخچه مشخصي ندارد.
وي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا بيان كرد: مردم اين شهر و روستاهاي اطراف براي حاجات خود نذر مي كنند و از حراجي خريد يا كالاهايي را به حسينيه هديه مي كنند.
حسيني با اشاره به اينكه حاجات افراد ثبت نمي شود، افزود: افرادي كه حاجت روا مي شوند، حاجات و آرزوهايي كه با توسل به ائمه اطهار به دست آورده اند را مطرح نمي كنند و افراد بسياري نيز براي فرزند دار شدن، خانه دار شدن يا ازدواج مناسب داشتن، نذر هايي را انجام مي دهند و با توسل به ائمه اطهار به آروزهاي خود مي رسند.
وي برپايي آيين حراجي را نشان از ارادت مردم به خاندان عصمت و طهارت (ع) دانست و افزود: ارادت و محبت مردم به اين خاندان رونق مجالس اهل بيت(ع) را افزايش مي دهد.
حراجي از هفتمين شب شهادت امام حسين (ع) در حسينيه شهر فشم بعد از نماز مغرب و عشا و آيين عزاداري براي سيد و سالار شهيدان آغاز مي شود و به مدت يك هفته برپاست. گزارش از: معصومه آقااميني فشمي


| شناسه مطلب: 33359