جنبه‏ های فرهنگی حج کمتر از بعد معنوی آن نیست

حج افزون بر جنبه‏های مذهبی و عرفانی، دارای جنبه‏های دیگری، از جمله جنبه‏های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نیز هست که باید توجه کافی به آنها معطوف داشت.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري، حج افزون بر جنبه‏هاي مذهبي و عرفاني، داراي جنبه‏هاي ديگري، از جمله جنبه‏هاي سياسي، اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي نيز هست كه بايد توجه كافي به آنها معطوف داشت. آيين حج به عنوان عالي‏ترين و گسترده‏ترين اجتماع انساني، نه تنها در شريعت اسلام، بلكه در ديگر اديان بزرگ دنيا مطرح است و بدون هيچ مبالغه‏اي كمتر اجتماع مذهبي را مي‎توان يافت كه گستره آن تا اين حد فراگير باشد. حج علاوه بر جنبه‏هاي مذهبي و عرفاني، داراي جنبه‏هاي ديگري، از جمله جنبه‏هاي سياسي، اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي نيز هست كه بايد توجه كافي به آنها معطوف داشت.
بسيار معمول است كه از حج به عنوان كنگره بزرگ سياسي، اجتماعي و فرهنگي جهان اسلام ياد مي‏شود و اين تعبير، تعبيري كاملاً صحيح است. در اين آيين، علاوه بر انجام مناسك مذهبي، هم تعاملات فرهنگي ميان ملت‏هاي جهان اسلام رخ مي‎‏دهد، هم مراسم‏هايي همچون برائت از مشركين( از سوي ايران) برگزار مي‏شود كه جنبه سياسي دارند و هم به لحاظ اقتصادي، سرمايه‏اي كه به واسطه اين آيين در جهان اسلام به گردش مي‎افتد، قابل تأمل و بحث بسيار است.
مجموع اين عوامل حكايت از اين نكته دارد كه حج علاوه بر جنبه‏هاي معنوي، داراي جنبه‏هاي ديگري نيز هست كه بايد به منظور مديريت اين پتانسيل مذهبي، سياسي، اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي، تمهيدات ويژه‏اي انديشيد.
جهان اسلام با جمعيتي بيش از يك ميليارد و ششصد ميليون نفر در دنيا، نزديك به 25 درصد كل جمعيت جهان را در خود جاي داده و اين آمار اهميت اسلام و مسلمانان را در دنيا مشخص مي‏سازد. به نظر مي‏رسد كه جنبه‏هاي مختلف آيين حج در ايران جاي بررسي بسيار دارد و متأسفانه تا كنون پژوهش‏هاي اندكي در اين حوزه صورت پذيرفته است. بر اين اساس در پژوهشنامه حاضر كه تشكيل شده از مجموعه مقالاتي در اين خصوص است تلاش شده تا بعضي از جنبه‏هاي فرهنگي و اجتماعي آيين حج مورد مطالعه و واكاوي قرار گيرد.
از ناصر خسرو تا آل احمد؛ تحليلي انسان‏شناختي از سفرنامه‏هاي حج فارسي نوشته نعمت الله فاضلي، حج و ساختارهاي عام تجلي قداست نوشته پارسا رحماني و زهرا شعربافچي، كاركردهاي مناسك حج به قلم محمود خسروجردي، ارزيابي عوامل سياسي انسجام بخش ميان مسلمين در موسم حج كاري از زهرا معيني و شعيب ياري، بررسي شيوه انتقال معاني فرهنگي و فرايند اجتماعي شدن در مراسم حج به نگارش شعيب ياري، حج ايراني: وحدت و تنش گفتمان‎هاي رقيب توسط مهرداد عربستاني، حج از ديدگاه اقبال، شريعتي و اركون ترجمه احمد فكري ، رشد حج؛ روندهاي جهاني و منطقه‏اي برگردان احمد فكري از جمله مجموعه مقالات اين شماره پژوهشنامه را تشكيل مي‏دهند.
در آخر هم معرفي كتاب: مهمانان خدا؛ زيارت و سياست در جهان اسلام با ترجمه محمد فكري درنظرگرفته شده است. كتاب"حج؛ تجلي معنويت كانون ديپلماسي فرهنگي جهان اسلام" كاري است از سوي پژوهشكده تحقيقات راهبردي مجمع تشخيص مصلحت نظام كه به كوشش ابراهيم حاجياني در پاييز امسال در 228 صفحه منتشر شده است. منبع:مهر


| شناسه مطلب: 33449