جوانان،اکثریت یاران حضرت ولی عصر؛
چند شهید عاشورا جوان بودند؟
به مناسبت حضور در ماه محرم و ایام سوگواری حضرت سیدالشهدا(ع) با حجتالاسلام سید جعفر موسوی نسب مدیر بنیاد فرهنگی مهدی موعود(عج) شعبه خراسان رضوی درباره نقش جوانان در کربلا گفتوگو کردیم.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري به نقل از فارس، به مناسبت حضور در ماه محرم و ايام سوگواري حضرت سيدالشهدا(ع) با حجتالاسلام سيد جعفر موسوي نسب مدير بنياد فرهنگي مهدي موعود(عج) شعبه خراسان رضوي درباره نقش جوانان در كربلا گفتوگو كرديم.
اولين مسلمان تاريخ، نوجواني به نام «علي» بود
حجتالاسلام موسوينسب در ابتداي اين گفتوگو ضمن تسليت ايام سوگواري سالار شهيدان، اظهار داشت: شواهد مستمر تاريخي و تجربههاي عيني در نهضتهاي بزرگ اسلامي، بيانگر اين موضوع است كه نسل جوان از فطرت پاك و سرشتي سالم برخوردار است و از حركتهاي اصلاحي و ديني در سراسر جهان به نحو احسن استقبال و حمايت كرده است.
وي افزود: نسل جوان در ميدانهاي نبرد عليه ظلم و ستم و تباهي جنگيده و عملاً با شادابي و حماسه آفريني، به ايفاي نقش پرداخته است. اين جريان را ميتوان از آغاز بعثت رسول گرامي تاكنون در صحنههاي تاريخ مشاهده كرد.
موسوينسب تأكيد كرد: نخستين كسي كه به نداي اسلام لبيك گفت، نوجواني 10ساله بود كه افتخار اولين مسلمان را به نام جوانان در تاريخ ثبت كرد و آن كسي نيست مگر امام علي عليهالسلام.
عطوفت و خوشبيني به جوانان سيره پيامبر و ائمه بوده است
استاد حوزه و دانشگاه گفت: دين مبين اسلام، بر اهميت دادن به نسل جوان تأكيد دارد و قائل است كه بايد با جوانان خوشبينانه و با عطوفت برخورد كرد.
وي ادامه داد: پيامبر در اين مورد ميفرمايد: «به شما توصيه ميكنم كه نسبت به جوانان نظر خوب و مساعد داشته باشيد؛ زيرا آنان داراي دلهاي نازكتر و انعطاف پذيرتر هستند. خداوند مرا براي دعوت به حق به عنوان مژده دهنده به نيكوكاران و بيم دهنده از عذاب نسبت به بدكاران برانگيخت و در اين ميان جوانان با من پيمان همكاري بستند و در راه دعوت به اسلام به من كمك كردند، ولي پيرمردان با من از راه مخالفت و ستيزه جويي آمدند».
موسوينسب با بيان اينكه در اين روايت، توصيه به عطوفت به قشر جوان و خوشبيني نسبت به آنها و جذب اين قلوب رئوف شده است بيان داشت: اين عطوفت و مهرباني و جذب جوانان داراي ثمرات مباركي بوده است و ما نبايد از آن غافل باشيم. همان طور كه رهبر كبير انقلاب همواره در پي آن بود و در حال حاضر نائب به حق ايشان، بر اين امر تأكيد ميورزد.
نقش جوانان در احياي دين بسيار مهم بود
نويسنده و پژوهشگر معارف اسلامي اظهار داشت: زماني كه دين پيامبر در خطر قرار گرفت، اين لبيك در سرزمين كربلا تجديد شد و جواناني جان خويش را تقديم امام زمان خود كردند. نمونه بارز آن را در عصر خويش مشاهده ميكنيم كه زماني جريان كربلا ميخواهد كمرنگ شود و نداي سلاله پيامبر و نايب امام زمان، يعني امام راحل (ره) بلند ميشود ميبنيم كه چطور جوانان به نداي او لبيك ميگويند و در تمام مراحل انقلاب حضور حماسي و پر شور پيدا ميكنند.
وي گفت: جوانان از جان خود در راه راشد و بالندگي و پيروزي اسلام بر كفر جهاني مايه گذاشتند و سرانجام با تقديم هزاران شهيد و جانباز، پيروزي انقلاب اسلامي را به ارمغان آورند و بعد از پيروزي ميبينيم همين قشر جوان، در برابر انواع و اقسام توطئهها، ترفندها و كودتاهاي دشمن، مقاومت ميكنند.
حضرت ابوالفضل خود را فداي حسين عليهالسلام كرد
حجتالاسلام موسوينسب با بيان اينكه اصحاب و ياوران جوان در نهضت سرخ حسيني نقش بسيار مهمي را ايفا كردند بيان داشت: عباس بن علي از جمله جوانان حاضر در كربلا بود. در فضيلت حضرت عباس عليهالسّلام همين بس كه امام صادق عليهالسلام ميفرمايد: «عمويم عباس داراي بصيرتي نافذ و ايماني محكم و پايدار بود و در ركاب امام حسين عليهالسلام جهاد نمود و نيكو مبارزه كرد تا به شهات نائل آمد.»
وي افزود: امام سجاد عليهالسّلام در فضل ايشان ميفرمايد: «خدا عمويم عباس را رحمت كند او خود را فداي برادرش حسين عليهالسلام كرد تا اينكه هر دو دست او قطع شد و خداوند به او همانند جعفر طيار، دو بال عطا فرمود كه در بهشت با فرشتگان پرواز كند. براي عباس در بهشت درجهاي است كه تمام شهدا در قيامت به آن درجه غبطه ميخورند».
موسوينسب با بيان اينكه ابوالفضل عباس، هنگام شهادت 34 سال داشت گفت: او جواني بسيار رشيد و علمدار و پرچمدار امام حسين عليهالسلام بود. در شهادت او امام حسين عليهالسلام فرمود: «برادر با رفتنت كمر من شكست و صبرم تمام شد».
حضرت علي اكبر، شبيهترين افراد به رسول خدا بود
استاد حوزه علميه اظهار داشت: علي بن الحسين (حضرت علي اكبر) نيز از جوانان فداكار كربلا بود. حضرت علي اكبر در اوايل خلافت عثمان متولد شد. مادر آن حضرت ليلي بوده است. در روز عاشورا هنگامي كه از پدرش اذن جنگ طلبيد، امام عليهالسلام به او اجازه فرمود و نگاهي محبت آميز به او كرد و سر خود را پايين افكند. اشك در چشمان مباركش حلقه زد، آن گاه حسين دست به آسمان بلند كرد و فرمود: «خدايا! گواه باش جواني را براي جنگ با كافران به ميدان فرستادم كه از نظر جمال و كمال و خلق و خوي، شبيهترين افراد به رسول تو بود».
وي گفت: مورخان راجع به سن مبارك علي اكبر عليهالسلام نظرات مختلفي دارند. عدهاي مانند شيخ مفيد، خوارزمي، طبرسي، صدوق و قاضي نعمان مصري ميگويند: هنگام شهادت سن مبارك او هجده سال بود.
قاسم، نوجوان دلير كربلا بود
حجتالاسلام موسوينسب با اشاره به اينكه قاسم، فرزند امام حسن مجتبي عليهالسلام بود گفت: قاسم بن حسن، جوان بلكه نوجوان ديگر حاضر در كربلا بود. او وقتي وارد ميدان شد، خود را چنين معرفي كرد: «اگر مرا نميشناسيد من فرزند امام حسن هستم. او فرزند پيامبر برگزيده و مؤتمن خدا است. اين حسين است كه همانند اسير در ميان گروهي است كه خدا آنان را از باران سيراب نكند».
وي افزود: ابن فندق، سن قاسم را هنگام شهادت شانزده سال ذكر كرده است.
جوانان ديگر صحنه كربلا
نويسنده و پژوهشگر معارف اسلامي اظهار داشت: ابراهيم بن علي، جعفر بن علي، عبدالله بن علي و عثمان بن علي نيز از جمله فرزندان جوان اميرالمؤمنين و حاضر در كربلا بودند.
وي گفت: شيخ مفيد مينويسد: ابراهيم هنگام شهادت بيست ساله، جعفر نوزده ساله و عبدالله 25 ساله و عثمان 21 ساله بودند.
در كربلا 9 تن از آل عقيل به شهادت رسيدند
موسوينسب با بيان اينكه بدون ترديد آل عقيل در روز عاشورا نقش بسيار خوبي ايفا كردند بيان داشت: آنها بالاترين خسارتها را بر پيكر پوسيده بني اميه وارد ساختند. مشهور است كه در كربلا 9 تن از آل عقيل از جمله عبدالله بن مسلم به شهادت رسيدند.
وي اضافه كرد: ابن فندق، عمر شريف او را هنگام شهادت 26 سال ذكر كرده است.
حجتالاسلام موسوينسب گفت: عبدالله بن عقيل 33 ساله و عبدالله محسن بن عقيل 35 ساله و جعفر بن عقيل 32 ساله و محمد بن ابي سعيد بن عقيل 27 ساله و محمد بن مسلم 27 ساله نيز در كربلا حضور داشتند.
وي ادامه داد: عمروبن جناده يكي ديگر از جوانان كربلا بود. او فرزند جنادة بن حارث است كه بعد از شهادت پدرش در ركاب امام حسين عليهالسلام به شهادت رسيد. سن او هنگام شهادت يازده سال بوده است.
موسوي نسب تأكيد كرد: همه اين جوانان افرادي بودند كه در زمان خود امام خويش را شناختند و به او اقتدا كردند و شربت شهادت نوشيدند و با خون سرخ خويش نهال اسلام را آبياري كردند.
جوانان از نهضت سبز مهدوي حمايت ميكنند
استاد حوزه علميه قم گفت: در هنگام ظهور حضرت ولي عصر (عج) نيز جوانان به نحو احسن و با اوج كمال و قدرت، از نهضت سبز مهدوي حمايت ميكنند.
وي با اشاره به حديثي از امام صادق(ع) ابراز داشت: حضرت در اينباره ميفرمايد: هنگام ظهور مهدي عليهالسلام جوانان شيعه در حالي كه بر پشت بام منازلشان در حال استراحت هستند، همگي در يك شب نداي آسماني آن حضرت را لبيك ميگويند و در همان شب بدون وعده قبلي به سوي مكه ميشتابند و در سحرگاه خود را به آن شهر ميرسانند و به زيارت امام و رهبر خويش نائل ميآيند.
بيشتر اصحاب امام زمان عليهالسلام جوانان هستند
اين كارشناس ديني اظهار داشت: صفت جواني يكي از ويژگيهاي مهم و بارز اصحاب خاص حضرت ولي عصر (عج) است. اميرالمؤمنين حضرت علي عليهالسلام ميفرمايد: اصحاب و ياران حضرت مهدي جواناني هستند كه در ميان آنان افراد مسن به چشم نميخورد مگر خيلي اندك مانند سرمه در چشم و مانند نمك در غذا كه كمترين چيزي است كه در توشه ريخته ميشود.
وي تأكيد كرد: اينكه بيشتر اصحاب حضرت جوانان هستند خود افتخار بزرگي است براي جامعه جوانان است.