توصیه‌های به زائران عتبات

محمدهادی فلاح‌زاده ، کارشناس حج و زیارت به زائرانی که قصد سفر انفرادی به عتبات دارند توصیه کرد: هموطنان تنها در قالب کاروان‌هایی که توسط سازمان حج و زیارت مشخص شده به عتبات سفر کنند.

محمدهادي فلاح‌زاده در گفت‌وگو با خبرنگار پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري با بيان توصيه‌هايي براي زائرين حرم حضرت ابا‌عبدالله حسين (ع) در سالروز اربعين آن حضرت، خاطر نشان كرد: روز اربعين يكي از شعائر اسلامي است كه مسلمانان و شيعيان اهل بيت (ع) علاقمندند كه اين روز را بزرگ بدارند كه در روايت نيز ذكر شده كه در اين ايام كاروان اسرا به كربلا بازگشتند. بنابراين بسياري از شيعيان علاقه دارند كه در اين روز در كربلا و حرم امام حسين (ع) باشند.
وي تصريح كرد: در اين روز از اقصي نقاط جهان مردم به سمت كربلا سرازير مي‌شوندو مشقات و مشكلات فراوان را تحمل مي‌كنند تا بتوانند در اين روز امام حسين (ع) را از نزديك زيارت كنند.
اين كارشناس امور حج و زيارت با اشاره به اينكه مردم مسلمان و مومن ايران نيز هر سال در ايام محرم، عاشورا و همچنين روز اربعين تلاش مي كنند به كربلا بروند و در چنين روزي در كنار حرم امام حسين (ع) باشند، افزود: بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ساماندهي امر زائرين به سازمان حج وزيارت واگذار شده است تا سفر مردم نظامند باشد لذا اعزام زائرين بر عهده اين سازمان گذاشته شده است.
فلاح‌زاده يادآور شد: طبيعي است كه با وجود مشكلات فراوان در كشور عراق و همچنين خيل عظيم زائران از نقاط مختلف دنيا امكان دارد محدوديت‌هايي به وجودآيد زيرا متقاضي زياد و امكانات محدود است كه بيشتري محدوديت‌ها مربوط به كشور عراق است كه بايد زيرساخت‌هايي فراهم شود تا بتواند همه زائرين را پذيرا باشد.
وي بحث حمل و نقل، اسكان، تغذيه،‌امنيت و بهداشت زائرين را از مهمترين دغدغه‌هاي مسئولان سازمان حج در اعزام زائرين به عتبات عنوان كرد و گفت: ابتدا بايد اين دغدغه‌ها و مشكلات و محدوديت‌هايي كه دراين زمينه وجود دارد در نظر گرفته شود و پس از آن اعزام صورت گيرد. بنابراين در شرايط فعلي كشور عراق به خاطر اينكه مدت‌ها درگير جنگ بوده و پس از آن ناامني توسط اشغالگران در اين كشور ايجاد شده بخشي اززيرساخت‌ها آسيب ديده است كه رفع اين محدوديت‌ها طول مي‌كشد.
وي يادآور شد: يك سفر وقتي به نحو احسن انجام مي‌شود كه در آن آسايش، رفاه و امنيت برقرار باشدتا زائر بتواند به اهداف خود برسد. يعني بايد آسايش او از لحاظ امنيت روحي رواني، اسكان، تغذيه، حمل ونقل و غيره مشخص شود.
فلاح‌زاده ادامه داد: كساني كه مي‌خواهند به عتبات سفر‌كنند بايد بدانند كه با چه گروه يا كارگزاري اعزام مي‌شوند؟ آيا اين كارگزار توانايي اين كار را دارد؟زيرا زائر بايد در يك كشور غريبه از جهات مختلف درامنيت باشد تا بتواند به اهداف خود در اين سفر برسد.
وي با بيان اينكه در كاروان‌هايي كه از سوي سازمان حج و زيارت اعزام مي‌شوند تا حدودي اين موارد تضمين شده است، گفت: در اين كاروان‌ها از قبل پيش‌بيني اسكان، تغذيه، سيستم حمل ونقل و امنيت زائرين انجام شده است لذا بر اساس ظرفيت‌هايي كه دارند از زائرين ثبت‌نام كرده و آنها را اعزام مي‌كنند.
اين كارشناس حج و زيارت تصريح كرد: افرادي كه مي‌خواهند به طور انفرادي يا با جمعي كه اطمينان صددرصد ندارند يا ناشناخته هستند، به عتبات بروند، طبيعي است كه ممكن است دچار مشكل شوند لذا توصيه ما اين است تا آنجا كه مي‌توانند در قالب كاروان‌هايي كه توسط سازمان حج و زيارت اعزام مي‌شوند اين سفر را انجام دهند.
فلاح‌زاده با اشاره به اينكه هرچند دولت در كشور عراق حاكم است،‌ اما ناامني‌هايي هم وجود دارد، اظهار كرد: اين ناامني‌ها ممكن است جان ومال زائرين را تهديد كند. يعني در صورتي كه به صورت انفرادي و خارج از كاروان‌هاي حج و زيارت اعزام ‌شوند، ممكن است آنها را از راه‌هايي ببرند كه امنيت در آنجا برقرار نباشد در حالي كه در كاروان‌هاي حج و زيارت امنيت تا حدود زيادي پيش‌بيني شده و بعضا اتوبوس‌ها توسط نيروهاي امنيتي همراهي مي‌شود.
وي افزود: همچنين مسئولين سازمان حج از قبل در ارتباط با امنيت مسيري كه انتخاب مي‌كنند اطلاعات به دست مي‌آورند و در ساعاتي كه برخي مكان‌ها نا امن است در آن زمان‌ها تردد نمي‌كند اما به صورت انفرادي اين ارتباطات برقرار نيست و چنين اطلاعاتي براي آنها وجود ندارد.
فلاح زاده با توصيه به زائراني كه به صورت انفرادي در ايام اربعين به عتبات سفر مي‌كنند، گفت: همه افرادي كه انفرادي مي‌روند دچار اين مشكلات مي‌شوند و ضريب امنيتي آنها كمتر است. همچنين از لحاظ اسكان، تغذيه، حمل و نقل و بهداشت نيز از امكانات مطلوب استفاده نمي‌كنند و اگر اتفاقي برايشان بيافتد كسي به عنوان متولي نيست كه مسائل آنها را پيگيري كند.
فلاح‌زاده تاكيد كرد: بارها اين مسائل اتفاق افتاده است كه هموطنان ما دچار اين مشكلات شده‌اند و به دفاتر حج و زيارت مراجعه كرده‌اند كه آنها نيز در حد امكان و به خاطر وظيفه ديني و اخوت انساني كمك كرده‌اند. اما در هر صورت آنها در مقابل اين افراد وظيفه قانوني ندارند بنابراين توصيه مي‌كنيم كه حتي‌الامكان با كاروان‌هاي زيارتي بروند.
وي در پايان تصريح كرد: گرچه در ايام اربعين همه مشتاق هستند در كنار حرم ملكوتي امام حسين (ع) باشند اما اميدواريم با رعايت و توجه به اين توصيه‌ها شاهد كمترين حوادث و مشكلات براي تمامي زائران به ويژه هموطنان عزيزمان باشيم.