نماینده رهبر معظم انقلاب در امور حج وزیارت:

آسیب‌های اجتماعی جامعه نتیجه بی‌توجهی به سبک زندگی اسلامی است

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، با بیان این که یکی از اصول اساسی که همواره باید بر محیط زندگی خانوادگی و اجتماعی انسان حاکم باشد، "پرهیز از اذیت و آزار دیگران" است، اظهار داشت: آسیب‌های اجتماعی جامعه نتیجه بی‌توجهی به سبک زندگی اسلامی است.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري، حجت الاسلام والمسلمين سيد علي قاضي عسكر ، نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني در جلسه هفتگي كاركنان و كارمندان بعثه و سازمان حج و زيارت،در ادامه سلسله مباحث "سبك زندگي " به موضوع "پرهيز از اذيت و آزار ديگران "پرداخت و در اين زمينه اظهار داشت: يكي از اصول اساسي كه همواره بايد بر محيط زندگي خانوادگي و اجتماعي انسان حاكم باشد، "پرهيز از اذيت و آزار ديگران" است . بي توجهي نسبت به اين موضوع ، بشر امروز را گرفتار آسيب هاي فراواني در حوزه ها ي مختلف فردي و اجتماعي كرده است.
وي در ادامه افزود: با نگاهي گذرا به صفحات حوادث روزنامه ها و يا مرور اخبار رسانه ها، در خواهيم يافت كه آسيب هايي جدي از اين ناحيه متوجه جامعه است و بايد صاحب نظران حوزه هاي مختلف اجتماعي با تحقيق و پژوهش در اين زمينه، هر چه بيشتر جامعه را نسبت به خطرات اين موضوع آگاه و چاره انديشي كنند.
حجت الاسلام والمسلمين قاضي عسكر، سپس به موضوع پرهيز از آزار و اذيت ديگران از منظر آيات و روايات اسلامي اشاره كرد و اظهار داشت: اسلام " پرهيز از آزار نسبت به ديگران " را به عنوان يك اصل اساسي مطرح كرده است كه به علت گستردگي موضوع ابتدا كليات بحث را بيان مي كنيم و سپس مصاديق و محور هاي آن را مورد بررسي قرار خواهيم داد.
وي در ادامه به آيه اي از قرآن كريم در اين باره استناد كرد كه مي فرمايد: "وَالَّذِينَ يُؤْذُونَ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ بِغَيْرِ مَا اكْتَسَبُوا فَقَدِ احْتَمَلُوا بُهْتَانًا وَإِثْمًا مُبِينًا " الأحزاب(5)كساني كه انسان هاي مومن را مورد اذيت و آزار قرار دهند بدون اين كه گناهي مرتكب شده باشند، بار بهتان وگناه آشكاري را بر دوش كشيده اند."معناي اين آيه اين است كه افراد آزار دهنده گرفتار عذاب الهي خواهند شد و اين يك بحث قرآني است.
نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت به روايتي از پيامبر مكرم اسلام(ص) استناد كرد كه فرمود : "انسان مسلمان و مومن آن كسي است كه ديگران نسبت به اموال و جانشان از جانب او در امان باشند" ودر حديثي ديگر مي فرمايد :" اي مردم هيچ يك از بندگان خدا نامش به عنوان مسلمان نوشته نخواهد شد تا وقتي كه مردم از اذيت و آزارهاي يدي و زباني او در امان باشند." در اين جا منظور اين است هيچ كس نبايد سخنانش، كسي را بيازارد و يا با دستانش موجب رنجش ديگران شود و در غير اين صورت اسمش در زمره مسلمانان ثبت نمي شود و مسلمان واقعي نيست. باز در حديثي از پيامبر اسلام (ص) آمده است كه " بد ترين مردم آن كسي است كه به ديگران آزار مي رساند ."
وي همچنين به روايتي از امام كاظم (ع) درباره پرهيز از آزار رساني به ديگران استناد كرد كه فرمود: "از رويه و اخلاق انسان هاي مسلمان و مومن اين نيست كه ديگران را فريب داده و يا آنها را اذيت كنند".
حجت الاسلام والمسلمين قاضي عسكر، موضوع پرهيز از آزار ديگران را از ديدگاه حقوقي بسيار با اهميت توصيف و اظهار داشت: امام سجاد (ع) در رساله حقوق چنين مي فرمايند: انسان نسبت به همراهان و هم كيشانش خود حقوقي را به اين شرح بايد رعايت كند : نسبت به آنها حسن نيت داشته باشد. با آنها مهربان باشد. با بدكاران آنها با مدارا رفتار كند .دل هاي آنها را به دست آورد. در جهت اصلاح جامعه كوشش كند. از نيكو كارانشان سپاسگذاري كند و در نهايت اين كه به آنها آزار نرساند .
وي افزود: مواردي كه در بالا بيان شد در زمره حقوق اجتماعي انسان ها است و لازم نيست كه در باره حقوق انسان، غربي ها براي ما نسخه بنويسند چرا كه سيره و روش امامان معصوم ما بزرگترين منبع در زمينه حقوق اجتماعي به شمار مي رود اگر در جامعه اجرا شود، به يقين ما را از گزند بسياري از آسيب هاي اجتماعي مصون مي دارد.
نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت به روايتي از امام صادق (ع) اشاره كرد و اظهار داشت: شخصي به نام "فحص ابن غياث" نقل مي كند كه به خدمت امام صادق (ع) مشرف شدم . امام فرمود :" بخدا سوگند نيكان رستگارگرديدند ،" سپس فرمودند "مي داني اينان چه كساني هستند ؟ آنگاه افزودند : "آنان كساني هستند كه ذره اي به ديگران اذيت و ازار نمي رسانند" .
وي در ادامه افزود: در دعاي 39 صحيفه سجاديه نيز آمده است :"خدايا مرا بر حذر بدار از اين كه به مسلمان و مومني اذيت و آزار برسانم".
نماينده ولي فقيه در پايان به روايتي از پيامبر اسلام (ص) استناد كرد كه فرمود :" بهشت هشت باب دارد(البته مراد از باب مراتب بهشت است ) و هر كسي كه مي خواهداز اين باب هاي هشتگانه وارد بهشت گردد بايد چهار خصلت داشته باشد : اهل صدقه باشد ، سخاوت داشته باشد ، حسن خلق داشته باشد و دستش به اذيت و آزار ديگران دراز نشده باشد."
وي افزود : از اين سخن پيامبر(ص) بخوبي استفاده مي شود كه انسان مسلمان و مومن بايد مراقبت كند در جامعه اي كه زندگي مي كند از ناحيه او به كسي آسيب و آزاري نرسد. رعايت حقوق همسر و فرزندان و ديگر افراد اجتماع و نيازردن آنان مشمول اين سخن گهر بار پيامبر اسلام (ص) است. نبايد با ديگران به گونه اي عمل كنيم كه به اضطراب روحي آنان بيانجامد ايجاد نا امني شغلي و اخلاقي در جامعه نيز در زمره اذيت و آزار عموم مردم قرار دارد.


| شناسه مطلب: 33741