گفت‌وگو با نویسنده کتاب «حج و بیداری اسلامی در اندیشه امام خمینی(ره)»

انعکاس ابعاد گوناگون حج از نگاه بنیانگذار انقلاب اسلامی

نویسنده اهل قم کتاب «حج و بیداری اسلامی در اندیشه امام خمینی(ره)» گفت: این اثر برای نخستین بار به ارایه ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و دینی حج از نگاه بنیانگذار انقلاب اسلامی می‌پردازد. امام خمینی(ره) عارفی سیاستمدار بودند که حج را از ابعاد گوناگون در بستر تعالیم دینی مورد بررسی قرار داد‌ند.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري، حجت‌الاسلام محسن محمدي اظهار كرد: امام خميني(ره ) انديشمند تمدن‌گرايي است كه با كمك ادبيات جديد و متمدن و در بستر تعاليم ديني، فرهنگ غرب را نقد مي‌كنند و در نهايت، سبب بيداري اسلامي و تلاقي آن در كشورهاي مسلمان مي‌شوند. كتاب «حج و بيداري اسلامي در انديشه امام خميني(ره)» نيز حاصل تحليل و پژوهش درباره مبحث حج از ديدگاه امام خميني(ره) است و مي‌كوشد توجه مسلمانان را به ابعاد سياسي و اجتماعي اين فريضه الهي جلب كند.
وي با بيان اين‌كه حج فرصتي بود كه امام خميني(ره) از آن براي بيداري اسلامي بهره بردند و از حج به عنوان پتانسيل و مقدمه بيداري اسلامي استفاده كردند، ادامه داد: نگارش و نگرش جديد اين كتاب سبب شده تا مسلمانان به حج به عنوان عامل وحدت، برائت از مشركان و دشمن‌شناسي توجه كنند. امام خميني(ره) نيز به جنبه اقتصادي اين سفرعبادي ـ سياسي نگاه ويژه‌اي داشتند و معتقد بودند كه مسلمانان در اين سفر نبايد كالاهاي خارجي خريداري كنند، زيرا فرصت حج و زيارت را مسلمان‌ها ايجاد كرده‌اند و ظرفيت‌هاي اقتصادي بوجود آمده نيز براي آنان است.
مديرگروه حج و مطالعات اجتماعي درباره ساير مباحث كتاب «حج و بيداري اسلامي در انديشه امام خميني(ره)» عنوان كرد: در اين اثر بر اساس سخنان امام خميني(ره) آمده است كه مسلمانان بايد در حج به كشف هويت و فرهنگ جديد برسند و دولت‌هاي خود را در اين باره تحت فشار قرار دهند. در اين كتاب 12 موضوع را درباره ظرفيت‌هاي حج براي مسلمانان ارايه كرده‌ام.
وي در پاسخ به اين سوال كه «آيا پيش از اين كتابي با اين محتوا روانه بازار نشر شده است؟» بيان كرد: پيش از اين كتابي با عنوان «بيداري اسلامي و امام» منتشر شد كه محتواي آن در برگيرنده انديشه‌هاي سياسي و ابتكارات سياسي امام خميني(ره) بود اما محتواي كتاب «حج و بيداري اسلامي در انديشه امام خميني(ره)» با رويكردي متفاوت، جامع و كامل درباره حج به رشته تحرير درآمده است.
حجت‌الاسلام محمدي گفت: در اين كتاب به تعابير مختلف امام(ره) درباره مناسك حج پرداخته مي‌شود، مانند «طواف خانه كعبه» كه امام خميني(ره) علاوه بر تعابير فقهي و عرفاني، تعبير سياسي نيز ارايه مي‌كنند و معتقدند كه «طواف خانه كعبه» به معناي نپذيرفتن سلطنت و حكومت هيچ كس جز خداوند است.
مديرگروه حج و مطالعات اجتماعي در پاسخ به اين سوال كه «مخاطبان اين نوشتار چه كساني‌اند و ادبيات و زبان اين كتاب چگونه است؟» عنوان كرد: روحانيون كاروان‌هاي حج، دانشجويان علوم سياسي كه درباره انديشه‌هاي امام(ره) تحقيق مي‌كنند و زائراني كه به دنبال تعاليم بيشتري در اين حوزه‌اند، از جمله مخاطبان كتاب «حج و بيداري اسلامي در انديشه امام خميني(ره)» به شمار مي‌آيند.
نويسنده كتاب مخاطبان كتاب «حج و بيداري اسلامي در انديشه امام خميني(ره)» ادامه داد: سعي كرده‌ام اصطلاحات و ادبيات اين نوشتار از سطح بالايي برخوردار باشند، زيرا مخاطبان كتاب «حج و بيداري اسلامي در انديشه امام خميني(ره)» فرهيختگانند.
وي در پاسخ به اين سوال كه «استقبال از اين كتاب را چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟» بيان كرد: اين كتاب به تازگي روانه بازار نشر شده است و نشر «مشعر» آن را در كتابفروشي خود به فروش مي‌رساند. بنابراين، تاكنون بازخوردي دريافت نكرده‌ايم.
حجت‌السلام محمدي درباره كتاب ديگرش كه هنوز روانه بازار نشر نشده است، اظهار كرد: كتابي با عنوان «بيداري اسلامي و حج» را با توجه به خلاءهايي كه احساس مي‌شد، نوشته‌ام. اين اثر مي‌كشد تا به ظرفيت‌هاي حج، مباحث تاريخي و اسلامي اين سفر عبادي ـ سياسي توجه كند.
وي گفت: نخستين چاپ كتاب «حج و بيداري اسلامي در انديشه امام خميني(ره)» در 100 صفحه و به بهاي 15 هزار ريال از سوي موسسه فرهنگي ـ هنري مشعر قم روانه بازار كتاب شده است.