ترسیم زندگی ایده آل اسلامی بر مبنای معارف حج
رییس پژوهشکده حج و زیارت از انجام پژوهش های بنیادی در خصوص نظریه پردازی حج خبر داد و اعلام کرد: در حال پژوهش بر روی این مسئله هستیم که چگونه میتوانیم از معارف حج برای ایجاد یک زندگی سازنده اسلامی بر مبنا و ارزشهای حج استفاده کنیم.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري، حجتالاسلام والمسلمين سيدمهدي عليزاده موسوي، رييس پژوهشكده حج و زيارت به تشريح فعاليت هاي اين پژوهشكده پرداخت و عنوان كرد: گروه «اخلاق و اسرار» اين پژوهشكده يكي از پنج گروه فعال در آن است كه در حال بررسي فرهنگ زيارت و ويژگي هاي زائران الگو و نمونه است.
وي ادامه داد: بررسي اين مسئله كه يك زائر بايد داراي چه ويژگي هايي باشد، قبل از سفر، حين سفر و بعد از سفر چگونه بايد عمل كند و به طور كلي استخراج ويژگي هاي يك زائر الگو از وظايف اين گروه مطالعاتي است، همچنين با توجه به اينكه گوشه گوشه مناسك حج و عمره و محتواي حج داراي يكسري درسها و رمز و رازهايي است كه برخي از آنها تاكنون ناگشوده مانده و نياز به كشف دارد، مثل فلسفه احرام، فلسفه سعي ميان صفا و مروه و ... اين گروه تلاش دارد بر روي اين مسئله نيز كار كند.
حجت الاسلام موسوي با اشاره به سخنراني مقام معظم رهبري در بحث سبك زندگي، اعلام كرد: به دنبال اين هستيم كه زندگي ايدهآل يك مسلمان در طول سفر را معرفي و با استفاده از فرصت زيارت سبك زندگي را در كنار معارف حج به زائران ارائه كنيم.
وي از انجام تحقيقات بنيادين در حوزه نظريهپردازي حج در اين پژوهشكده نيز خبر داد و عنوان كرد: در حال پژوهش بر روي اين مسئله هستيم كه چگونه ميتوانيم از معارف حج براي زندگي و همگرايي مسلمانان، تعاملات اخلاقي مسلمانان در كنار همديگر و در حقيقت ايجاد يك زندگي سازنده اسلامي بر مبنا و ارزشهاي حج استفاده كنيم.
رييس پژوهشكده حج و زيارت از انتشار تحقيقات صورت گرفته به صورت كتاب، نرم افزار و لوح فشرده خبر داد و عنوان كرد: از سال 70 تاكنون قريب به هزار عنوان كتاب در پژوهشكده چاپ شده است كه بخش متناسيي از اين كتابها مربوط به بخش اسرار و اخلاق حج بوده است.
حجتالاسلام موسوي از تنوع و ناهمگني عمره گزاران و حج گزاران سخن گفت و اظهار كرد: مسئله مهم اين است كه زائران ما از حيث سواد متفاوت هستند و از فرد بيسواد تا نخبگان جامعه را تشكيل ميدهند و به همين دليل بايد براي هر گروه مخاطب با توجه به ميزان تحصيلات و توان فكري مطلب ارائه شود.
وي ادامه داد: كارهاي ما به صورت چند رسانهاي در حال انجام است و به كمك نشر «مشعر» مرتب كتابهاي ويژه مخاطبان مختلف منتشر ميشود، مثلاً اسرار حج براي افراد نخبه به يك روش و براي افراد با تحصيلات پايينتر به روش متناسب آنها مطرح مي شود تا بتوانيم تمام مخاطبان را تحت پوشش قرار دهيم.
حجت الاسلام موسوي از آسيبشناسي مشكلات و مسائل مربوط به زائران به صورت سالانه در عمره و حج تمتع نيز خبر داد و اعلام كرد: چون كار ما بيشتر عقيدتي و ارتقاي بينش فرهنگي، سياسي و اجتماعي زائران است، در ايام حج و عمره از محورهاي هجمههاي صورت گرفته (به خصوص از طرف وهابيت) عليه زائران آسيبشناسي كرده و خلاءهاي موجود در اين خصوص و دغدغههاي زائران را بررسي، تحليل و به عنوان يك مشكل و پرسش به محققان ارائه ميكنيم و محققان به توليد محتوا در قالب نرمافزار و كتاب در خصوص آن مشكل مي پردازند.
وي اعلام كرد: در آستانه عمره سال جاري نيز 88 عنوان كتاب زير چاپ است و 130 عنوان كتاب نيز اخيراً چاپ شده و با نصب دستگاه ويدئوپروژكتور در تمام هتلهاي مكه و مدينه امكان اموزش زائران از طريق نرم افزار power point فراهم شده است تا آموزش ها قابل فهمتر باشد؛ در حقيقت تكنولوژي روز به كار گرفته شده است تا عمره خوبي در حوزه معارف ديني رقم بزنيم.
موسوي در پاسخ به اين سؤال كه مهمترين دغدغه زائران بيت الله الحرام چيست، عنوان كرد: در دو محور ميتوان دغدغهها را مطرح كرد، يكي دغدغههاي مناسكي است كه مردم احساس ميكنند ممكن است اعمالشان با مشكل روبرو شود؛ از سوي ديگر فعاليت وهابيت و شبهاتي كه ترويج ميكنند تا حدودي نگران كننده بوده به دغدغه زائران تبديل شده است كه با توجه به آثار توليد شده در حوزههاي علمي، اميدواريم اين دو دغدغه مرتفع شود.