معرفی پروژه تاریخ سیاسی اجتماعی و فرهنگی امامیه در دوره سلجوقیان

پروژۀ «تاریخ سیاسی اجتماعی و فرهنگی امامیه در دوره سلجوقیان» یکی از پروژه‌های فعال در پژوهشکدۀ تاریخ و سیرۀ اهل بیت(ع) به شمار می‌رود که به قلم آقای سید محمدحسین منظور الجداد، از پژوهشگران این پژوهشکده، در حال انجام است و در مرحلۀ اصلاح قرار دارد.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري، درباره موضوع اين كتاب مي توان گفت در پى سيطره يافتن سلجوقيان بر ايران و عراق و به سبب علاقۀ آنان به حمايت از تسنن، شيعيان دوازده امامى كه اماميه خوانده مى‏شدند، با سختگيرى فرمانروايان جديد روبرو شدند.
سلجوقيان آنان را از مناصب ادارى راندند، پيشواى دينى آنان - شيخ طوسى - مجبور به فرار از بغداد گرديد و در پى سركوب شورش بساسيرى، شيعيان ساكن در محله كرخ، مورد حمله سنيان قرار گرفتند. اما اين وضع، پايدار نماند و در طى سلطنت سلجوقيان، شيعيان امامى مذهب توانستند متصدى مناصب ادارى گردند، به وزارت برسند و در عرصۀ اجتماعى از قدرت و نفوذ بسيار برخوردارگردند.
ناتوانى سلجوقيان در ايجاد ساخت سياسى پايدار، وجود اميران شيعه مذهب نظير خاندان مَزيَدْ در عراق و خاندان باوند در ايران، اشتغال سلجوقيان به نبرد با اسماعيليان، بروز اختلاف بين سلاطين سلجوقى و خلفاى عباسى و پايدارى نفوذ اجتماعى خاندان‏هاى شيعه مذهب و به ويژه نقيبان شهرها در طى دوره سلطنت سلجوقيان، از جمله عواملى هستند كه در ايجاد اين تحول نقش داشته‏اند.
در عرصه مذهبى نيز امامى مذهبان با ايجاد مدارس متعدد به تربيت دانشوران دينى پرداختند و بر توانايى خويشتن براى مقابله با مخالفين عقيدتى افزودند.
اين اثر، افزون بر توصيف جايگاه سياسى و اجتماعى اماميه در طى دوران سلطنت سلجوقيان، به تبيين عوامل مؤثر در تغيير معادله قدرت به سود آنان و نيز زندگينامه و آثار برخى از دانشوران امامى مذهب آن دوران پرداخته است.