به همت پایگاه اینترنتی راسخون؛

ویژه نامه اینترنتی «شفاعت یا پارتی‌بازی» منتشر شد

ویژه نامه اینترنتی«شفاعت یا پارتی‌بازی» با هدف آشنایی بیشتر جوانان با مسأله شفاعت در پایگاه اطلاع رسانی راسخون منتشر شد.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري، ويژه نامه اينترنتي «شفاعت يا پارتي‌بازي» شامل پرسش و پاسخ و ساير مقالات با هدف آشنايي بيشتر جوانان با مسأله شفاعت در پايگاه اينترنتي راسخون منتشر شد.
شفاعت از نظر وهابيت و نقد آن، چه كساني شفاعت مي شوند، شفاعت از ديدگاه قرآن و روايات، شفاعت در نهج‌البلاغه، اقسام شفاعت در باورهاي شيعه، شفاعت در آموزه هاي قراني، پارتي كه داريم راحت گناه كنيم، شفاعت و توسل، شفاعت اهرمي براي عبور از پل صراط، شفاعت و شكايت قران در قيامت، شفاعت حق كيست و تبرك و شفاعت به نبي رحمت(ص) از جمله مقالات اين ويژه‌نامه است.
چه كساني شفاعت مي شوند
در اين مقاله ذيل مسأله‌اي با عنوان شفاعت مي‌خوانيم: شفاعت از جمله مسائلي است كه سابقه آن در عالم اسلام به عصر نزول قرآن باز مي گردد، قرآن كريم به عنوان اصلي‌ترين مرجع و منبع جهان‌بيني اسلامي در آيات مختلفي به مسأل شفاعت پرداخته است، سخنان پيامبر اعظم صلي الله عليه و آله نيز حاكي از اهتمام آن حضرت در ترويج اعتقاد به شفاعت در بين امت است.
با همه اهميتي كه شفاعت به عنوان يكي از آموزه‌هاي اميد بخش مكتب اسلام دارد، امروزه تفسيرها و فهم هاي غلط پيرامون اين آموزه اصيل و كارآمد، منجر به بروز مسلك‌هاي اخلاقي و عرفاني منحرف و حتي شبهات اعتقادي گوناگوني شده است كه برخي از اين شبهات از سوي دشمنان دين، اسلام و تشيع مطرح مي‌شوند، شبهاتي كه در آن‌ها سعي شده است با تعريف نادرستي از شفاعت و مشمولان آن، اسلام و تشيع به عنوان آيين و مذهبي ضد عقلاني معرفي شود، علاوه بر آن امروزه در بين معتقدان به دين و مذهب، ترويج انديشه‌ها و باورهاي غلط از شفاعت منجر به نفي مسؤوليت‌پذيري، كم رنگ نمودن تكاليف الهي و كم توجهي نسبت به سؤال و جواب قبر و برزخ، مواقف قيامت، ميزان، صراط و حساب روز جزا شده است.
شفاعت يكي از مجاري رحمت الهي است كه مربوط به مؤمن گنه‌كار به گناه كبيره است كه از گناه خود نادم شده است، بنا بر اين تفسير ، شفاعت در واقع همان مجراي رحمت و فيض الهي است نه آنكه شفاعت كننده در عرض عدالت و رحمت حضرت حق قرار گيرد و شرط تعلق آن ، ايمان صحيح و باور قلبي به مبداء و معاد و وسائط فيض اوست، بر طبق اين تفسير شفاعت نه تنها سبب تشويق و ترغيب به ارتكاب گناه نمي‌شود بلكه با ايمان و اعتقادات ما گره خورده و به عنوان ابزاري اميد بخش ، انسان را به درجات بالاي ايمان و پرهيز از گناهان سوق مي دهد. شفاعت در آموزه هاي قرآني در مقاله ديگري ازاين ويژه‌نامه آمده است: شفاعت و شفيع گرفتن پيامبران الهي و ائمه اطهار(ع) از جمله مسايلي است كه بسياري از فرقه هاي اسلامي، به ويژه شيعيان به آن اعتقاد دارند.
بارها در كودكي اتفاق افتاده كه كاري را انجام مي دهيد بدون آن‌كه از پيامدهاي آن آگاه باشيد و يا اگر آگاه هستيد از روي جهالت و هوس‌هاي زودگذر و احساسات آن را انجام مي دهيد، در اين حالت است كه در برابر پدر قرار مي گيريد و از خشم و عصبانيت رو زرد مي‌كنيد، تنها چاره كار وساطت مادر و دايي و خاله و عمه است كساني كه پدر به نظرات آنان توجه مي‌كند و كوتاه مي‌آيد، اگر پدربزرگ و مادربزرگي هم واسطه شود كه نور علي نور است، اين جاست كه يكي پا پيش مي گذارد و واسطه مي‌شود و از پدر مي‌خواهد كه از شما درگذرد، پدر نيز به حرمت و احترام ديگري كوتاه مي آيد و از او مي گذرد.
شفاعت به معناي همراهي كس ديگر براي پوزش خواهي است، از اين روست كه در مفردات الفاظ قرآن كريم راغب اصفهاني درباره واژه شفاعت در قرآن آمده است، شفاعت، انضمام و پيوستن به ديگري براي ياري رساندن به وي و درخواست كمك از او است، كاربرد آن بيشتر در مورد قرار گرفتن مقامي برتر و گرامي‌تر در كنار شخصي پايين‌تر است، شفاعت در قيامت نيز همين معنا را دارد.
قرآن براي شفاعت شفاعت كننده و شفاعت شونده شرايطي را مطرح كرده است كه از مهم‌ترين شرايط در شفاعت كننده داشتن مقام محمود و كرامت است، تنها برخي از اولياي الهي به اين مقام دست مي‌يابند و از ميان بندگان الهي شماري اندك هستند كه مي‌توانند در برابر خداوند ايستاده و تقاضاي بخشش و شفاعت در حق ديگران كنند.
از شرايط مهم شفاعت شونده اين است كه اهل توحيد و از شرك به خدا مبرا باشد، خداوند در آيه 86 سوره زخرف ملاك برخورداري از مقام شفاعت را توحيد و اعتراف به آن دانسته است.
شفاعت و شكايت قرآن در قيامت
در مقاله‌اي با عنوان شفاعت و شكايت قرآن در قيامت چنين آمده است: درروايات و احاديث زيادي قضيه قرآن و شفاعت كردن آن از اهل خود و قرائت كنندگان وارد است، در حديث آمده است:مؤمني كه قرآن را در حال جواني قرائت كند، قرآن با گوشت و خون او درآميزد و خداوند او را با سفراي نيكوكار قرار دهد و قرآن در قيامت پناه اوست و در محضر حق گويد خداوندا هرعاملي اجر عملش را گرفت غير ازعامل به من، پس بهترين عطاياي خود را به او برسان، پس خداي تعالي به او بپوشاند دو حله از حله هاي بهشتي و بر سر او تاج كرامت نهد، پس خطاب شود آيا راضي شدي، قرآن عرض كند من اميد بيشتر داشتم پس امن و امان را به دست راست او دهند و خلد را به چپ، پس داخل بهشت شود وبه او گفته شود قرائت كن و مرتبه اي بالا بيا، پس به قران خطاب شود آيا او را به مقام مطلوب‌اش رسانديم و تو راضي شدي،عرض كند:آري
درجاي ديگر از حضرت رسول اكرم صل الله عليه و آله آمده است:«ان القرآن شافع مشفع؛قرآن شفاعت كننده‌اي است كه شفاعت پذيرفته مي شود.»
نكته ديگر اين‌كه حتي شفاعت حافظان و حاملان قرآن در مورد اعضاي خانواده‌اش پذيرفته مي‌شود، هم‌چنان كه رسول اكرم صل الله عليه و آله فرمودند:هر كه قرآن بخواند تا حفظ شود ،خداوند او را به بهشت داخل خواهد كرد و شفاعتش را درباره ده تن از خانواده‌اش كه آتش بر آن‌ها واجب شده، مي‌پذيرد.
ودرجاي ديگر رسول خدا صلي الله عليه و آله مي فرمايد:قرآن را فرا بگيريد كه قرآن در روز قيامت نزد صاحبش، يعني كسي كه آن را ياد گرفته و بدان كار بسته، در چهره جواني نيكو روي رنگ برگشته مي آيد، پس بدو مي گويد: من بودم آن‌كه تو را در شب بيدار نگاه مي داشتم و درروزها تو را تشنگي مي دادم و آب دهانت را خشك مي ساختم و اشكت را روان مي كردم، تا هر كجا باشي من با توأم .
هر بازرگاني در پي تجارت خويش است و من امروز براي تو در پي بازرگاني و سودا گري‌ام، مژده درياب كه براي تو كرامتي از خداي عزوجل خواهد بود، پس تاجي آورند و بر سرش نهند و امان به دست راست او عطا شود و جاوداني در بهشت‌ها به دست چپ او و به دوحله خلعت پوشانده شود، سپس بدو گفته شود: بخوان قرآن را و بالا برو، پس هربار كه آيه‌اي را قرائت كرد درجه‌اي بالا رود و پدر و مادرش اگر مؤمن باشند به دو حله خلعت پوشانده شوند، پس از آن به آنان گويند اين، پاداش شما كه به فرزند خود قرآن آموختيد.
متأسفانه در بسياري از جوامع مسلمان قرآن در زندگي آنان غايب و مهجور است، تا آنجا كه حتي بسياري، تلاوت و قرائت آن را هم به درستي نمي‌دانند، تا چه رسد به مراحل بالاتر آن اعم از ترجمه، تفسير، تدبر و عمل به آن!
در كافي از امام صادق (ع)روايت شده است كه فرمود:سه چيز است كه به درگاه خدا عزوجل شكايت مي كند، مسجد ويراني كه اهلش در آن نماز نمي‌خوانند، دانايي ميان نادان‌ها و مصحفي كه آويخته است و گرد بدان نشسته و آن را نمي‌خوانند.
ويژه نامه اينترنتي«شفاعت يا پارتي‌بازي» با هدف آشنايي بيشتر جوانان با مسأله شفاعت در پايگاه اطلاع رساني راسخون منتشر شده است و علاقه‌مندان به مشاهده و استفاده از اين ويژه‌نامه مي‌توانند به نشاني اينترنتي www.rasekhoon.netمراجعه كنند.