کسی که سعه صدر ندارد مسئولیتی را قبول نکند

حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر با بیان این که متاسفانه برخی در جامعه به دنبال انتقام گیری و مچ گیری هستند،اظهار داشت:این اثرات روانی مخربی در جامعه دارد.مسئولان باید سعه صدر داشته باشند. کسی که سعه صدر نداردبهتر است مسئولیتی را قبول نکند.
به گزارش خبرنگار پايگاه اطلاع رساني حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبري، حجت الاسلام والمسلمين سيد علي قاضي عسكر نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني در جمع كاركنان و كارمندان بعثه و سازمان حج و زيارت به سلسله مباحث آسيب شناسي اخلاقي انسان و راه هاي پيشگيري از آنها به موضوع "حقد و كينه توزي" پرداخت و در اين باره اظهار داشت: انسان در زندگي خويش همواره بايد مراقبت كند كه گرفتار اين رذيله اخلاقي نگردد ،چرا كه آسيب هاي بسياري را متوجه وي خواهد كرد. وي افزود: امير المومنين علي (ع) مي فرمايد "الحقد اَلاَمُ العيوب" پست ترين عيوب انسان، حقد و كينه توزي است". اين مساله از سوي ائمه و معصومين عليهم السلام بسيار مورد توجه قرار گرفته است . آنان به دنبال اغراق و بزرگنمايي نيستند بلكه مي خواهند عمق اين خطر اخلاقي را براي مردم بازگو كنند.
حجت الاسلام و المسلمين قاضي عسكر در ادامه به تعبير ديگري از امام علي (ع) در باره حقد و كينه استناد كرد كه آن حضرت فرموده است : "حِقدو كينه هستي انسان را به باد مي دهد". يعني غفلت انسان در مواجهه با اين مقوله ، سبب نابودي وي خواهد شد. امير المومنين علي (ع) همين تعبير را به نحو ديگري به كار برده اند و مي فرمايند:طَهِرو ا قلوبكم من الحقد: قلبهايتان را از كينه پاك كنيد كه اين درد مهلكي است و سبب نابودي انسان مي شود.
سرپرست حجاج ايراني تصريح كرد : اين احاديث نشانگر اين است كه انسان بايد قلب خود را از آسيب هاي اخلاقي كه متوجه اوست پاك كند تا فتنه دامنگير او نشود. روايات زمينه و راههاي ورود حقد و كينه به قلب انسان را براي ما مشخص كرده اند. در حديثي از امام علي (ع) آمده است: "سبب الفتن من الحقد" بسياري از فتنه ها ريشه در حقد و كينه دارد"و در جايي ديگر مي فرمايد، سلاح الشر الحقد، اسلحه بدي، كينه است".
وي، بيشترين آسيب هاي ناشي از كينه و حقد را متوجه خود فرد كينه توز و حسود دانست و در اين باره به روايتي از امير المومنين علي (ع) استناد كرد كه مي فرمايد:" الحقود معذب النفس، كينه توز هميشه در عذاب است". يعني شخص كينه توز چون نمي تواند آتش كينه خود را خاموش كند همواره در عذاب است. انسانِ داراي حقد و كينه حتي نسبت به برادر و افراد خانواده خود نيز بي تفاوت بوده و رحم نمي كند.
نماينده ولي فقيه در امور حج و زيارت،اظهار كرد: امام صادق (ع) حديثي را از رسول خدا (ص)نقل مي كند كه مي فرمايد"آيا مي خواهيد بدانيد كه كدام يك از مسلمانان شباهتشان نسبت به من از همه كمتر است ؟ گفتند آري يا رسول الله. پيامبرفرمود، افراد دشنام گوي بي پروا كه نسبت به عواقب سخنان خود نمي انديشند و كساني كه حالت لودگي و بخل دارند. ..." در ادامه فرمود "الحقود و الحسود، كساني كه كينه دارند و حسد مي ورزند كمترين شباهت را به من دارند."
وي اين حديث را داراي صراحت و تندي خاصي دانست و افزود: پيامبراسلام (ص) كمتر در مورد افراد با اين صراحت و تندي صحبت كرده اند و خود در اجراي اين نكته مهم اخلاقي پيشقدم بوده اند ايشان هنگامي كه قاتل حضرت حمزه (ع)- عموي پيامبر(ص)- از ايشان طلب بخشش مي كند، او را مي بخشد. ليكن مي فرمايد جلو چشمان ايشان ظاهر نشود.
حجت الاسلام و المسملين قاضي عسكر يكي از راه هاي مقابله با مساله "حقد و كينه" را تقويت ايمان دانست و اظهار داشت: پيامبر(ص) فرمود"كينه در وجود مومن بسيار كم است" كينه ورز نبودن از صفات مومن به شمار مي آيد و نشانه ايمان قوي اوست. بايد با استفاده از ايمان، حقد و كينه را از وجود خود دور كنيم . در روايات اسلامي و سيره پيامبر(ص) از ما خواسته اند كه ديگران را عفو كرده و به دنبال كينه توزي نباشيم.
وي بر لزوم دوري از حقد و كينه از سوي افراد جامعه به خصوص كساني كه در جامعه داراي مسئوليت هستند تاكيد كرد و اظهار داشت: بايد از كينه ورزي نسبت به يكديگر دوري كنيم. متاسفانه گاهي افراد در جامعه به دنبال انتقام گيري و مچ گيري از يكديگر هستند و اين اثرات رواني مخربي در جامعه برجاي مي گذارد. مسئولان بايد حوصله و سعه صدر داشته باشند. كسي كه سعه صدر ندارد بهتر است كه مسئوليت و رياست را قبول نكند. نظامي كه در جامعه ما حاكم است نظام جمهوري اسلامي است، مسئولان و افراد مختلف بايد با احترام و ادب با يكديگر رفتار كنند.
سرپرست حجاج ايراني، تفاوت ميان افراد جامعه را امري طبيعي دانست و اظهار داشت: گاهي ممكن است اين تفاوت ها سبب اختلاف شودليكن بايد با همان شرايط تحمل كرد.
وي به تعبيري از امير المومنين علي (ع)استناد كرد كه مي فرمايد، مردم همه يكسان نيستند و بايد يكديگر را تحمل كنيد. مرتبا يكديگر را مورد سرزنش قرار ندهيد. اين سرزنش كردن و اهانت كردن موجب كينه مي شود . كينه اتش اختلاف را دامن مي زند و در اين هنگام تر و خشك با هم مي سوزد . بياييد از خودمان شروع كنيم. اگر مي خواهيم ديگران از ما كينه نداشته باشند ابتدا خودمان بايد كينه را از قلب هايمان بيرون كنيم.