علیزاده موسوی:
دیپلماسی رسمی با محوریت حج عامل وحدت بخش مسلمانان خواهد بود
رییس پژوهشکده حج و زیارت گفت: دیپلماسی رسمی و ارتباط با کشورهای مسلمان با محدوریت حج که میتواند عامل وحدت بخش مسلمانان باشد میتواند بسیاری از ابهامات و مشکلات بین مذاهب را حل کند.
حجتالاسلام و المسلمين سيدمهدي عليزاده موسوي، رييس پژوهشكده حج و زيارت در گفتوگو با خبرنگار پايگاه اطلاع رساني حج گفت: بايد تعاملي بين كشورهاي اسلامي به ويژه در حوزه حج و زيارت كه بدون ترديد يكي از عوامل وحدت همه مسلمانان ميتواند مطرح شود، صورت بگيريد و ظرفيتهاي كشورهاي مختلف براي يكديگر آشكار شود تا بتوانند از ظرفيتهاي يكديگر استفاده كنند.
وي افزود: جمهوري اسلامي ايران در حوزه حج و زيارت با توجه به سابقه و پيشينه دراز مدتي كه دارد تجربه بسيار ارزشمندي در اين حوزه گردآوري كرده است به همين دليل هنگامي كه در ايام حج به همراه نماينده ولي فقيه حجت الاسلام و المسلمين قاضي عسكر به ديدار بعثههاي مختلف كشورها ميرفتيم و براي آنها از سيستم حج و زيارت ايران و اينكه سازمان حج و بعثه مقام معظم رهبري براي رفاه حال حجاج ايراني چه اقداماتي قبل و در حين برگزاري حج تمتع انجام ميدهد توضيح ميداديم براي آنها بسيار جالب بود و ما درخواستهاي متعدد و مكرري براي انتقال اين تجربه گرانبها در ايران به ديگر كشورهاي اسلامي داشتيم.
عليزاده موسوي بيان كرد: اگر تعاملات و رفت و آمدهاي بين مسؤولان كشورهاي مختلف در حوزه حج گسترش پيدا كند ميتواند زمينه همگرايي و روابط بيشتر حجاج كشورها را فراهم كند و همچنين تفاهمنامهها و مصوباتي كه در اين ديدارها امضاء ميشود به نوعي به ارتقاي بينش فرهنگي، اجتماعي، سياسي و رفاهي مردم منجر شود و از طرف ديگر بسياري از شبهات و ابهاماتي كه ممكن است در ذهن افراد مختلف وجود داشته باشد با اين ارتباطات و جلسات از بين برود.
وي گفت: در همين راستا يكي از برنامههايي كه چند وقت پيش در ايران توسط بعثه مقام معظم رهبري انجام شد دعوت محمد اعظم خان وزير حج و اوقات ايالت اوتار پرادش هند و رپيس دانشگاه محمد علي جوهر بود. اين ايالت به واسطه جمعيتي كه دارد يكي از مهمترين ايالتهاي هند است و تاثير خوبي در تشكيل دولت هند دارد. ايشان همچنين از بنيانگذاران احزاب بزرگ ايالت اوتار پرادش ميباشد.
رييس پژوهشكده حج و زيارت با اشاره به حضور محمد اعظم خان در ايران گفت: هدف از دعوت ايشان آشنا كردن آنها با ظرفيتهاي ايران در زمينه حج و زيارت بود تا به اين نحو بتوانند از تجربيات ايران در اين زمينه استفاده كنند. در همين راستا برنامهاي براي ايشان در نظر گرفته شد كه طبق آن برنامه ايشان افزون بر تهران از شهر مقدس مشهد و بارگاه ملكوتي امام رضا ديدن كردند كه در مشهد و حرم امام رضا (ع) تحث تاثير معنويت حاكم بر باگاره امام هشتم قرار گرفتند.
وي افزود: وزير ايالت اوتار پرادش هند در تهران با جناب حجت الاسلام و المسلمين قاضي عسكر ديدار و در اين ديدار مسائل مختلفي مطرح شد كه نتيجه حاصله از آن عقد تفاهمنامهاي بين بعثه مقام معظم رهبري تحت نظارت معاونت بين الملل بعثه و وزارت حج و اوقاف اين ايالت و دانشگاه محمد علي جوهر بود.
عليزاده موسوي با اشاره به اينكه محمد اعظم خان دو روز در قم حضور داشتند گفت: پژوهشكده حج و زيارت ديدارها و بازديدهاي محمد اعظم خان را به نحوي برنامه ريزي كرده بود كه ايشان در بيشتر مراكزي كه انديشه تقريبي در آن حاكم است حضور پيدا كنند و با مسؤولان اين مراكز ارتباط برقرار كنند و با انديشه تقريبي و فعاليتهاي تقريبي شيعه از نزديك آشنا شوند.
وي بيان كرد: محمد اعظم خان وقتي با انديشه باز شيعه در مورد تحقيق در مذاهب مختلف آشنا شدند و اين انديشه بدون تعصب را در كتابخانههاي دانشگاهها و پژوهشگاههاي قم ديدند بسيار شگفت زده شدند و تحت تاثير اين فضاي آزاد گفتماني ديني قرار گرفتند تا حدي كه ايشان به بنده گفتند: «اي كاش من يك سال در قم ميماندم و از نزديك و با تامل و دقت بيشتري با اين مراكز آشنا ميشدم و از آنها استفاده ميكردم.»
رييس پژوهشكده حج و زيارت گفت: با توجه به اينكه ايالت اوتار پرادش هند يكي از مراكز مهم سلفيهاست به نظر ميرسد خوشحالي حضور وزير اين ايالت در ايران و آشنا شدن با مراكز علمي و همچنين تمايل هر چه بيشتر ماندن در ايران و استفاده از اين مراكز و منابع علمي ميتواند نقش بسيار مهمي در نزديكي انديشهها و زدودن برخي اشتباهات و ابهامات داشته باشد. امري كه ميتواند حداقل در حوزه وحدت مسلمانان تاثير گذار و مهم تلقي شود.
وي خاطر نشان كرد: يكي از مهمترين نكاتي كه در سفر ايشان اتفاق افتاد جريان ديدار ايشان با حضرت آيتالله العظمي صافي گلپايگاني بود. شب جمعه كه ايشان با مسوول حوزه رياست توليت حرم حضرت معصومه ديدار داشتند و براي زيارت به حرم حضرت معصومه سلام الله عليه مشرف شدند در حين تشرف، آيتالله العظمي صافي گلپايگاني نيز در حرم حضور داشتند و محمد اعظم خان براي دقايقي در محضر اين مرجع بزرگ و عاليقدر شيعه بود. اين ديدار بسيار كوتاه و مكالمهاي كه بين آيت الله صافي و محمد اعظم خان صورت گرفت و وي را تحت تاثير قرار داد.
عليزاده موسوي در خصوص فعاليتهاي بين المللي پژوهشكده حج و زيارت بيان كرد: چاپ و انتشار كتابهاي مختلف به ديگر زبانها يكي از فعاليتهاي اين پژوهشكده ميباشد. براي نمونه با توجه به اينكه ۵۰۰ ميليون نفر از مسلمانان در شبه جزيره هند و پاكستان به زبان اردو تسلط دارند پژوهشكده ده عنوان كتاب به زبان اردو را در دست چاپ دارد. همچنين با توجه به اينكه بيشتر كشورهاي مسلمان آفريقايي به زبان فرانسه تسلط دارند ۷ عنوان كتاب به زبان فرانسه در حال ترجمه است.
تهيه بستههاي فرهنگي با زبانهاي مختلف براي فرهيختگان كشورهاي مختلف
رپيس پژوهشكده حج و زيارت ادامه داد: يكي از مهمترين فعاليتهاي بين المللي پژوهشكده تهيه بسته علمي فرهنگي است كه در آن مهمترين عقايد و انديشههاي شيعه در حوزههاي مختلف تبيين شده است. اين بسته به زبان عربي، انگليسي، تركي، استانبولي، فرانسوي و اردو آماده خواهد شد. ما در پژوهشكده تلاش ميكنيم اين بسته را تا قبل از ايام حج تمتع آماده كنيم و آن را به فرهيختگان جهان اسلام اهدا كنيم تا بدين وسيله آنها را با انديشههاي ناب شيعي- اسلامي آشنا كنيم.
وي در ادامه افزود: رصد و شناسايي مراكز و پژوهشكدههايي كه در زمينه حج و زيارت در كشورهاي ديگر فعاليت ميكنند نيز يكي از برنامههاي پژوهشكده ميباشد. همچنين شناسايي كتابخانههاي تخصصي حج و زيارت در جهان اسلام و دنيا و استفاده از منابع و كتابهاي آنها به صورت عقد تفاهمنامه و تبادل كتاب مسالهاي است كه پژهشكده به دنبال آن ميباشد.
عليزاده موسوي در خصوص نتايج امضاي تفاهم نامه با دانشگاه محمد علي جوهر گفت: در تفاهمنامهاي كه بعثه مقام معظم رهبري با وزير حج و اوقاف ايالت اوتار پرادش هند قرار است امضا شود بندهايي وجود دارد كه مجري آن پژوهشكده و دانشگاه محمد علي جوهر است اين بندها با هدف ارتباط هر چه بيشتر اين دو مجموعه علمي انجام شده است تا با بتوانيم با توجه به اين بندها پژوهشها و پروژههاي مشتركي را انجام دهيم.
وي در پايان خاطر نشان كرد: اين سفر دستاوردهاي خوبي داشت چرا كه مجموعه برنامهها و بازديدهاي محمد اعظم خان باعث شد كه نگاه او به شيعه، حج و زيارت و فضاي معنوي حاكم بر ايران عوض شود. او در سخنان خود بارها اظهار كرده بود كه اين اولين ديدار من از ايران است اما قطعا آخرين ديدارم نخواهد بود و سعي ميكنم باز ديگر با محدوديت زماني بيشتري به ايران بياييم و و با مراكز بيشتري آشنا شوم.