پرسشی درباره عمره ای که پیامبر(ص) به عنوان قضا انجام دادد

پیامبر در سال هفتم هجری عمره قضا را بجا آوردند؛با توجه به اینکه در آن زمان درون کعبه بت قرار داشت، آیا آنحضرت در همین حال طواف کردند؟

پيامبر در سال هفتم هجري عمره قضا را بجا آوردند؛با توجه به اينكه در آن زمان درون كعبه بت قرار داشت، آيا آنحضرت در همين حال طواف كردند؟
 به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، اگر به اتفاقات و دستاوردهاي اين عمره كه يك سال پس ازصلح حديبيه انجام شد آگاهي پيدا كنيم، به اين نتيجه خواهيم رسيد كه اين سفر نه تنها براي اداي احترام پيامبر(ص) به آداب و رسوم قومش نبود بلكه، فرصتي بسيار مناسب براي نشان دادن عظمت و قدرت اسلام و مسلمين به مشركين بوده و اگر بگوييم اين سفر،يك سفر تبليغي بود و اين افراد درحقيقت سپاه اسلام بودند،سخني به گزاف نگفته ايم. آثارمعنوي اين سفر به زودي روشن گرديد، و سرسخت ترين دشمنان اسلام، مانند«خالدبن وليد»قهرمان جنگ احد، و«عمروعاص» سياستمدارعرب پس از مشاهده اين عظمت، به اسلام متمايل گرديده، وپس از اندك زماني اسلام آوردند.
اما در مورد وجود بتها بايد گفت:
پس ازورود پيامبر(ص) و مسلمانان به مكه، قريشيان گفتند: نمي خواهيم نگاهمان به محمد و اصحابش بيفتد؛ براي همين به بالاي كوههاي مكه رفتند[1] و برطبق شرايط صلحنامه حديبيه،بتها را هم برداشتند.[2] لذا هنگام انجام عمره مشركان بتها را برداشته بودند و پس از اينكه طواف پيامبر(ص)به اتمام رسيد،مشركان بتهاي خود را به جايگاه خود بازگرداندند.
وهمچنين درفروع كافي، ج4ص435، حديث 8، آمده است كه: ازامام صادق(ع)روايت شده است كه: ازشرايط رسول خدا(ص) با كفارقريش اين بود كه بتهاي خود را بردارند.
علاوه براين در آن روز بلال حبشي به دستور پيامبر(ص) بالاي كعبه رفت و اذان گفت؛حال سوال اين است كه آيا بلال در لابلاي بتها اذان گفته است؟ اگرچنين بود،اين مورد بعلت عجيب بودنش حتماً در منابع نقل مي شد! حال آنكه نقلي وجود ندارد.
علاوه بر همه اينها مواظبت از دو هزار نفر از مسلمانان و جلوگيري از بي احترامي آنها به بتها به وسيله دست و زبان در اطراف كعبه و صفا و مروه،كار آساني نبوده است و حداقل مشركان اين ترس و دلهره را داشتند كه بتهايشان مورد بي احترامي و هتك حرمت قرار گيرد، و از آنجا كه با پيامبراكرم(ص)شرط كرده بودند كه كعبه و مسجدالحرام و مسعي را براي وي خالي كنند،اين احتمال بسيار قوي است كه شرط پيامبر(ص) را قبول كرده و بت هايشان را منتقل كرده باشند و اين براي آنها راحت تر از آن بود كه در ترس و دلهره به سرببرند و دائماً مواظب باشند كه مسلمانان به بت هايشان بي احترامي كنند.
پس در زمان حضور سه روزه پيامبر(ص)و دوهزار مسلمان همراه ايشان،مشركان بتها را جمع كرده بودند و تمام مراكز زيارات و محل اعمال عمره از مسجد و كعبه و صفا و مروه،در اختيار مسلمانان بود.و پيامبراكرم(ص)و مسلمانان كعبه خالي از بت را طواف كردند،و عظمت و بزرگي اسلام را به نمايش گذاشتند.
[1]. مغازي واقدي، ج2، ص734. [2]. تفسيرعياشي، ج1ص70 / تفسيرقمي ج2ص64.


| شناسه مطلب: 39679




پيامبر اكرم