یکی از روحانیون کاروان‌های حج:

رفتار زائران ایرانی در بیداری اسلامی موثر بوده است

یکی از روحانیون کاروان‌های حج، عمره و عتبات با اشاره به احترام مردم مسلمان کشورهای مختلف نسبت به ایرانیان و شیعیان، این مسئله را حاکی از تاثیر رعایت اخلاق اسلامی از سوی زائران ایرانی دانسته و تاکید کرد: می‌توان گفت حتی بیداری اسلامی هم تحت تاثیر ارتباط بین مسلمان‌ها و مخصوصا ایرانی‌ها شکل گرفته است.

حجت‌الاسلام والمسلمين سيدمحمود كريمي از روحانيون كاروان‌هاي حج، عمره و عتبات عاليات، در گفتگو با خبرنگار پايگاه اطلاع‌رساني حج، با تاكيد بر لزوم حفظ رابطه روحانيون كاروان و زائران بيت‌الله الحرام، گفت: لازمه نگهداري و محافظت از فضاي حاكم بر سفر حج اين است كه علاقه‌هاي حاجيان را پيدا كنيم و بدانيم كه حاجيان چطور مي‌توانند زمينه ادامه ارتباط بعد از سفر حج را داشته باشند. مي‌توانيم مسابقاتي در زمينه مفاهيم حج برگزار كنيم كه زائران بتوانند يك ماه بعد از سفر دوباره جمع شوند. مي‌توان همايشي براي آن جمع برگزار كرد. ديدارهاي دوستانه از ناحيه زائر و روحاني و مدير كاروان هم مي‌تواند اين ارتباطات را تعميق كند.
نويسنده كتاب «سيره معصومين در حج»، با اشاره به تجربيات خود در حفظ رابطه با حجاج يادآور شد: ما در حدود يك سال اين كار را كرديم. نشست‌هايي هر سه ماه يك بار برگزار مي‌شد و ارتباط با زائران حفظ مي‌شد. اين كار مقداري زمان‌بر است و نيازمند برنامه‌ريزي و سازوكار دقيق است.؛ هم از ناحيه زائر بايد علاقه باشد و هم از ناحيه مديران كاروان. هزينه‌ها را هم خود زائران مي‌توانند تقبل كنند.
به حساسيت‌هاي كشور ميزبان توجه كنيم حجت‌الاسلام والمسلمين كريمي، همچنين لزوم استفاده از فرصت حج براي تبليغ تشيع و شناساندن خود به ديگر ملت‌ها و فرق اسلامي را مورد اشاره قرار داده و افزود: نماد و علامت حضور شيعيان و ايراني‌ها در موسم حج، چند چيز است. يكي اين است كه ما در برخي از فواصل جلساتي با زائران برگزار كنيم. تا قبل از ايام تشريق فرصت خوبي است كه در برنامه‌هاي شب‌هاي مسجدالحرام فرصت‌هايي را به دست بياوريم و زائران را به جلسات انس با قرآن و قرائت ادعيه امام سجاد دعوت كنيم. اينگونه جلسات، خود نشانه كشور ما و مذهب ماست. اما اين كارها وقتي با شلوغي مواجه مي‌شود و مورد استقبال زائران مواجه مي‌شود، از سوي كشور ميزبان مورد بي‌مهري قرار مي‌گيرد. بايد به اين نكات توجه كرد و در عين برگزاري نشست‌ها و برنامه‌هاي اينچنيني، به حساسيت‌هاي موجود هم توجه كرد.
اين روحاني كاروان‌هاي حج، عمره و عتبات در ادامه گفت: يكي از كاركردهاي فرهنگ زيارت، تقويت نقش اجتماع و ارتباط بين مؤمنين است. حج به يك معنا اين كاركرد را دارد و سفر زيارتي عتبات هم همينطور است. كليت اين سفرها به روحانيون كاروان‌ها اجازه مي‌ٔدهد كه بتوانيم در ساحت‌هاي مختلف با مردم مرتبط بشويم. اما براي انجام اقدامات اثرگذار تبليغي، بايد هماهنگي لازم بين مديران و روحانيون كاروان‌ها باشد و روحانيون انگيزه كافي براي انجام اينگونه اقدامات داشته باشند. [factimage()] /DAS/T3551 [imagetitle()] [factimageend()] بسياري از اوقات زائران در عتبات بدون برنامه است حجت‌الاسلام سيدمحمود كريمي با تاكيد بر لزوم استفاده از همه فرصت‌ها در عتبات عاليات گفت: صبح‌ها و شب‌ها در عتبات عاليات، بسياري از فرصت‌ها هست كه زائر هيچ برنامه جمعي ندارد و خودشان مي‌روند زيارت و وقت‌شان آزاد است. از اين فرصت‌ها مي‌توان براي برگزاري جلسات انس استفاده كرد. چون در كشور عراق بازديد از مشاهد و اماكن زيارتي زياد است، متمركز شدن زائران و جمع كردن آنها سخت است. اما مي‌توان از فرصت‌هاي اندكي كه در اختيار روحانيون قرار مي‌گيرد استفاده كرد و به زيارت‌هاي زائران عتبات عاليات جهت داد.
وي در ادامه با اشاره به آمادگي‌هايي كه لازم است پيش از زيارت به دست بيايد اضافه كرد: زائران بايد پيش از اعزام به سفر حج، عمره و عتبات با آداب سفر و آداب زيارت و همچنين چگونگي تشرف به مضاجع اهل بيت آشنا بشوند. زائران بايد آمادگي كافي پيدا كنند و ادعيه منصوصه را قرائت كنند و در طول انجام زيارت حالت خوف و خشيت داشته باشند.
رفتار زائران ايراني در بيداري اسلامي مؤثر بوده است حجت‌الاسلام والمسلمين كريمي همچنين ضمن تاكيد بر لزوم حفظ وحدت بين مسلمين افزود: امروز مردم كشورهاي مختلفي كه در مراسم عبادي حج شركت مي‌كنند، زائران جمهوري اسلامي ايران را مورد احترام خود قرار مي‌دهند. اين اتفاق حاكي از تاثير رفتار اسلامي و رعايت اخلاق اسلامي از سوي زائران ايراني است. مي‌توان گفت حتي بيداري اسلامي هم تحت تاثير ارتباط بين مسلمان‌ها و مخصوصا ايراني‌ها شكل گرفته است.
وي در پايان با تاكيد بر تاثير رفتار ايرانيان و شيعيان بر بيداري اسلامي گفت: چرا عربستان به ارتباط ايراني‌ها با ديگران عكس‌العمل نشان مي‌دهد؟ اين نشان مي‌ٔدهد كه سلوك زائران شيعه و ايران، اثر خودش را بر ديگر ملت‌ها گذاشته است. يكي از آثار و فوائد حج كه بزرگان ما در كتاب‌هاي‌شان بر آن صحه گذاشته‌اند، همين انتقال مفاهيم و فرهنگ‌ها در خلال اجتماع مسلمانان است. اين رفت و آمدها و در كنار هم بودن‌ها تاثير خود را گذاشته و از اين پس هم بايد به اين موارد توجه ويژه كرد.