آیت‌الله مصباح‌یزدی

هنوز به همه نیازهای فقهی پاسخ کامل داده نشده است

عضو خبرگان رهبری تصریح کرد: در تمام رشته‌های علوم انسانی که به نحوی با دین ارتباط دارند، عقب ماندگی‌های زیادی وجود دارد؛ هنوز در فقه و اصول نیز به همه نیازهای فقهی پاسخ قاطع و کامل نداده است.

به گزارش خبرنگار پايگاه اطلاع رساني حج، آيت‌الله مصباح يزدي، در ديدار با اعضاي گروه تاريخ مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره)، با بيان اين كه متأسفانه در تمام رشته‌هاي علوم انساني كه به نحوي با دين ارتباط دارند، عقب ماندگي‌هاي زيادي وجود دارد، اظهار داشت: حتي در فقه و اصول كه كشور ما سرآمد همه كشورهاي اسلامي است و در حوزه علميه تا حد زيادي به آن بها داده شده، هنوز به مرحله‌اي نرسيده‌ايم كه به همه نيازهاي فقهي پاسخ قاطع و كامل داده شده باشد.
رييس موسسه آموزشي وپژوهشي امام خميني (ره) با بيان اين كه سابقا هيچ درس يا رشته رسمي به نام تاريخ در حوزه‌هاي علميه وجود نداشت، اظهار داشت: به بركت انقلاب اسلامي، در حوزه‌ها به تاريخ بيشتر توجه شده، اما هنوز تا نقطه آرماني فاصله زيادي وجود دارد، چراكه تاريخ، داراي بخش‌هاي مختلفي است كه هر يك مي‌تواند رشته‌اي جداگانه يا حتي دانشكده خاص خود را داشته باشد.
ايشان با اشاره به اينكه به طور قطع يكي از وظايف اوليه، تحقيق درباره تاريخ تشيع است، ادامه داد: متأسفانه در دهه‌هاي اخير به خاطر فقري كه در متون تاريخي شيعه وجود داشته، گاه براي فهم تاريخ شيعه، از منابع غربي و تحقيقات مستشرقين استفاده شده كه اين مايه شرمندگي است.
عضو خبرگان رهبري با اشاره به اين كه بعد از انقلاب در حوزه‌هاي علميه به تاريخ بيشتر توجه شده اظهار داشت: با توجه به عنايت خداوند متعال بر حوزه‌ها، اميد مي‌رود كه در آينده نزديك بتوانيم شاهد تحقيقات گسترده و ارزنده در زمينه تاريخ باشيم. همانگونه كه 30 سال پيش، هرگز پيشرفت‌هاي امروز قابل تصور هم نبود.
ايشان با اشاره به لزوم توجه و توسل به امام عصر(عج) و همچنين استمداد از ايشان گفت: رمز موفقيت اين است كه بدانيم در چه دستگاهي و براي چه كسي خدمت مي‌كنيم،در اين صورت توجه آن حضرت هرگز از ما قطع نخواهد شد.
آيت‌الله مصباح با اشاره به كمبودها در زمينه تاريخ اظهار داشت: كمبودها فراتر از چيزي است كه ما تصور مي‌كنيم، وقتي انسان وارد شد و تحقيقاتي را انجام داد، متوجه مي‌شود كه كمبودها زيادتر از تصور او بوده است؛ بايد علما و حوزه مسئوليت اين كار را بر عهده بگيرند و لذا خودمان بايد با احساس مسئوليت، اولا جايگاه و وظيفه خود را بشناسيم و در مرحله بعد با توكل بر خدا و توسل به اولياي الهي، در اين راه تلاش كنيم.
عضو خبرگان رهبري با بيان اينكه بايد ارزش عمرخود را بدانيم، افزود: هرچند كار سخت است، اما بن‌بست ندارد، به شرط اينكه راه را بشناسيم و باور داشته باشيم كه كليد مشكلات به دست خداست.
وي با تقدير و تشكر از زحمات شايسته گروه تاريخ به ويژه در خصوص كتاب مقتل جامع سيدالشهدا(ع) اظهار داشت: هرچند كار انساني همواره با اشكالاتي رو به‌رو بوده است، اما تاكنون بنده هيچ اشكال اساسي از اين كتاب از كسي نشنيده‌ام.
رييس موسسه آموزشي وپژوهشي امام خميني(ره) در ادامه خاطر نشان كرد: وظيفه اوليه ما، تحقيق درباره تشيع است و امروز گروه‌هاي متعددي احساس كرده‌اند كه بايد در زمينه شيعه بيشتر كار كرد، لذا توصيه من اين است كه با توجه به كمبودي كه در سرمايه، امكانات و عمر داريم، به برنامه‌هاي گروه‌هاي ديگر نيز توجه شود تا از موازي‌كاري مصون بمانيم، ولو اينكه بدانيم ما در زمينه‌اي كه گروه ديگر مشغول كار است، بهتر از او كار خواهيم كرد. لذا بهتر است باگروه‌ها و مراكز ديگر مرتبط بوده و در جريان برنامه‌هاي آنها باشيد.
عضو خبرگان رهبري با اشاره به كمبود بودجه، به ويژه در سال‌هاي اخير افزود: به طور طبيعي هزينه‌ها هرسال افزايش مي‌يابد، اما از طرفي بودجه كم شده و از طرف ديگر حتي بودجه مصوب هم به صورت كامل قابل دريافت نيست. اما تجربه نشان داده است كه كارهاي خدايي در گرو اسباب مادي نيست.
وي با اشاره به نمونه‌هاي متعددي، بر لزوم اخلاص و انجام كار براي خدا تأكيد و اضافه كرد: خدمات بزرگي كه به شيعه شده، غالبا از سوي افرادي صورت گرفته است كه كمترين امكانات را در اختيار داشته، اما اخلاص زيادي داشته‌اند.


| شناسه مطلب: 40859




مصباح يزدي