مشروح نشست خبری مشترک سرپرست حجاج ایرانی و رئیس سازمان حج و زیارت
به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی حج، سرپرست حجاج ایرانی و رئیس سازمان حج و زیارت بعد از ظهر روز سهشنبه در یک نشست خبری مشترک، به پرسشهای خبرنگاران رسانههای حاضر در مکهمکرمه پاسخ دادند.
شش عامل موفقيت برگزاري حج ۹۳ از زبان اميرالحاج ايران
حجتالاسلاموالمسلمين سيدعلي قاضيعسكر در ابتداي اين نشست خبري به مرور عوامل موفقيت در برگزاري حج ۹۳ پرداخت و گفت: همه حجاج ميهمانان خداوند هستند و اگر با شرايط موجود مشكلات كاهش پيدا كرده، اين در مرحله اول ناشي از لطف خداست.
سرپرست حجاج ايراني با اشاره به آغاز برنامهريزي حج و عمره از يك سال قبل، آنرا دومين عامل بهبود خدمترساني دانست و ادامه داد: نكته سوم اين است كه برنامهريزان، كارشناسان حوزه مرتبط هستند و همين امر نقش مهمي در ارتقاي رضايت زائران ايفا كرده است، چرا كه آنها به شكل تخصصي تصميم ميگيرند و اين در بهبود شرايط بسيار موثر است.
نماينده وليفقيه در امور حج و زيارت در ذكر نكته چهارم به تفاهم كامل ميان سازمان و بعثه اشاره و اضافه كرد: ما با هم تصميم گرفته و با هم اجرا ميكنيم و خداوند در اين روحيه كار جمعي بركات خود را قرار داده تا كارها بهتر پيش برود.
اميرالحاج ايران سياست كاستن از تعداد عوامل ستادي بعثه و سازمان و حركت بهسمت كيفيسازي خدمات بهعنوان عامل ديگري ياد كرد و افزود: علاوه بر اين از نيروهاي مردمي نظير ياوران حجاج، بازرسان افتخاري و... استفاده شد.
حجتالاسلاموالمسلمين قاضيعسكر نكته ششم را در نحوه مواجهه با مشكلات معرفي كرد و گفت: اگر مشكلات در همينجا قابل حل و فصل است، بلافاصله اقدام ميشود و اگر نيازمند برنامهريزي بلندمدت در ايران باشد، اقدامات لازم براي حل و فصل آنها صورت ميگيرد.
سرپرست حجاج ايراني به گفتوگوها و ديدارهاي مكرر خود با مردم اشاره و تاكيد كرد: حقيقتا تاكنون با مساله لاينحلي كه از زبان مردم مطرح شود، برخورد نكردهايم و برخي مشكلات مطرح شده نيز مربوط به وضعيتي است كه در كشور ميزبان وجود دارد.
مهندس سعيد اوحدي هم در ابتداي سخنان خود بر نقش اساسي برنامهريزي زودهنگام حج ۹۳ در ارتقاي خدمترساني به زائران تاكيد كرد و گفت: ما امروز ميدانيم كه در سال آينده چه ميزان زائر داريم، چه اولويتهايي را بايد اعلام كنيم و چه روزي عمليات اجراي حج ۹۴ آغاز خواهد شد.
۱۷ ربيع الاول؛ ثبت نام در كاروانهاي حج ۹۴
رئيس سازمان حج و زيارت زمان ثبتنام و انتخاب كاروانهاي حج تمتع ۹۴ را هفدهم ربيعالاول اعلام كرد و افزود: حوزه آموزش و اطلاعرساني از جمله حوزههاي موفق در حج امسال بود؛ همايشهاي متعددي برگزار شد تا زائران با يك ديدگاه مناسب وارد سفر حج شوند و از اين دو طريق، بستر مناسبي براي منطقيكردن توقعات زائر و شناخت آنها از محيط بهوجود آيد.
وي در اين زمينه از نقش رسانهها در آمادهسازي زائران تقدير كرد و اضافه كرد: اين اطلاعرسانيها زائر را مطمئنكرد كه تلاش كارگزاران حج، ارائه بالاترين خدمات به اوست، هرچند كه به هرحال خدمات در كشور ديگري ارائه شده و شرايط كشور ميزبان هم در اوج ترافيك در همه عرصهها قرار دارد.
اولين و آخرين پرواز خروجي حج ۹۳/ بارها با پست
رئيس سازمان حج و زيارت گفت: نخستين پرواز بازگشت حجاج به ايران اسلامي ظهر روز پنجشنبه از جده به مقصد تهران انجام خواهد گرفت.
مهندس اوحدي كه در نشست خبري مشترك سرپرست حجاج ايراني و رئيس سازمان حج و زيارت سخن ميگفت، ادامه داد: روز پنجشنبه چهار پرواز وجود دارد و در روزهاي بعد تعداد پروازهاي خروجي مدينهقبليها به شش و هفت پرواز در روز خواهد رسيد.
وي افزود: اولين پرواز مدينهبعد هم روز ۲۳ مهر از مدينه به تهران و آخرين پرواز عمليات حج ۹۳ هم از فرودگاه همين شهر، روز ششم آبانماه خواهد بود.
مهندس اوحدي با اشاره به اينكه برنامه پروازي در پايگاههاي اطلاعرساني بعثه و سازمان حج اعلام خواهد شد، ادامه داد: طرحي وجود داشت كه بار زائر در تهران از طريق پست به در منازل آنها منتقل شود، اما بررسيهاي كارشناسي ما را به اين نتيجه رساند كه امسال ممكن است اينكار داراي آسيبهايي باشد. وي افزود: با هماهنگيهاي صورتگرفته بار زائران در فرودگاه امام خميني تحويل خواهد شد.
رئيس سازمان حج و زيارت همچنين از مستقبلين حجاج درخواست كرد با توجه به محدوديتهاي موجود در فرودگاه امام، در صورت امكان از حضور در اين مكان اجتناب كنند.
تحقق شعار حج
سرپرست حجاج ايراني در پاسخ به سوالي درباره تحقق شعار حج ۹۳ اظهار داشت: پاسخگويي دقيق به اين سوال هنوز مقدور نيست و پس از پايان موسم، ميتوان با ارزيابي كارشناسي پاسخ اين سوال را داد. وي افزود: اما آنچه تا الان محرز شده اين است كه آنچه در برنامه فرهنگي حج ۹۳ پيشبيني شده بود، بهشكل مطلوبي محقق گرديد.
حجتالاسلاموالمسلمين قاضيعسكر به برگزاري منظم و مطلوب دو برنامه دعاي كميل در مدينهمنوره و مراسم برائت از مشركين، دعاي عرفه و دعاي كميل در عرفات اشاره كرد و ضمن بيان فهرستي از ديگر برنامههاي فرهنگي حج ۹۳ گفت: همايشهاي بزرگ اهل سنت در مدينه و مكه، همايشهاي بينالمللي اهل بيت و منزلت زن در مدينه، تقريب مذاهب و قدس در مكهمكرمه، همايش باشكوه ياوران حجاج و... برگزار شد كه هم به لحاظ كمي و كيفي نسبت به سال قبل، ارتقا يافته بودند. وي به بهرهگيري جلسات انس و معرفت از دو سخنران سرشناس (حجج اسلام كاظم راشديزدي و ناصر رفيعي) پرداخت و از استقبال خوب زائران از برنامههاي آنان خبر داد.
نماينده وليفقيه در امور حج زيارت با عنايت به برنامههاي فرهنگي گسترده بعثه و شعار معنويت يادآور شد: توجه زائران به معنويت در سفر حج بسيار مهم بود كه نشانه آن حضور پررنگ زائران در نمازهاي جماعت، اهتمام آنها به نماز شب و خواندن قرآن و... از جمله دلايل تحقق اين بخش از شعار بود. وي افزود: اميدواريم اين فضا در ادامه سفر نيز وجود داشته باشد.
وضعيت عمره سال جاري
رئيس سازمان حج و زيارت در پاسخ به سوالي درباره رايزنيهاي صورتگرفته با مقامات سعودي درباره عمره سال آينده، اظهار داشت: با توجه به برخوردهايي كه در پايان عمره مواجه شده بوديم، اين موضوع در ديدار با وزير و معاون وزارتخانه حج عربستان مطرح گرديد و آنها نيز بهصورت جدي قول دادند كه اينموارد حتما برطرف خواهد شد.
مهندس اوحدي تاكيد كرد: شرط ما براي هرگونه افزايش تعداد عمرهگزاران در موسم عمره ۹۳-۹۴ فراهمشدن بسترلازم براي ارائه خدمات و استيفاي حقوق زائر است؛ اگر اين بستر در سطح مورد نظر تامين شود، تعداد عمرهگزاران ايراني را ميتوان به يك ميليون نفر افزايش داد، اما در غير اينصورت ما حتما در برنامهريزيهاي خود تجديدنظر خواهيم كرد.
تفاهم بينالمللي
نماينده وليفقيه در امور حج و زيارت در پاسخ به سوالي درباره تحقق اهداف ناشي از برگزاري همايشهاي بينالمللي بعثه تاكيد كرد: هدف اصلي از برگزاري اين همايشها، ايجاد يك تفاهم در موضوع خاصي است كه به اهداف مورد نظر نيز دستيابي مطلوبي يافتيم.
سرپرست حجاج ايراني به همايشهاي اهل سنت اشاره و اضافه كرد: در اين همايشها سخنرانان معمولا هم در كليت موضوع صحبت ميكنند و راهبرد هم نشان ميدهند. البته با توجه به تعداد شركتكنندگان و سطح علمي سخنرانان، اين همايشها نسبت به گذشته شاهد رشد قابل توجهي بودند.
هيچ تصميمي براي ثبتنام تمتع وجود ندارد
رئيس سازمان حج و زيارت درباره سهميه ايران در حج تمتع توضيح داد: هر كشور اسلامي طبق مصوبه سازمان كنفرانس اسلامي، يكهزارم جمعيتشان ميتوانند حجگزار داشته باشند و اين عدد از سال گذشته با توجه به طرح توسعه، ۲۰ درصد هم كاهش يافته و به ۶۴ هزار نفر رسيده است.
وي افزود: با توجه به اينكه طرح توسعه براي سه سال اين محدوديت را تحميل كرده، اميدواريم با مذاكرات صورتگرفته در سال ۹۵ موفق شويم با جبران اين كاهش ۶۰ درصدي (سه ساله گذشته) حج را برگزار كنيم.
مهندس اوحدي به بازديد خود از پروژه توسعه مسجدالحرام اشاره و اضافه كرد: الان يك و نيم ميليون ايراني در نوبت حج تمتع قرار دارند و هيچ برنامه جديدي براي ثبتنام وجود ندارد و بايد بعد از سال ۹۵ در اينباره تصميم گيري كرد.
پيش بيني ۶۰ درصدي كاهش خريد سوغات
حجتالاسلاموالمسلمين قاضيعسكر درپاسخ به سوالي درباره حجم خريد سوغاتي توسط زائران گفت: در روايات خريد سوغات توصيه شده، اما سوال اين است كه سوغات سفر حج چيست؟ آيا كالايي كه ساخت كشوري است كه به خدا هم اعتقاد ندارد، سوغات حج است؟
سرپرست حجاج ايراني با تاكيد بر ضروت كار فرهنگي بيشتر در زمينه خريد كالاي ايراني اظهار داشت: بحث ديگر اين است كه لااقل سوغاتيهايي خريداري شود كه رنگ و بوي اين فضا را داشته باشد، مواردي مانند خرماي مدينه يا آب زمزم.
رئيس سازمان حج و زيارت هم در همين زمينه اظهار داشت: پيشبيني ما اين است كه با توجه به نوع ساكهاي توزيعشده ميان زائران در حج ۹۳، حدود ۶۰ درصد به لحاظ حجمي بار زائران كاهش خواهد يافت.
وي افزود: ساك اضافه از حجاج پذيرفته نخواهد شد و الان هم مشاهدات نشانگر كاهش شديد خريد است.
ميزان همكاري عربستان
سرپرست حجاج ايراني ميزان همكاري كشور عربستان را نسبت به گذشته، بهتر ارزيابي كرد و گفت: در مدينه ديداري با امير مدينه صورت گرفت؛ در آن ديدار اطلاعات كافي ارائه شد و در قبال مشكلات هم پيشنهادهايي ارائه گرديد.
حجتالاسلاموالمسلمين قاضيعسكر به ديدارهاي صورت گرفته ميان وزراي خارجه دو كشور و رايزنيهاي سفير ايران در عربستان و رئيس سازمان حج و زيارت با وزير حج سعودي اشاره و اضافه كرد: اميدواريم كه فصل تازهاي در روابط دو كشور بهوجود آيد و ما هم از توسعه روابط استقبال ميكنيم.
برنامه آموزش زبان عربي
موضوع آموزش زبان عربي موضوع ديگري بود كه در اين نشست مطرح شد؛ نماينده وليفقيه در امور حج و زيارت با تاكيد بر اينكه بهدليل بيسوادي و كمسوادي تعدادي از زائران بهطور جدي اين مساله اجرايي نشده، به برنامههاي متنوع بعثه در اين زمينه از گذشته تا كنون اشاره كرد و گفت: مردم سالها در نوبتند و اگر به افرادي كه استعداد و توانايي دارند، آموزشهاي لازم داده شود، حتما توفيق بسيار زيادي حاصل خواهد شد.
وي به نرمافزارهاي خوب توليدشده در بعثه در همين موضوع پرداخت و ابراز اميدواري كرد كه در سالهاي آينده شاهد رشدي مناسب در اين زمينه هم باشيم.
خدمات پزشكي
مهندس اوحدي درباره وضعيت خدمات پزشكي حج و زيارت به ايجاد ۱۳۰ مطب در محل استقرار زائران ايراني، فعاليت دو بيمارستان در مكه و مدينه و اجراي طرح تطبيق پزشكي اشاره و اضافه كرد: همه اينها موجب شده كه ويزيتهاي تخصصي در مكه و مدينه تا امروز انجامشده ۴۰ درصد نسبت به سال گذشته، كاهش داشته است.
رئيس سازمان حج و زيارت تعداد فوتشدگان حج تمتع را هفت نفر اعلام كرد و گفت: مقايسه اين آمار با ۴ سال گذشته نشان ميدهد كه رقم فوتيها هم الحمدالله كاهش قابل توجهي داشته است.
وي افزود: فوتشدگان شامل سه مرد و چهار زن هستند و همگي آنها به علت ايست قلبي درگذشتهاند و اين حاوي نكته مهمي است و آنهم اينكه به توصيههاي مركز پزشكي حج درباره وضعيت سلامتيشان قبل از تشرف به تمتع، توجه جدي داشته باشند.
ارزيابي خدمات ايام تشريق
رئيس سازمان حج و زيارت خدمترساني به حجاج در ايام تشريق را موفق ارزيابي و اضافه كرد: انتقال ۶۴ هزار زائر به عرفات در يك بازده زماني محدود، زودتر از موعد مقرر به پايان رسيد.
وي افزود: در مسير عرفات به مشعر هم وضعيت پيچيدهتر بود كه ۲۷۰ اتوبوس اينكار را بهخوبي انجام دادند. مهندس اوحدي به جمعبنديهاي صورتگرفته درباره عملكرد دوره تشريق پرداخت و آنرا مثبت خواند.
رايزني با بعثههاي كشورهاي ديگر
سرپرست حجاج ايراني به طرح موضوع تكفيريها و خطرات ناشي از آنها در ديدارهاي صورتگرفته با مقامات بعثههاي كشورهاي ديگر، اظهار داشت: ارزيابي ما اين بود كه يك نگراني عميقي نسبت به اين حركتها در حال شكلگيري است.
وي به طرح دو ايده از سوي برخي كشورها در اين ديدارها پرداخت و گفت: يكي اينكه بتوان به جوانان توضيح داد كه اعمال وحشيانه تكفيريها هيچ ربطي به اسلام ندارد. ايده دوم هم بازنگري در آموزشهايي است كه به نوجوانان و جوانان در مدارس و دانشگاههاي اين كشورها ارائه ميشود.
حجتالاسلاموالمسلين قاضيعسكر به محكوميت جنايتهاي صورتگرفته از سوي مفتي كشور عربستان هم اشاره كرد و افزود: اميدواريم با توجه به تجربه تلخ گذشته، وحدت مورد نظر ميان امت اسلامي برقرار شود.
آسيبشناسي عمليات حج
مهندس اوحدي در ادامه اين نشست خبري از تشكيل هفت كارگروه كارشناسي-تخصصي در موسم حج خبر داد كه وظيفهشان آسيبشناسي ميداني عمليات حج ۹۳ و برنامهريزي حج ۹۴ است. وي افزود: اين كارگروهها شامل مسكن، تغذيه، تداركات، پزشكي، حمل و نقل، اطلاعرساني و حقوق زائر هستند.
رئيس سازمان حج و زيارت همچنين به ارزشيابيهاي صورت گرفته درباره برنامههاي اجراشده اشاره كرد و افزود: براساس برآوردهاي ما حدود ۹۲ درصد اهداف در حوزههاي اجرايي و فرهنگي محقق شده است.
وي اضافه كرد: مثلا براي حمل و نقل زائران تا امروز هزار و ۶۸۵ دستگاه اتوبوس مسافتي حدود ۵۵۰ هزار كيلومتر را ميان جده-جحفه-مكه و مدينه-جحفه طي كردهاند؛ با وجود اين عدد بزرگ تا امروز يكمورد سانحه در اين زمينه هم نداشتهايم. مهندس اوحدي يادآور شد: اتوبوسها ۵۱ هزار تردد در مكه بين هتلها و مسجدالحرام انجام دادهاند و خدا را بايد شاكر باشيم كه آسيب جدياي در اين زميه نداشتهايم.
رئيس سازمان حج و زيارت به جمله رهبر معظم انقلاب مبني بر اينكه ظرفيت حج تمامشدني نيست اشاره كرد و گفت: ما بايد توان بسيار بيشتري صرف كنيم تا در حوزه اجرايي كارهاي مهمتر و اثرگذارتري انجام دهيم و سال آينده، خدمترساني را افزايش دهيم.
تاسيس ترمينال حجاج
مهندس اوحدي در پاسخ به سوالي در زمينه وضعيت فرودگاه امام و تاسيس يك ترمينال حجاج گفت: ما آمادگي داريم كه از طريق شركت توسعه زيرساختهاي مهر و ماه كه بناست در زمينه حج و زيارت فعاليت كند، بتوانيم بحث ترمينال حجاج را در دستور كار قرار دهيم. وي در همينجا از شركتهاي هواپيمايي خواست تا در پروازهاي برگشت بهگونهاي برنامهريزي كنند كه زائران با كمترين تاخير به ميهن اسلامي بازگردند.