«رمضان» به چه معناست اثر روزه بر جسم و روح چیست

وقتى شکم انسان از غذاها خالى شد، پرهیزکارى، امانت‌دارى، صداقت و خلاصه انسانیت او تقویت شده و نور ایمان در قلب او تجلى مى‌کند.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، «رمضان» در لغت از «الرَّمْض» گرفته شده به معناي شدت حرارت خورشيد و به معناي سوزانيدن است.
در اين ماه گناهان انسان بخشيده مي‌شود، لذا به اين ماه، رمضان گفته‌اند. پيامبر اكرم(ص) مي فرمايد: «اِنَّما سُمِّيَ رَمضان لانّه يُرمَضُ الذُنوبَ»؛ ماه رمضان به اين نام خوانده شده است، زيرا گناهان را مي‌سوزاند.
رمضان تنها ماه قمري است كه نامش در قرآن آمده است اين ماه در روايات اسلامي ماه خدا و ميهماني امت پيامبر اكرم(ص) خوانده شده و خداوند متعال از بندگان خود در اين ماه در نهايت كرامت و مهرباني پذيرايي مي‌كند؛ پيامبر اكرم(ص) مي‌فرمايد: «ماه رجب ماه خدا و ماه شعبان ماه من و ماه رمضان، ماه امت من است». هر كس همه اين ماه را روزه بگيرد بر خدا واجب است كه همه گناهانش را ببخشد، بقيه عمرش را تضمين كند و او را از تشنگي و عطش دردناك روز قيامت امان دهد.
* اثر روزه در جسم و روح الف. آثار جسمى روزه: دربان مخصوص منصور دوانيقى گويد: روزى حضرت صادق‏ عليه‌السلام در مجلس خليفه حاضر بود يك طبيب هندى نيز كتابى طبى در دست داشت و مشغول مطالعه بود كه در اين بين به حضرت گفت: از اين كتاب براى شما بخوانم حضرت فرمود: نه، زيرا آنچه از قواعد طبى در نزد من است بهتر است از چيزى كه تو دارى، سپس فرمود، من دستور پيامبر اسلام را به كار مى‏‌بندم كه فرمود: «المِعدَة بيت كلِّ داءٍ، وَ الحَمِئَة رَاس كلِّ دَواءٍ»؛ معده مركز بيماري‌هاست و امساك بالاترين دواها است.
در اسلام دو روش خاص وجود دارد كه به اصطلاح پزشكى يكى را پيشگيرى و ديگرى را درمان مى‏‌توان نام نهاد كه در بخش اول (پيشگيرى) يك برنامه شبانه‌روزى ارائه شده كه انسان تا گرسنه نشده مشغول غذا خوردن نشود و قبل از سير شدن كامل نيز از غذا خوردن دست بكشد. با روزه يك ماهه رمضان، مواد اضافى و چربي‌هاى ذخيره شده‏ بدن به مصرف سوخت و ساز آن مى‏رسد و در طى همين مدت خانه تكانى كاملى از بدن انسان به عمل مى‏‌آيد و معده و روده دوران استراحت لازم را پشت سر مى‏‌گذارد و موجب مى‏‌شود تا نظافت كامل در تمام بدن و دستگاه ها و سلول‌هاى بدن تحقق يابد. زيرا غذاهاى مختلفى كه انسان خورده همه آنها جذب بدن نمى‌شود، بلكه قسمتى از آنها به صورت رسوبات مضر در قسمت‌هاى مختلف باقى خواهد ماند و بدن همانند ماشين يا دستگاه صنعتى است كه انواع روغن و گريس به آن چسبيده و آن را آلوده كرده، همين مواد اضافى است كه گاهى توليد عفونت‌هاى گوناگون كرده و سبب بيماري‌ها مي‌شود، و روزه موجب شست‌وشوى اين رسوبات مى‏‌شود و روزه‌دار به وسيله‏ روزه مواد اضافى را نابود و ريشه بيماري‌ها را قطع كرده تمام بدن را واكسيناسيون مى‌كند.
ب. فايده‌هاى روحى و معنوى روزه: ماه رمضان زمان مخصوصى است كه بهترين فصل براى تربيت و تقويت ايمان و اراده است. حضرت زهرا عليهاالسلام در ضمن خطبه‌‏اى كه در مسجد پيامبرصلى الله عليه وآله به عنوان استيضاح خطبه ايراد نمود، فرمود: «والصيام تثبيتا للاخلاص» و روزه را خداوند قرار داد براى ثبات و تحقيق در اخلاص.
شخص روزه‌دار، در درجه اول با مقاومت در برابر نيرومندترين خواسته‌هاى طبيعى و غريزى خود از خوردن و آشاميدن و غيره، اراده خود را محكم و تقويت مى‏‌نمايد و مهمترين عادت‌هاى خويش را ترك و بر شهوات نفس خود حكومت مى‌‌كند. روزه روح و باطن انسان را از خواهش‌هاى ناشايسته پاك مى‌كند و صيقل مى‌دهد و صفاى باطن مى‌آورد. زيرا وقتى شكم انسان از غذاها خالى شد. پرهيزكارى، امانت دارى صداقت و خلاصه انسانيت او تقويت شده و نور ايمان در قلب او تجلى مى‌كند. حضرت عيسى بن مريم عليه‌السلام فرمود: «يا معشر الحواريين جوعوا بطونكم لعل قلوبكم ترى ربكم»؛ اى حواريين خالى نگه داريد شكم‌هاى خود را شايد پروردگار خود از راه دل ببيند.
منبع: فارس




مطالب مرتبط

نظرات کاربران