آیت‌الله مکارم‌شیرازی:

ملت ایران مراقب باشند سرنوشت کشورشان را با هیچ‌چیز مبادله نکنند

آیت‌الله مکارم شیرازی در یادداشتی گفت: مردم با حضور پرشور در پای صندوق‌های رای بار دیگر دشمنان را ناکام سازند و امید آنها را به یاس تبدیل کنند.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج،در اين يادداشت كه پايگاه اطلاع‌رساني دفتر اين مرجع تقليد با عنوان "شاخصه‌ها و معيارهاي راهبردي انتخابات" منتشر كرده، آمده ‌است:
«اصل مقولۀ انتخابات به عنوان مقدمه حفظ انقلاب آنچنان از اهميت فوق العاده­‌اي برخوردار است كه ضرورت انتخاب بهترين‌ها از سوي مردم تنها با بصيرت كامل امكان پذير مي­ باشد، لذا فضاي انتخابات كشور براي انتخاب نماينده بايد سالم و آرام باشد.
هم چنين بايد گفت دو مسئله در انتخابات بسيار مهم و كليدي است، يكي حضور پرشور و حداكثري مردم در پاي صندوق هاي راي كه دشمن نگويد، مردم نسبت به نظام و اسلام بي علاقه شده­ اند و ديگر اين كه مردم كسي را انتخاب كنند كه براي دين و دنيايشان فعاليت كند.
از اين رو حضور در انتخابات يك تكليف شرعي است، همانطور كه حفظ ناموس، دين، كشور و نطام مقدس جمهوري اسلامي واجب است، بنابراين حضور در انتخابات مباني فقهي و شرعي دارد، بايد بدانند كه مقدمه واجب واجب است. لذا فردي كه مي­ خواهد انتخاب گردد بايد واجد شرايط خاصي باشد.
نگاهي اجمالي به مفهوم انتخابات
بايد اذعان نمود ماهيت انتخابات يك نوع ايجاد مسئوليت و وظيفه، و پست و مقام براي انتخاب شونده، و يا به تعبير ديگر نوعي توكيل در انجام كاري است، هر چند اين انتخاب وظائفي هم براي انتخاب كننده به دنبال دارد (مانند همه وكالت‌ها).
و به تعبير ديگر؛ انتخابات اعطاي مقام است، و شبيه توكيل است و در بسياري از موارد انتخاب كنندگان حق فسخ دارند كه دسته جمعي شخص انتخاب شونده را از مقامش عزل كنند. ضرورت برگزاري انتخابات در نظام اسلامي
بايد تأكيد نمود در حكومت الهي كه حكومت انبياء و امامان معصوم نيز جايگاه ويژه خود را دارد. آنان از طرف خداوند منصوب به اين حكومتند و تمام خير بندگان خدا را طالبند، هر چند آنها هم براي پيشرفت كار خود و جلب حمايت توده ‏هاي مردم در بسياري از مواقع از بيعتشان بهره مي‏ گرفتند و با آن رسميت بيشتري به حكومت خود مي‏‌بخشيدند. اين معنا در حكومت پيغمبر اكرم صلي الله عليه و آله و اميرمؤمنان عليه السلام به خوبي ديده مي ‏شود. البته امروزه نمايندگاني كه از طريق انتخابات‏ براي مسئوليت‏ ها انتخاب مي شوند عهده‏ دار عقد پيمان خواهند شد و حضور آنها به منزله حضور جميع افرادي است كه در طرف پيمان هستند؛ ولي در گذشته كه چنين انتخاباتي نبود رؤساي قبايل و سرشناس‏ ها و افراد برجسته و معتبر آنها كه به صورت يك نوع انتخاب طبيعي در ميان آن گروه ظاهر شده بودند عهده‏ دار عقد پيمان مي‏ شدند، به همين دليل امام علي عليه السلام در آغاز يكي از پيمان ‏نامه ها مي‏ فرمايد: «اين پيمان مورد قبول تمام اهل يمن و ربيعه است حاضران آنها و عاقل و جاهل را فرا مي‏ گيرد» و به اين ترتيب يك نوع پيمان الهي و مردمي محسوب مي‏‌شود و در واقع نوعي مردم سالاري ديني است.
با اين تفاسير مي­ توان مدعي گرديد حكومت دموكراسي كه ملت حاكم واقعي جامعه است، مسائل قانوني و اجرايي و قضايي نمايندگان از طريق انتخابات صورت مي ­گيرد كه گاه انتخابات‏ بي‏ واسطه است و گاه با واسطه. لذا مي ­توان اينگونه اذعان كرد كه شركت در انتخابات وظيفه­ اي شرعي، اجتماعي، اخلاقي و سياسي است و بايد با قدرت و قوت در آن حضور پيدا كنيم تا كشور حفظ شود.
تفاوت انتخابات(دموكراسي) غربي و انتخابات اسلامي
در تبيين اين مسأله مهم بايد گفت در دموكراسي غربي كه حكومت انتخاباتي است، خط قرمزي وجود ندارد و نامزدهاي انتخاباتي با زد و بند، پول هاي هنگفت و تبليغات گسترده­ اي كه انجام مي­ دهند كه آفات آن را بايد در ميان گروه هايي همچون سياه پوستان آمريكايي جستجو نمود كه بايد در كنار خيابان ها بخوابند كه در نهايت صاحبان زرو زور بر مسند قدرت تكيه مي­ زنند؛ اما در دموكراسي اسلامي، خط قرمز وجود دارد و از بسياري از كارها بايد پرهيز كرد. لياقت براي حضور در مجلس، انتخاب افراد شايسته، عدم زد و بند با ثروتمندان محلي، عدم دروغ و وعده هاي نادرست، عدم تخريب ديگران، عدم اسراف و تبذير، عدم ايجاد يأس در مردم، عدم غلو و ... از جمله خط قرمزهاي دموكراسي و انتخابات اسلامي است كه بايد به آن توجه داشت.
شاخصه هاي انتخابات اسلامي
با اين اوصاف بايد تصريح نمود انتخابات بايد به گونه­ اي باشد كه در شأن جمهوري اسلامي باشد. بلكه مردم بايد بر اساس معيارهاي برخواسته از نظام ارزشي اسلام همچون تقوا، ايمان، علم، دانش، سابقه مبارزاتي، حضور در ميدان‏ هاي جهاد و شهادت و مانند آن، فرد مورد نظر خود را انتخاب كنند.
بي ترديد نبايد كارهايي كه در انتخابات جوامع غربي با هدف كسب منافع شخصي و جناحي انجام مي­ گيرد، در نظام اسلامي رخ دهد، زيرا اين گونه كارها خلاف شرع است و با اخلاص و اخلاق سياسي منافات دارد. مردم نيز بايد بدانند افرادي كه هزينه هاي هنگفتي براي انتخابات صرف مي­ كنند و تنها منافع شخصي را در نظر دارند، اخلاصي در كارشان نيست و به آن ها بايد سوء ظن داشته باشند.
هم چنين نبايد در عرصه انتخابات، فرهنگ غربي و وعده هاي توخالي و عوام فريبي حاكم باشد؛ بلكه بايد اصول اسلامي در تبليغات و برنامه ها و هزينه ها رعايت شود و افراد مراعات اين مسائل را بكنند.
بايد مراقب بود تبليغات از شكل اسلامي به شكل غربي منحرف نگردد، به عنوان نمونه ‌آسيب تدليس و مسائل را بر خلاف واقع نشان دادن، اسراف و تبذير به نحوي كه اگر افرادي خودشان و ستادهاي انتخاباتي شان پول هاي زيادي خرج كنند، اين پرسش را براي مردم ايجاد مي­ كند كه به راستي اين پول ها را از كجا آورده­ اند، و نيز غلو و افراط گويي همه و همه از جمله آسيب هاي انتخاباتي جوامع غربي است كه بايد از آنها اجتناب نمود.
هم چنين بايد اذعان كرد در جامعه ­اي كه نقاط مثبت و منفي در آن مشاهده مي­ شود بايد واقعيات را مطرح كرد، اما سياه نمايي و بسط و گسترش يأس و نا اميدي غير قابل پذيرش است.
قانون مداري مهمترين مولّفه در انتخابات اسلامي
بديهي است قانون شكني از جمله چالش هاي انتخابات است، در حكومت اسلامي قوانين احترام شرعي دارد؛ چراكه از فيلتر شوراي نگهبان مي­‌گذرد و ماهيت و رنگ اسلامي دارد، يقيناً وقتي قانوني تصويب شد احترام حكم شرعي را دارد و نبايد با آن مخالفت كرد، قانون هايي كه مسير صحيح را طي كرده و جنبه مشروعيت پيدا كرده بايد رعايت شود و شكستن آن درست نيست و نبايد در برابر آن نق زد و بهانه گيري كرد.
من بيم دارم كه برخي از كانديداهايي كه جامع الشرايط نيستند و عدم احراز صلاحيت شامل آنها گرديد شروع كنند به سم پاشي عليه نهادهاي قانوني؛‌ كه اين رويكرد درست نيست كه اگر مساله­‌اي برخلاف ميل ما بود قبول نكنيم و مسائلي كه مطابق ميل ما است را قبول كنيم؛ اين قانون گرايي نمي­‌شود و با چنين وضعيتي سنگ روي سنگ بند نمي­ شود.
ضرورت مشاركت حدأكثري در انتخابات
لازم به ذكر است مشاركت مردمي، بعنوان بازوي حكومت لازم است. لذا شركت مردم در انتخابات‏ مختلف، ضروري و سرنوشت ساز است، زيرا انتخابات سالم و پرشور از خواسته هاي نظام و انقلاب اسلامي است و هرچه حضور مردم در انتخابات افزايش يابد در عرصه بين المللي، ايران اسلامي سرافراز و قوي عمل خواهد كرد. از اين رو به مردم توصيه مي­ كنيم كه در انتخابات حضور باشكوه و پرشوري داشته باشند.
از سوي ديگر اشخاص بايد با قدرت بخشيدن به كشور، دشمنان را نااميد كنند؛ همانطوري كه در راهپيمايي 22 بهمن امسال پشت دشمن را لرزانديم؛ بايد مجدد اين كار را در انتخابات انجام دهيم. گرچه علي رغم اينكه مشكلاتي از جمله تورم كه مشكلاتي براي مردم ايجاد كرده وجود دارد و بايد حل شود، ليكن مردم آن جايي كه بايد حضور داشته باشند حضور دارند و كارها و عرصه هاي سرنوشت ساز را رها نمي­ كنند و اگر امسال نيز استقبال و آرامش خوب باشد با حضور پر شور مردم، روز انتخابات روز عزاي دشمنان نظام اسلامي خواهد بود.
لذا بايد گفت حضور پرشور مردم در انتخابات موضوعيت دارد و همه بايد در صحنه حاضر شوند، براي تحقق اين مهم نبايد تنگ نظري نشان داد و همان گونه كه رهبر بزرگوار انقلاب تاكيد كردند بايد افرادي كه معتقد به انقلاب و نظام هستند ولو اينكه سليقه آنان موافق ما نيست را دعوت به حضور كرد. زيرا بدون استثنا مملكت براي همه است و سليقه هاي مختلف اعلام كانديداتوري كرده­‌اند؛ عدم شركت در انتخابات بي اعتنايي به كشور و مردم است. مطمئناً اگر مردم حضور پرشور داشته باشند نقشه هاي دشمنان نقش بر آب مي­ شود لذا عقل و شرع مي­ گويد؛ براي صيانت از نظام حضور مردم بسيار موثر است از اين رو ملت مسلمان ايران شركت در انتخابات را يك عبادت بدانند و دعا مي­ كنم كه آينده خوبي در پيش روي ملت ايران باشد.
ضرورت انتخاب كانديداي اصلح
شكي نيست كه ‌مردم بايد افراد را بشناسند تا سبك و سنگين كرده و اصلح را انتخاب كنند و اين فرع بر اين است كه اشخاص براي جامعه شناخته شوند و تبليغات درست داشته باشند.
بسيار مي ‏شود كه انسان در زندگي شخصي و رهبران، در زندگي اجتماعي بر سر دو راهي قرار مي ‏گيرند در اين گونه موارد بايد شجاعت انتخاب اصلح‏ را داشته باشند، لذا بايد فردي اصلح و مومن به مجلس راه پيدا كند و نماينده­‌اي بايد براي تصدي وكالت مردم قدم به مجلس بگذارد كه مورد اعتماد و امين و حافظ ناموس و كيان و آرمان هاي انقلاب باشد.
به تعبير ديگر مي­‌توان اينگونه تعبير نمود، از نظر فقه اسلامي هرگز نبايد با وجود «اصلح‏» به سراغ «صالح» رفت و يا با وجود «صالح» نبايد به سراغ «غير صالح» رفت، در حقيقت اصل «انتخاب اصلح‏» يكي از اصولي‏‌ترين شرايط براي انتخاب مديران است، گاهي صالح و اصلح‏ فاصله زيادي دارند، كه اگر اصلح‏ را رها كنند و سراغ صالح بروند عرف مي ‏گويد خيانت است.
بنابراين اگر صالحي باشد و اصلحي، بايد سراغ اصلح‏ رفت سفارش اينجانب به جناح ها و كانديداهاي مجلس اين است كه انتخابات را با خودخواهي آسيب پذير نكنيد بلكه كانديداهاي مجلس به نفع افراد اصلح كنار بروند.
هم چنين مردم نيز بايد آگاهانه وارد اين عرصه سرنوشت ساز شوند تا كانديداهاي اصلح انتخاب شوند زيرا اگر بي حساب و كتاب وارد انتخاب شده و گرفتار حب و بغض ها و جناح گرايي گردند قطعاً در تخلفات آن فرد منتخب، شريك اعمال او در آن چهار سال خواهند شد، لذا در يك كلام مي­ گوييم فرد اصلح را انتخاب كنيد. تقوا ورزي و تمكين رأي شوراي نگهبان مهمترين شاخصۀ فرد اصلح
بديهي است نخستين شرط در فرد اصلح اين است كه بايد تقوا و ديانت در سطح بالا داشته باشد تا بتواند منافع مردم و كشور را حفظ كند و خداي ناكرده در اختيار جناح يا گروه خاصي قرار ندهد، به مردم و نظام خيانت نكند، ‌قوم و خويش پرستي نكند.
لذا كانديداهاي محترم تقوا را رعايت و از تخريب يكديگر اجتناب كنند، به ويژه بعد از اينكه شوراي محترم نگهبان تصميم گرفت نبايد اقدامي بر خلاف رأي و نظر اين شورا انجام دهند. زيرا مردم به كساني كه اهل تخريب و بي تقوايي هستند راي نمي­ دهند و آنها را نمي­ بخشند.
پرهيز از وعده گرايي
قول ها و وعده هاي بي حساب و كتاب دادن درست نيست، دروغ نبايد گفت، مردم وقتي مي­‌بينند كسي بي حساب و كتاب وعده تو خالي مي دهد مي فهمند اين فرد بي تقواست و به او راي نمي­ دهند.
اجتناب از تنش‌زايي
نامزدهاي انتخابات و حاميان آن ها در ستادهاي تبليغاتي‌شان بايد مراقبت كنند تا فضاي انتخابات خالي از تنش باشد؛ زيرا اگر تقواي اسلام را رعايت كنيم، هيچ مشكلي به وجود نخواهد آمد. انتخابات بايد خالي از تنش و درگيري باشد و جوانان ما نبايد در فضاي به وجود آمده در برابر هم قرار گيرند.
اخيرا در فضاي مجازي تخريب هايي آغاز شده كه بر مبناي انتخابات آمريكايي است و بايد از آن دوري كرد، نبايد كاري كنيم كه انتخابات، سرچشمه اختلافات و عداوت ها در آينده شود و با اتمام انتخابات، كينه ها در سينه ها باقي بماند. ساده زيستي و اجتناب از اسراف
بي شك كساني كه بخواهند براي جلب آراي مردم پول و خرج هاي بي حساب و كتاب كنند مردم مي ­فهمند و مراقب هستند و به كسي رأي مي دهند كه به آنها خدمت كنند نه آنهايي كه كيسه بدوزند و بخواهند سهمي براي آينده خود تامين كنند، بايد توجه داشت كه خرج هاي بي حساب و كتاب مردم را به شك مي­‌اندازد.
اخيرا برخي از نامزدها با بعضي از ثروتمندان محلي زد و بند كرده ­اند كه اين حركت، انحراف از اصول اسلامي و از جمله گناهان كبيره است.
ملت شريف ايران مراقب باشند سرنوشت نظام و كشورشان را با هيچ چيز مبادله نكنند.
در خاتمه بايد تأكيد كرد ان شاءالله بعد از اينكه مردم به خوبي در 22 بهمن امتحان دادند در اين انتخابات نيز اين چنين خواهد بود و در صحنه حضور پيدا خواهند كرد.
بي ترديد مردم در موعد مورد نظر انتخابات، در ميدان آزمون جديدي قرار مي گيرند كه اميدوارم همگان مصمم تر و متحد تراز هميشه، پاي صندوق هاي راي رفته و راي خود را به صندوق ها بيندازند و با حضور پرشور در پاي صندوق هاي راي بار ديگر دشمنان را ناكام سازند و اميد آنها را به ياس تبديل كنند.
هم چنين نبايد از اين چالش كليدي غفلت نمود كه مشكل بيكاري، تورم و ركود، واقعا غوغا مي­ كند، در بسياري از مسائل اين مشكل، مردم را تحت فشار قرار داده است و نبايد ساده از كنار آن گذشت، لذا همه مسؤولان را به خدمت بيش از پيش و توجه به رفع مشكلات مردم از جمله حل مشكل بيكاري و رفع بحران ركود و تورم توصيه مي­ كنم. اميدواريم همگان اعم از كانديداها، ستادها و حاميان نامزدهاي انتخاباتي اصول اسلامي را رعايت كنند تا خداوند عنايت كند و با ورود افراد اصلح به مجلس مشكلات مردم رفع شده، نقاط ضعف برطرف شود و نقاط قوت تقويت گردد.
من همه كساني كه واقعاً به انتخابات سالم و پرشور و آينده خوبي براي كشور مي ­انديشند را دعا مي­ كنم و اميدواريم انتخابات پرشور و حماسي توام با آرامش در كشور برگزار شود و دشمنان اسلام و انقلاب هرچه بيشتر نسبت به توطئه هاي شومي كه براي ضربه زدن به نظام مقدس جمهوري اسلامي طراحي كرده ­اند، مايوس و دلسرد شوند.»


| شناسه مطلب: 59728




مكارم شيرازي