با چه کسانی نباید معاشرت کرد؟

انسان‌ها در زندگی همواره از کسانی که با آنها رفت و آمد دارند الگوهای رفتاری خود را برداشت می‌کنند. به همین دلیل باید از همنشینی با کسانی که با ارزش‌ها و معیارهای ما سازگار نیستند دوری کنیم.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، در مباحث اسلامي همواره وارد شده كه با نيكان،‌ شايستگان، خردمندان و امثال اينها معاشرت داشته باشيد و از بي اعتقادان،‌ قدرت دوستان، انسان‌هاي شرور، دروغگويان، عيب‌جويان، خائنان، سخن‌چينان، پرمصرفان و امثال اينها رفت و آمد نداشته باشيم.
پيامبر (ص) در حديثي با بيان اين‌كه با توانگران و متكاثران ترك همنشيني كنيد، مي‌فرمايند: نشست و برخاست با سه طايفه دل را مي‌ميراند (و وجدان را مي‌كشد): يكي نشست با اغنيا و توانگران است.
امام كاظم (ع) به روايت از پيامبر (ص) با بيان اين‌كه با بدان و شروران همنشيني نداشته باشيد، مي‌فرمايند: آسايش انسان در ترك چيزهاي غيرمهم است و بدترين تنهايي، همنشيني با آدم‌هاي بد است.
امام علي (ع‌) مي‌فرمايند: محبت خود را به پاي آدم‌هاي بي‌وفا مريز.
امام علي (ع) در حديثي با اشاره به اين‌كه با عيب بينان و عيب‌گويان همنشيني نكنيد، مي‌فرمايند: با كسي كه فضيلت‌هاي تو را مي‌پوشاند و عيب‌هايت را فاش مي‌كند، معاشرت نكن.
امام حسن مجتبي (ع) در حديثي با بيان اين‌كه با چاشت خوران و طمع‌داران رفت و آمد نكنيد، مي‌فرمايند: دوستي آن است كه هم در حال سختي و تنگدستي برقرار باشد هم در حال رفاه و راحتي.
امام سجاد (ع) مي‌فرمايند: با آدم دروغگو هرگز معاشرت و دوستي نكن.
امام صادق (ع) مي‌فرمايند: با اهل گناه دوستي مكن، كه راه گناه را يادت مي‌دهند.
امام علي (ع) مي‌فرمايند: اي كميل!... با خائنان همنشيني مكن.
امام سجاد (ع) در حديثي مي‌فرمايند: بپرهيز از اين‌كه با آدم بخيل دوستي كني، كه او در شديدترين لحظه‌هاي نياز، به تو كمكي نخواهد كرد.
پيامبر (ص) در حديثي با بيان اين‌كه با چاپلوسان و تملق‌گويان نشست و برخاست نداشته باشيد، مي‌فرمايند: به دهان ستايشگران و چاپلوسان خاك بپاشيد.
پيامبر (ص) مي‌فرمايند: چهار چيز دل را مي‌ميراند (و بي احساس مي‌كند) يكي نشست و برخاست با مردگان! پرسيدند اي رسول خدا! مردگان يعني چه كساني؟ فرمود هر انسان توانگر پر ريخت و پاش‌ (پرمصرف، و بي‌ملاحظه در خرج كردن و همه گونه خوش‌گذراني داشتن، و مجالس و محافل گرفتن و فارغ از حال و روز محرومان).
امام علي (ع) در حديثي ديگر با بيان اينكه با حسودان و تنبلان رفت و آمد نكنيد، مي‌فرمايند: آدم حسود زندگي راحتي ندارد و با آدم افسرده نبايد دوستي كرد و انسان دروغ پيشه ناجوانمرد است.
پي نوشت:
مجمع البيان 3/232
تحف‌العقول /51
بحار 74/167
غررالحكم /332
غررالحكم /342؛ الحكم 2/200
تحف‌العقول /225
تحف‌العقول /279
تحف‌العقول /376
تحف‌ا لعقول /120 و173
اصول كافي 2/641
بحار 73/294 و76
خصال صدوق 1/228
تحف‌العقول /215
منبع: الحيات، محمدرضا حكيمي


| شناسه مطلب: 60600




حديث