ریشه نعمتها چیست؟
در جامعه حال حاضر شاید بتوان گفت متاسفانه برخی از افراد به هر چیزی در زندگی خود توجه میکنند به جز والدین این پشتیبانهای واقعی زندگی و تنها سرمایه اصلی زندگی هر فرد.
پدر يكي از والدين زندگي هر شخص است البته اگر از وجود وي و يا مادر از ابتداي زندگي محروم نباشد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج،جايگاه پدران و حقوقي كه فرزندان نسبت به وي دارند از جايگاه ويژهاي در مباني ديني برخوردار است كه در ادامه به نكاتي در اين رابطه اشاره ميشود:
آگاهي از حق پدر و ارزش و منزلت وي گام نخست در احسان به اوست. رسول خدا(ص) فرمود: رضايت پروردگار رضايت پدر و خشم پروردگار نيز در خشم پدر است.
پدر، ريشه نعمتها
امام سجاد(ع) ميفرمايد: حق پدرت اين است كه بداني او ريشه تو و تو شاخه او هستي و بدان كه اگر او نبود تو نيز نبودي، پس هرگاه در خودت نعمتي يافتي كه شادمانت ميكند بدان كه پدرت براي تو ريشه آن نعمت است و حمد خدا به جاي آور و به اندازه آن نعمت از او شكرگزار باش.
امام رضا(ع) هم در اين باره فرمود: بر تو باد به فرمانبرداري از پدر و نيكي به وي و فروتني و خاكساري در برابر او و بزرگ داشتن و گرامي داشتن او و نيز آرام سخن گفتن در حضورش، زيرا پدر ريشه و پسر شاخه اوست. اگر پدر نبود خدا پسر را هم تقدير نميكرد. اموال و آبرو و جانتان را برايشان بذل كنيد كه ... جان و مال تو براي پدر است، پس در دنيا از پدران به نيكي پيروي كنيد و پس از مرگشان براي آنان دعا و طلب رحمت كنيد... .
البته اين، بدان معنا نيست كه پدر حق جفا بر فرزند داشته باشد، بلكه اگر جفا كند گرفتار عاق فرزند شدن ميشوند.
راوي از امام صادق(ع) پرسيد: مرد از مال فرزندش چه مقدار حق دارد؟ فرمود: به اندازه غذاي روزانه و بدون اسراف، آن هم هنگام احتياج و ناچاري. راوي پرسيد: پس درباره اين سخن پيامبر(ص) چه ميگوييد كه به مردي فرمود: «تو و مالت از آن پدرت هستيد؟» امام (س) فرمود: آن مرد پدرش را نزد پيامبر(ص) آورد و گفت: اي رسول خدا! پدرم درباره ميراث مادريام به من ستم كرده است. پدرش گفت: من آن را براي همين اندازه و خودم هزينه كردم. پيامبر به فرزند فرمود: خودت و مالت از آن پدرت هستيد و اين در حالي بود كه نزد آن پدر مالي نبود. آيا (به گمان شما) رسول خدا (بايد آن) پدر را به سود فرزند زنداني ميكرد؟
استمرار نيكي به پدر
امام رضا(ع) ضمن توصيه به دعا براي پدر پس از مرگ وي ميفرمايد: روايت شده كه هركس در حيات پدرش با او نيكي كند ولي پس از وفاتش براي او دعا نكند خدا او را «قاطع رحم» نام مينهد.
امام باقر(ع) فرمود: اگر كسي به والدين خود در زمان حيات آن دو نيكوكار بود ولي پس از مرگ آنان بدهكاريشان را نميپردازد و براي آنان استغفار نميكند خدا وي را عاق والدين به شمار ميآورد.
منبع:
مفاتيحالحيات، مولف: آيتالله عبدالله جوادي آملي، ناشر: مركز نشر اسراء، نوبت چاپ: سوم، بهار 1391