رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی مطرح کرد؛

ضرورت مطالعه سیره اهل بیت با نگاهی تمدنی و جامعه ‌سازانه

حجت الاسلام والمسلمین لک‌زایی با تأکید بر این که باید نگاه ما در مطالعه سیره اهل بیت(ع) نگاه تمدنی و جامعه سازی باشد، گفت: با کم کردن دغدغه قیود و اسناد روایات و سعی در فهم رویکرد راهبردی اهل بیت(ع) می‌توانیم در مسیر عملیاتی کردن سیره اهل بیت(ع) گام برداریم.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، حجت الاسلام والمسلمين نجف لك زايي، رييس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي در آيين اختتاميه همايش سيره و زمانه امام جواد(ع) كه در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي برگزار شد، اظهار داشت: دوستان براي برپايي اين همايش زحمات زيادي كشيدند و با اين آثاري كه امروز از آن ها رونمايي شد، معلوم مي شود كار به نتيجه رسيده و مشخص است كه زحمت بزرگ و جدي صورت گرفته است.
وي با بيان اين كه بايد در بررسي سيره سياسي و فرهنگي معصومين(ع) رويكرد آن ها روز به روز برجسته و تقويت شود، اظهار داشت: از قديم رويكرد منقبت‌گرايي و مصائب‌گرايي در ميان مورخان و دانشمندان شناخته شده و به وفور منابعي در اين دو رويكرد نگارش شده است و نياز به ادامه پيدا كردن دارد ولي بايد توجه داشته باشيم كه از رويكردهاي ديگر سيره آن ها بيشتر غافل مانده‌ايم.
حجت الاسلام والمسلمين لك زايي ادامه داد: رويكرد كلان راهبردي و راهبري جامعه در سيره اهل بيت(ع) همان رويكرد تمدني نظام سازي و جامعه سازي است، چرا كه امام جامعه را رهبري مي‌كند ولي رهبري او راهبردي بوده و تا پايان تاريخ را مي‌بيند كه نمونه آن سازمان وكالت امام جواد(ع) براي نهادسازي دوران غيبت است.
وي افزود: اگر وظايف ديني و جامعه سازي نيازمند نهادسازي باشد بايد از تفكرات ضد نهادي بپرهيزيم، همچنان كه در اين موضوع در علوم انساني بحث گسترده اي شده است؛ شما ببينيد تمام سازمان‌هاي بين المللي كه براي نهادسازي تشكيل شده اند را غرب ايجاد كرده است و اگر امامان ما در بحث نهاد وكالت توجه داشتند و حتي اگر پذيرش حكومت را از سوي ياران خود آزاد مي‌گذاشتند براي همين نهادسازي بوده است كه بايد در مطالعات توجه ويژه‌اي به آن بشود.
رييس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي با بيان اين كه امام جواد(ع) در زمان حكومت عباسي در جاي جاي سرزمين اسلامي نمايندگاني دارد، ابراز داشت: يكي از اين افراد حسين بن عبدالله نيشابوري است كه حاكم سيستان بوده و با حضرت ارتباط داشته است؛ حال آيا اين ارتباط از مدينه تا سيستان بدون تفكر نهادي قابل اداره است؟ بنابراين در مطالعه سيره امام اگر رويكرد تمدني و جهاني را داشته باشيم مي توانيم به يافته هايي برسيم.
وي با اشاره به مزيت هاي نگاه تمدني به سيره اهل بيت(ع)، خاطرنشان كرد: اين رويكرد سيستمي، راهبردي و پاسخگوي مسائل اخلاقي، فقهي و تربيتي خواهد بود و با اين نگاه چهار عنصر در حيات سياسي امام جواد(ع) قابل تفكر است؛ نخست اين كه امام خود را چگونه معرفي مي كند؟ دوم اين كه مردم چه نقشي دارند و حمايت از آن ها بايد به چه شكل باشد؟ سوم هم بحث دولت است كه امام در نسبت با دولت چه مي كند؟ و ديگر اين كه امام بحث دين را براي امت چگونه تبيين مي‌كند؟
عضو هيأت علمي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي در پايان ابراز كرد: اميدواريم در اين همايش به سمتي برويم كه با بررسي حيات ائمه به منشور زندگي در همه ابعاد برسيم و با نگاه تمدني و راهبردي و كم كردن دغدغه قيود و اسناد حديث به عملياتي كردن سيره اهل بيت(ع) اقدام كنيم.


| شناسه مطلب: 60905




امام جواد قم همايش