وقتی خورشید تیره می شود
امروز، ۱۸ رجب مصادف با وفات ابراهیم پسر حضرت محمد (ص) است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج، آن روز آسمان هم محزون شده بود حتي دل گرم خورشيد هم گرفته بود. ميداني خورشيد نيز گرفت. مسمانان ميگفتند اين كسوف بخاطر فوت فرزند رسول خداست. اما پيامبر (ص) اين گفتار و عقيده نادرست را مردود دانستند و اين كسوف را امري عادي و از آيات خراوند برشمردند. آري سنت رسول خدا همواره زدودن خرافات از جامعه اسلامي بود.
پيامبراكرم (ص) داراي دو پسر به نامهاي: عبدالله و قاسم، معروف به طيب و طاهر و چهار دختر به نامهاي: زينب، رقيه،ام كلثوم و حضرت فاطمه زهرا (س) بود، كه همگي از خديجه كبري (س) بودند و در مكه معظمه ديده به جهان گشوده بودند. (۱) از همسران ديگر، فرزندي نداشت مگر از ماريه قبطيه. مقوقس پادشاه مصر در سال هفتم قمري به همراه پاسخ نامه پيامبر (ص)، كنيزي به نام «ماريه» را براي آن حضرت ارسال نمود. اين كنيز كه به همسري پيامبراكرم (ص) افتخار يافت، در سال هشتم قمري، فرزندي پسر براي آن حضرت به ارمغان آورد. (۲)
پيامبر (ص) نام مولود خويش را ابراهيم گذاشت و وي را بسيار دوست ميداشت. اما اين كودك خردسال و محبوب پيامبر (ص)، عمر چنداني نكرد و در كمتر از دو سالگي وفات يافت. وي به مدت يك سال و ده ماه و هشت روز و به روايتي ديگر، يكسال و شش ماه و چند روز زندگي كرد و سپس بيمار شد و در همان بيماري، در ۱۸ رجب سال دهم قمري بدرود حيات گفت. پيامبر (ص) در مرگ وي، بسيار اندوهگين شد. از امام جعفرصادق (ع) روايت شد: هنگامي كه ابراهيم رحلت كرد، اشك از ديدگان پيامبر (ص) جاري شد و در آن حال فرمود: ديده ميگريد و دل اندوهناك است، ولي چيزي كه باعث خشم پروردگار گردد، نميگوييم. سپس به فرزندش ابراهيم فرمود:اي ابراهيم! در مرگ تو ما اندوهگين هستيم. (۳) برخي از صحابه پيامبر (ص) كه شاهد حالت اندوه و گريه رسول خدا (ص) بودند، تعجب كرده و زبان به اعتراض گشودند و به آن حضرت عرض كردند: شما ما را از گريه بر مردگان نهي مينموديد، اكنون چگونه در سوگ فرزند خود اشك ميريزيد؟ پيامبراكرم (ص) در پاسخ آنان فرمود: من هرگز نگفتهام كه در مرگ عزيزان خود گريه نكنيد، زيرا اين احساسات نشانه دلسوزي و مهرباني و ترحم است و شخصي كه دلش بر حال ديگران نسوزد، مورد رحمت الهي قرار نميگيرد. من گفتهام كه در مرگ عزيزان، شيون نكنيد و سخنان كفرآميز و يا سخناني كه بوي اعتراض ميدهد نگوييد و از شدت اندوه، لباسهاي خود را پاره ننماييد. (۴) اميرمؤمنان علي بن ابي طالب (ع) به دستور رسول اكرم (ص)، بدن ابراهيم را غسل داد و كفن نمود. آنگاه گروهي از اصحاب پيامبر (ص)، جنازه ابراهيم را تشييع كرده و در قبرستان بقيع به خاك سپردند. (۵)
۱- زندگاني چهاره معصوم (ع) (ترجمه اعلام الوري - علامه طبرسي)، ص ۲۱۱ ۲- همان، ص ۲۲۰ و فرازهايي از تاريخ پيامبراسلام (ص) (جعفر سبحاني)، ص ۴۹۲ ۳- منتهي الآمال (شيخ عباس قمي)، ج۱، ص ۱۰۹؛ وقايع الايام (شيخ عباس قمي)، ص ۳۱۴ ۴- فرازهايي از تاريخ اسلام، ص ۴۹۲ ۵- همان
در ذيل تصاوير قبر فرزند رسول خدا(ص) كه در قبرستان شريف بقيع دفن است به نمايش گذاشته مي شود: