مسائل متفرقه نماز

   احکام نماز  مسائل متفرقه نماز   س 723: چگونه باید افراد خانواده را برای خواندن نماز صبح بیدار نمود

   احكام نماز


 مسائل متفرقه نماز
 

 س 723: چگونه بايد افراد خانواده را براي خواندن نماز صبح بيدار نمود؟

 ج: در اين مورد كيفيت خاصي در رابطه با افراد خانواده وجود ندارد.

 س 724: نماز و روزه كساني كه به گروهها و طايفه‏هاي مختلفي منسوب هستند و نسبت به هم بغض و حسد و حتي دشمني بدون دليل دارند، چه حكمي دارد؟

 ج: براي مكلّف اظهار حسد و كينه و دشمني با ديگران جايز نيست، ولي اين امور باعث بطلان نماز و روزه نمي‏شود.

 س 725: اگر رزمنده‏اي در جبهه به علت شدت درگيري قادر بر قرائت فاتحه يا سجده و يا ركوع نباشد، چگونه بايد نمازش را در آنجا بخواند؟

 ج: بايد به هر نحوي كه برايش امكان دارد، نماز بخواند. اگر قادر بر انجام ركوع و سجده نيست، ايماء و اشاره به جاي ركوع و سجود كافي است.

 س 726: پدر و مادر به فرزندانشان در چه سني احكام شرعي و عبادات را بايد تعليم دهند؟

 ج: مستحب است كه وليّ اطفال احكام شرعي و عبادات را پس از رسيدن آنان به سن تميز به ايشان ياد دهد.

 س 727: بعضي از رانندگان اتوبوس‏هاي مسافربري كه بين شهرها رانندگي مي‏كنند، به نماز مسافران اهميتي نمي‏دهند و به تقاضاي آنان براي توقف اتوبوس جهت اداي نماز، توجهي نمي‏كنند، لذا گاهي نماز مسافرين قضا مي‏شود. وظيفه رانندگان اتوبوس‏ها دراين‏باره چيست؟ مسافران نسبت به نمازشان چه وظيفه‏اي دارند؟

 ج: بر مسافران واجب است كه در صورت خوف از فوت وقت نماز، از راننده بخواهند كه اتوبوس را در مكان مناسبي متوقف نمايد، و بر راننده اجابت درخواست آنان واجب است، و اگر به علت عذر مقبول و يا بدون دليل از توقف اتوبوس خودداري كند، در اين صورت تكليف مسافران اگر خوف فوت وقت داشته باشند اين است كه نماز را در اتوبوس در همان حال حركت بخوانند و تا آنجا كه امكان دارد جهت قبله، قيام، ركوع و سجود را رعايت كنند.

 س 728: آيا مقصود از اين گفته كه «شارب خمر تا چهل روز نماز و روزه‏اش نماز و روزه نيست»، اين است كه در اين مدت بر او واجب نيست نماز بخواند و بعدا بايد آنها را قضا كند؟ يا اينكه مقصود جمع بين قضاء و اداء است و يا آنكه قضاي آنها بر او واجب نيست بلكه اداء كافي است، ولي ثواب آن از نمازهاي ديگر كمتر است؟

 ج: منظور اين است كه شرب خمر مانع از قبول نماز و روزه است، نه اينكه با شرب خمر وجوب اداي نماز و روزه ساقط شود و قضاء واجب گردد يا جمع بين اداء و قضاء لازم شود.

 س 729: اگر مشاهده كنم كه شخصي بعضي از افعال نمازش را اشتباه انجام مي‏دهد، وظيفه شرعي ام چيست؟

 ج: در اين مورد چيزي بر شما واجب نيست، مگر اينكه اشتباه ناشي از جهل او به آن حكم باشد كه در اين صورت احوط ارشاد و راهنمائي وي است.

 س 730: نظر شريف جنابعالي درباره مصافحه نماز گزاران بعد از اتمام نماز چيست؟ قابل ذكر است كه بعضي از علماي بزرگوار فرموده‏اند «راجع به اين موضوع چيزي از ائمه عليهم السلام وارد نشده است»، لذا انگيزه‏اي براي انجام مصافحه وجود ندارد. ولي در عين حال مشاهده مي‏كنيم كه مصافحه باعث افزايش دوستي و محبت بين نمازگزاران مي‏شود.

 ج: مصافحه بعد از سلام و فراغت از نماز اشكال ندارد و به طور كلي مصافحه مؤمنين با هم مستحب است.







| شناسه مطلب: 75290