مسائل متفرقه روزه

   احکام روزه مسائل متفرقه روزه 

   احكام روزه


مسائل متفرقه روزه
 

 س 824: اگر زني در حال روزه نذري معين حيض شود، چه حكمي دارد؟

 ج: روزه با عارض شدن حيض باطل مي‏شود و قضاي آن بعد از طهارت واجب است.

 س 825: شخصي از اول ماه رمضان تا بيست و هفتم ماه را در وطن خود روزه گرفته و در صبح روز بيست و هشتم به دبي مسافرت كرده و در روز بيست و نهم به آنجا رسيده و متوجه شده كه در آنجا عيد اعلام شده است، او اكنون به وطن خود برگشته، آيا قضاي روزه‏هايي كه از وي فوت شده، واجب است؟ اگر يك روز قضا نمايد، ماه رمضان نسبت به او بيست و هشت روز مي‏شود و اگر بخواهد دو روز قضا كند، روز بيست و نهم در جائي بوده كه در آنجا عيد اعلام شده بود، اين شخص چه حكمي دارد؟

 ج: اگر اعلان عيد در روز بيست و نهم در آن مكان، به نحو شرعي و صحيح باشد، قضاي آن روز بر او واجب نيست، ولي‏با فرض اينكه افق دو محل يكي بوده اين امر كشف مي‏كند كه يك روز روزه در اول ماه از او فوت شده، لذا واجب است قضاي روزه‏اي را كه يقين به فوت آن دارد، بجا آورد.

 س 826: اگر روزه‏داري هنگام غروب در سرزميني افطار كرده باشد و سپس به جائي مسافرت كند كه خورشيد در آن هنوز غروب نكرده است، روزه آن روز او چه حكمي دارد؟ آيا تناول مفطرات براي او در آنجا قبل از غروب خورشيد جايز است؟

 ج: روزه او صحيح است و تناول مفطرات در آن مكان قبل از غروب خورشيد با فرض اينكه در وقت غروب در سرزمين خود افطار كرده، براي او جايز است.

 س 827: شهيدي به يكي از دوستانش وصيت نموده كه احتياطا از طرف وي چند روز روزه قضا بگيرد، ولي ورثه شهيد به اين مسائل پايبند نيستند و طرح وصيت او هم براي آنها ممكن نيست و روزه گرفتن هم براي دوست آن شهيد مشقت دارد، آيا راه حل ديگري وجود دارد؟

 ج: اگر آن شهيد به دوست خود وصيت كرده كه خودش شخصا براي او روزه بگيرد، ورثه او در اين مورد تكليفي ندارند، و اگر براي آن فرد روزه گرفتن به نيابت از شهيد مشقت دارد، تكليف از او ساقط است.

 س 828: من فردي كثير الشك هستم و يا به تعبير دقيق‏تر زياد وسوسه مي‏شوم، و در مسائل ديني بخصوص فروع دين زياد شك مي‏كنم، يكي از موارد آن اين است كه در ماه رمضان گذشته شك كردم كه آيا غبار غليظي كه وارد دهان من شده آن را فرو برده‏ام يا خير؟ و يا آبي را كه داخل دهانم كردم، خارج كرده و بيرون ريختم يا نه؟ در نتيجه آيا روزه من صحيح است يا خير؟

 ج: روزه شما در فرض سؤال محكوم به صحت است و اين شكّها اعتباري ندارند.

 س 829: آيا حديث شريف كساء را كه از حضرت فاطمه زهرا سلام اللّه عليها نقل شده، حديث معتبري مي‏دانيد؟ آيا نسبت دادن آن در حالت روزه به حضرت زهراي مرضيه سلام اللّه عليها جايز است؟

 ج: اگر نسبت دادن آن به صورت حكايت و نقل از كتابهايي باشد كه آن را نقل كرده‏اند، اشكال ندارد.

 س 830: از بعضي از علما و غير آنان شنيده‏ايم كه اگر انسان هنگام روزه مستحبي به خوردن غذا دعوت شود، مي‏تواند آن را قبول كرده و مقداري از غذا ميل كند و با اين كار روزه‏اش باطل نمي‏شود، بلكه ثواب هم دارد اميدواريم نظر شريف خود را در اين باره بيان فرمائيد.

 ج: قبول دعوت مؤمن در حال روزه مستحبي، شرعا امري پسنديده است و خوردن غذا به دعوت برادر مؤمن هر چند روزه را باطل مي‏كند، ولي او را از اجر و ثواب روزه محروم نمي‏سازد.

 س 831: دعاهائي مخصوص ماه رمضان به صورت دعاي روز اول و روز دوم تا آخر ماه وارد شده است، قرائت آنها در صورت شك در صحت شان چه حكمي دارد؟

 ج: به هر حال اگر قرائت آنها به قصد رجاء ورود و مطلوبيت باشد، اشكال ندارد.

 س 832: شخصي قصد داشت روزه بگيرد، ولي براي خوردن سحري بيدار نشد، لذا نتوانست روزه بگيرد. آيا گناه روزه نگرفتن او به عهده خود وي است يا كسي كه او را بيدار نكرده است؟ اگر فردي بدون سحري روزه بگيرد، آيا روزه‏اش صحيح است؟

 ج: در اين مورد چيزي بر عهده ديگران نيست، و روزه بدون خوردن سحري هم صحيح است.

 س 833: روزه روز سوم ايام اعتكاف در مسجد الحرام، چه حكمي دارد؟

 ج: اگر مسافر باشد و قصد اقامت ده روز در مكه مكرمه نمايد و يا نذر كرده باشد كه در سفر روزه بگيرد، بر او واجب است بعد از اينكه دو روز روزه گرفت، اعتكاف خود را با روزه روز سوم كامل كند. ولي اگر قصد اقامت و يا نذر روزه در سفر نكرده باشد، روزه او در سفر صحيح نيست و با عدم صحتِ روزه، اعتكاف هم صحيح نيست.







| شناسه مطلب: 75296