سهم سادات و انتساب به آنها

   احکام خمس سهم سادات و انتساب به آنان‏   س 1009: مادر من از سادات است، لطف فرموده امور ذیل را بیان فرمائید:  1 - آیا م

   احكام خمس


سهم سادات و انتساب به آنان‏

  س 1009: مادر من از سادات است، لطف فرموده امور ذيل را بيان فرمائيد:

 1 - آيا من هم از سادات محسوب مي‏شوم؟

 2 - آيا فرزندان من هر چقدر پائين روند، از سادات شمرده مي‏شوند؟

 3 - بين كسي كه از طرف پدر سيد است و كسي كه از طرف مادر سيد است، چه تفاوتي وجود دارد؟

 ج: گرچه منتسبين به پيامبر اكرم «صلي الله عليه و آله» از طرف مادر هم از اولاد رسول اكرم «صلي الله عليه و آله» محسوب مي‏شوند، ولي ملاك ترتب آثار و احكام شرعي سيادت، انتساب از طرف پدر است.

 س 1010: آيا فرزندان عباس بن علي بن ابي طالب عليهم السلام احكام ساير سادات را دارند، مثلا آيا طلبه علوم ديني كه منسوب به اين خانواده است، مي‏تواند ملبس به لباس سادات شود؟ آيا اولاد عقيل بن ابي طالب هم اين حكم را دارند؟

 ج: كسي كه از طرف پدر به عباس بن علي بن ابي طالب «عليهم السلام» منسوب است، سيد علوي مي‏باشد و همه سادات علوي و عقيلي، هاشمي هستند و حق استفاده از مزاياي خاص سادات هاشمي را دارند.

 س 1011: به تازگي به سند شخصي يكي از فرزندان عموي پدرم دست يافته‏ام كه در آن اسم صاحب سند شخصي با عنوان سيد ذكر شده، بنابراين و با توجه به اينكه در ميان فاميل مشهور است كه ما از سادات هستيم و با قرينه بودن دليلي كه اخيرا به آن دست يافته‏ام، خواهشمندم نظر مبارك خود را راجع به سيادت من بيان فرمائيد.

 ج: صرف ذكر عنوان سيّد در سندي كه به نام يكي از اقوام نسبي شماست، حجت شرعي بر سيادت شما محسوب نمي‏شود، و تا زماني كه سيادت خود را با اطمينان يا با استناد به دليل شرعي احراز نكرده‏ايد، احكام و آثار شرعي سيادت بر شما مترتب نمي‏شود.

 س 1012: كودكي را به فرزندي پذيرفته و نام او را علي گذاشته‏ام و براي گرفتن شناسنامه به اداره ثبت احوال مراجعه كردم و در آنجا براي فرزند خوانده‏ام لقب سيد گذاشتند، ولي من به علت خوف از جدم رسول الله «صلي الله عليه و آله» آن را نپذيرفتم و در حال حاضر مردد هستم بين اينكه فرزند خواندگي آن طفل را رد كنم و يا اينكه مرتكب معصيت قبول سيادت كسي شوم كه سيد نيست، كداميك از دو راه را انتخاب كنم؟ اميدوارم مرا راهنمائي فرمائيد.

 ج: بر فرزند خواندگي آثار شرعي بنوّت مترتب نمي‏شود، و كسي هم كه از طرف پدر واقعي اش سيّد نيست، آثار و احكام سيادت را ندارد، ولي به هر حال نگهداري كودك بي سرپرست شرعا عمل بسيار خوب و پسنديده‏اي است.

 


| شناسه مطلب: 75306